Tudtad milyen értékes gyümölcs a meggy?

A meggy, ez a finom gyümölcs, elképesztő hatásokkal bír. Több mechanizmuson keresztül gátolja a gyulladást, a rákot, javítja a vér lipidösszetételét, csökkenti a vércukorszintet és a húgysavszintet, fájdalomcsillapító és csökkenti az oxidatív stresszt. Mindezt mellékhatás nélkül!

A meggyfélékben levő antocianinok, fenolok, flavonoidok és más összetevők gyulladásgátló hatásának hatékonysága az ibufrofenével és a naproxenével vetekszik - azok káros mellékhatásai nélkül!

A meggyben található vegyületek többféle módon is védenek a különböző gyulladásos eredetű betegségek ellen, amilyen a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és az Alzheimer-kór. A meggynek például vannak olyan összetevői, amelyek képesek ki- és bekapcsolni az ebből a szempontból meghatározó géneket, módosítanak olyan sejt-jelző molekulákat, mint a tumor nekrózis faktor, és jótékonyan hatnak kardiovaszkuláris egészségünkre - egy tanulmány szerint ezzel akár 65%-kal is csökkentve korai halál kockázatát!

Az antocianinok a leghatékonyabb természetes gyógyhatású szerek. Ez a csodálatos vegyület okozza bizonyos bogyós növények, gyümölcsök és zöldségek szép sötét színét. De mint a többi antocianinokban gazdag táplálékunknak, úgy természetesen a meggyféléknek is van antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is.

A meggyben lévő vegyületek segítenek:

  • az izmok regenerálódásában nagy igénybevétel után
  • az ízületek védelmében fizikai igénybevétel vagy túlsúly esetén
  • az ízületi gyulladás, köszvény csökkentésében
  • az elhízásból fakadó krónikus gyulladások csökkentésében, melyek szív- és érrendszeri betegségek forrásai lehetnek
  • a szív-és érrendszer állapotának javításában
  • a szervezet rákkal szembeni természetes védekező mechanizmusainak működésében
  • az öregedés és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentésében, így a neurodegeneratív betegségek megelőzésében (Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Hantington-kór, stb.)

A meggyfélékben található egyedülálló vegyületek nemcsak az izmainkat, hanem az egész testünket védik a gyulladások okozta betegségektől. Kimutatták, hogy a meggyfogyasztás szignifikánsan csökkenti az oszteoartritisz, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a metabolikus szindróma és a különböző neurodegeneratív betegségek kockázatát.

Forrás: Michael Downey: Anti-Inflammatory Properties of Tart Cherry Life Extension Magazine June 2013