A cukorbetegség megelőzésének természetes eszközei

Elképesztő adat: a világ lakosságának kb. egyharmada szenved diabéteszben, vagy az azt megelőző pre-diabétesz állapotban. Ez a szám néhány évtizeden belül meg is duplázódhat. 

Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében? 
Mindenek előtt nagyon fontos egy életmód és személet váltás. A napi rendszeres testmozgás és az étrendünk megváltoztatása szüksége ahhoz, hogy a diabéteszt megelőzhessük. 

Megoldást jelenthetnek:  

  •   Reg-Enor testisztító és hasnyálmirigy regenráló program a vércukorszint stabilizálására
  •   BLD  Sugar Balancer  - BS-BAL gyógynövényes vércukorszint csökkentő
  •   Gingko Biloba érfalvédő és tisztító
  •   Krill olaj Az Omega-3 zsírsavak új generációja

Számolnod kell a szénhidtát bevielt?

Ennek a táblázatnak a segítségével pontosan számolhatod az ételek zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát. Kattints ide!

Az alábbi természetes ételek segíthetnek nekünk egészségünk megóvásában és a betegség megelőzésben: 

 

                                                 

  • Kvercetinben gazdag ételek rendszeres fogyasztása: alma, citrusfélék, hagymák, zsálya, zöld tea, vörösbor, szőlő, meggy, étcsokoládé, áfonyafélék, olíva olaj. Az antioxidáns flavonoidok családjába tartozó kvercetin kutatások szerint képes csökkenteni a vércukorszintet azáltal, hogy növeli az inzulinszintet. A kvercetin emellett erős antioxidáns, mely közömbösíti a káros szabad gyököket, így gátolja a krónikus gyulladások kialakulását. A gyulladások csökkentésének más pozitív hatásai is vannak, mint pl. a vérnyomás csökkenése.
  • Naponta egy teáskanál fahéj rendszeres fogyasztása szintén elősegíti a diabétesz megelőzését. A fahéj olyan speciális vegyületeket tartalmaz, melyek képesek stabilizálni a vércukor értékeket azáltal, hogy olyan hatást váltanak ki, mint az inzulin. A fahéj emellett lassítja a szénhidrátok felszívódását, így képes megelőzni a hirtelen vércukor emelkedést, valamint a gyors inzulin kiválasztódást, mely szintén hozzájárul az inzulin rezisztencia kialakulásához.
     
  • Fogyasszunk minél több brokkolit, karfiolt, káposztát, kelbimbót és kelkáposztát. A brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek szulforafánban gazdagok, mely egy erőteljes, anti-tumor hatású vegyület. De emellett tartalmaznak C-vitamint, krómot, rostokat, béta-karotint és más olyan hasznos vegyületet, melyek segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben. A bennük található antioxidánsok képesek csökkenteni a vér LDL-koleszterin szintjét, ami szintén kapcsolatban áll a diabétesz kialakulásával.
     
  • Mozogjunk rendszeresen és kerüljük a magas feldolgozottságú, gyorséttermi ételeket. A túlsúly és elhízás a cukorbetegség egyik kulcsfontosságú rizikófaktora, rendszeres testmozgással csökkenthetjük testsúlyunkat, ami hosszabb távon fontos szerepet játszik a diabétesz megelőzésében. A rövid, de magas intenzitású gyakorlatok gyorsítják az anyagcserét, csökkentik az inzulinszintet és megakadályozzák a leptin rezisztencia kialakulását.
     
  • Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumot juttassunk szervezetünkbe. Egyes becslések szerint a fejlett világ felnőtt lakosságának kb. 75%-a szenved magnéziumhiányban, pedig a magnézium kb. 300 biokémiai folyamathoz szükséges (csontok, sejtek, szervek, szövetek működéséhez). A rendszeres magnézium bevitel fontos tényező a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség megelőzésében.

Magnéziumos termékek:

  • Coral calcium 60 kapszula
  • Coral calcium 120 kaszula

A helyzet kulcsa az inkretin tengely épsége. Az inkretinek a vékonybél kezdeti szakaszán termelődő hormonszerű anyagok, amik az étkezés hatására termelődnek és nagyon hamar, néhány perc alatt elbomlanak.

Ezek a hormonok csökkentik a glukagon szintet (az inzulin ellentett hormonja), növelik az inzulin érzékenységet a szöveteknek, valamint a hasnyálmirigy inzulin termelését is, és lassítják a gyomor kiürülését, ezáltal csökkentik az étvágyat. Mai modern étrendünk azt eredményezi, hogy az inkretin termelő sejtek elpusztulnak a vékonybél kezdeti szakaszán, így evéskor soha nem érezzük, hogy jóllaktunk igazán és sokkal többet eszünk, mint az szükséges lenne.

A fent említett ételek az inkretin „tengely” épségét vannak hívatva elősegíteni, ezáltal képesek a cukorbetegséget igen hatékony módon megelőzni.

 

Forrás: Dr. Tihanyi László