Természetes édesítők

Velünk született tulajdonság az édes ízhez való kötődés, annak szeretete és az ehhez kapcsolódó lelki beállítódás. A kedvelt édes ízhatás eléréséhez nemcsak a cukor, méz és édesítőszerek, hanem számos egyéb természetes anyag is rendelkezésre áll.

 

Hagyományos édesítőanyagok

Kereskedelmi forgalomban a cukrok alatt a cukorrépából vagy cukornádból előállított termékeket értjük.
A kristálycukor egy tápanyagban szegény viszont energiában gazdag élelmíszer. A finomított kristálycukor készülhet cukorrépából illetve cukornádból is. Táplálkozásbiológiailag nincs köztük különbség.
A barnacukrot a kristálycukortól az különbözeteti meg, hogy a viszonylag nagyobb tápanyagtartalmú melaszt hozzákeverik a kristálycukorhoz.


A nádcukor a répacukorhoz hasonló módon készül, ám finomítási eljárások nélkül, így tartalmazza a gyártás során keletkező összes melaszt. A barna répacukornál nagyobb vitamin- és ásványianyag tartalommal rendelkezik. 
A szőlőcukrot (glükóz) a burgonyában található keményítő savas hidrolízisével, azaz lebontásával állítják elő. A szőlőcukrot a sejtek azonnali energiaforrásként tudják felhasználni.
A gyümölcscukrot (fruktóz) ipari méretekben kukoricából állítják elő a szőlőcukorhoz hasonló módon. Lassabban szívódik fel, mint a többi cukor, melynek élettani okai vannak. 
A méz cukrok keveréke, amelyet a méhek növényi nektárból gyűjtenek. A 20%-os víztartalom mellett közel fele-fele arányban tartalmaz fruktózt és glükózt. Egyéb cukorfélék keveréke, ásványi anyagok, vitaminok és enzimek is találhatók benne. 

Természetes édesítőszerek:

Számos olyan anyag létezik a természetben, ami nagy édesítőerővel bír, mégis más élettani tulajdonsággal rendelkezik, mint a répa- vagy nádcukor. Ilyen anyagok például a cukoralkoholok, azaz maltit, szorbit és xilit. Ezek a bélbaktériumok által bonthatók, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így részleges. A cukoralkolholokat egyszerűen cukrokból vagy kristálycukorból fermentációval állítják elő baktériumok segítségével.
Előnyük a cukrokhoz képest, hogy kb. feleannyi energiát tartalmaznak és vércukorszint-emelő hatásuk is csekény, így a testtömegcsökkentés szempontjából kedvezőbbek, cukorbetegek is fogyaszthatják. A szájban lévő baktériumok energiaforrásként nem tudják őket felhasználni, így fogszuvasodást nem okoznak.
Hátrányuk, hogy napi 20-30 g. feletti mennyiségben fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélperisztaltikát fokozzák, puffadást, hasmenést és hasi diszkomfortérzést okoznak.

A cukor és annak természetes alternatívái.

Xilit: egy természetes és biztonságos édesítőszer a cukor és a mesterséges szerek mellékhatásai nélkül. A cukorhoz képest a xilit 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A xilit a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartja. Ha a számos, eredetileg cukor hozzáadásával készülő ételhez xilitet használnak, a rendkívül alacsony, 7-es glikémiás index révén segíthet a megfelelő vércukorszintet fenntartani. Akár 80%-kal is képes csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását, mivelszájban található baktériumok nem tudják felhasználni, és így nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni.

 

Nyírfacukor: nyírfából nyert édesítőszer. Ez egy természetes édesítőszer ami mentes mindenféle káros anyagtól. Tulajdonságai, mint a xilité.

Méz és méhészeti termékek gyógyító és roboráló, immunerősítő hatásairól tekenthetsz meg egy diavetítést, a fenti "édes" szóra kattintva.

Juharszirup a juharfa cukrokból álló levelének a lepárlása során keletkező tömény szirup.
Agavészörp a juharsziruphoz hasonló növényi koncentrátum, melyet ajánlanak kis mennyiségben cukorbetegeknek is. 
Az agavékaktusz sűrítményhez  hasonló termék a csicsókából előállított szirup. Fő hatóanyaga az inulin, mely egy összetett szénhidrát, a szervezetben lassan bomlik le fruktózzá is elenyésző mennyiségben glükózzá. 
Stevia más néven jázminpakóca, az őszirózsafélék  családjában tartozó évelő növény. Levelei 30x édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek nála. A stevia természetébõl eredendõen édes. Kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét. Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak.
 
Forrás: "Természetes édesítők - Vági Zsolt dietetikus" Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet