Len- és szezámmaggal a mellrák ellen!

Kanadai kutatók rámutattak arra, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása 26-28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását nőknél.

A lenmag a polifenolok egy bizonyos fajtáját, ún. lignán vegyületeket tartalmaz, melyek erőteljes anti-tumor hatással bírnak azáltal, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és elősegítik a programozott sejthalál (apoptózis) folyamatát ER- és ER+ mellrákok esetében. A lignán vegyületek anti-ösztrogén hatását in vitro és állatkísérletekben is vizsgálták. Ami a legfontosabb, hogy ezek az értékes vegyületek gátolják az áttétek kialakulását mindkét mellrák típus esetében.

Sajnos nem könnyű biztosítani szervezetünk számára a lignán vegyületeket, mivel pl. a zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák kb. 0,25-1 mg lignánt tartalmaznak 100g-onként.
Ezzel szemben a lenmag kb. 100-szor, a szezámmag 130-szor annyi lignán vegyületet tartalmaz.
A kanadai kutatók vizsgálták a mellrák előfordulását és a vizsgálatban résztvevők lenmag fogyasztását. Megállapították, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása akár 28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását.
Fontos megjegyezni, hogy a lenmagolaj nem tartalmaz lignán vegyületeket. Napi 5-6mg lignán bevitele már bizonyos fokú védelmet jelenthet a mellrákkal szemben (a nyugati, fejlett világban élő nők lignán fogyasztása ennek kb. egy ötöde, nagyjából napi 1mg).

Fentiek alapján a nők szupertápláléka a lenmag és a szezámmag...

 

Forrás: Dr. Tihanyi L.