Itt a nyár! Itt a napozás ideje! Igen ám, de hogyan tegyük ezt okosan, hogy ne leégés, inkább barnulás legyen a végeredmény? Erről olvashatnak bővebben Antal Vali tollából:
Mi is a napfény?
A földet érő természetes fény – vagyis a napfény – hullámhossza alapján látható fényre, infravörös sugarakra és ultraibolya sugarakra osztható. Ezeknek a sugaraknak más-más hatása van az emberi szervezetre.
Erőteljes biológiai hatása az ultraviola (UV) sugaraknak van, ezek az UV-A , UV-B és az UV-C. Az UV-C sugarakat eddig nem nagyon kellett a napozásnál számon tartanunk, mert a Földet körülölelő ózonréteg elnyelte, nem engedte azt a földre jutni. Sajnos az életet védő ózonpajzs immár úgy elvékonyodott, hogy sok helyen az már ki is lyukadt, és így ezek a nagyon káros sugarak is a földre juthatnak.