Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Bio, öko... Mi a különbség?
Bio, öko, vegyszermentes... Ezeket a kifejezéseket sokat halljuk az élelmiszeriparban, de tudjuk mit jelentenek pontosan?
A növénytermesztés és állattenyésztés célja a minél nagyobb profit, ennek érdekében különböző talajjavító szereket, permetszereket, műtrágyákat, antibiotikumokat, tisztítószereket és génmódosítást alkalmaznak a nagyobb termelés érdekében. Ezek a szerek olcsóbban nagyobb hozamot eredményeznek, ugyanakkor terhelik a talaj, a víz, és a levegő mellett, a növényeket is, így az állatokat és minket is, akik elfogyasztjuk őket. Bizonyítottan ez a vegyszerterhelésre vezethető vissza az egyre több emésztő- és idegrendszeri megbetegedés, allergia és meddőség.
Bio vagy öko?
A bio minősítés feltétele, hogy a termelő átálljon az ökológiai termelés szabályai szerinti termelésre, melynek ideje 2-3 év, így a termelésnek sem célja gyors haszon. Az átállási idő azt a célt szolgálja, hogy a termelő a gazdálkodás egész folyamatát az ökológiai termelés szabályai szerint alakítsa át, a talajtermékenységet vetésforgó beiktatásával javítsa, az állatállomány létszámát a gazdaság eltartó-képességéhez igazítsa, s olyan termelési rendszert alakítson ki, hogy a lehető legkevesebb, az ökológiai rendszerben megengedett készítménnyel fenntarthassa az állatok és növények egészségét. A minősítést végző szervezetek évenkénti ellenőrzése mellett és a bio minősítés kiváltási díjának befizetése után kaphat egy termelő bio minősítést.
A két kifejezés között tehát a minősítés kiváltása a különbség. A minősítés kiváltása nagy költséggel jár, ez az egyik oka annak, hogy a bio névvel ellátott élelmiszerek ára jóval magasabb a többinél. Ha tehetjük, ne féljünk áldozni a bio, illetve öko megkülönböztetésű élelmiszerekre, hiszen hosszútávon kifizetődik az áruk. Ezek az termékek nem terhelik meg a szervezetünket úgy, mint a kémiai anyagokkal kezelt változataik.