Örökletes vagy sem?

Mekkora szerepet játszik egyes betegségek kialakulásában a genetika, és mekkorát az életmód vagy a környezeti hatások?

A Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának szakorvos-jelölt kutatói által végzett ikervizsgálatok ezekre a kérdésekre is választ adnak, kiindulva abból, hogy az egypetéjű ikrek genetikai állománya száz százalékosan megegyező.Ha az egypetéjű ikrek között bármilyen különbség található, akár az érelmeszesedés vagy a testösszetétel kérdésében, akkor ez csak a környezeti tényezők miatt lehet” – magyarázta Tárnoki Ádám, aki ikertestvérével, Dáviddal 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal.

A kutatásban összesen csaknem négyszáz ikerpár vett részt, 160 Magyarországról, 50 az Egyesült Államokból és 180 Olaszországból. Egy-egy ikerpáron körülbelül 20-30 különféle vizsgálatot végeztek a kutatók, egy személyről legalább kétezer adatot kaptak. Mérték többek között a légzésfunkciót, az artériás életkort, a nyaki ütőér falvastagságát, végeztek érrugalmassági és szemészeti vizsgálatot, a résztvevők pszichológiai tesztet is kitöltöttek, valamint az étrendjüket is felmérték.

Az érelmeszesedési vizsgálatok során megállapították, hogy a nyaki ütőér-plakkok kialakulásának 70 százaléka örökletes, tehát ebből a szempontból nagy szerepe van a genetikának.
 
Az érrugalmassági és a centrális vérnyomással kapcsolatos tulajdonságok – az ezt érintő vizsgálatok eredményei alapján – 40-50 százalékban örökletesek, tehát az egyéni környezeti tényezőknek is meghatározó szerepük van. Mindez azért fontos, mert az erek rugalmasságának, valamint a centrális vérnyomásnak szerepevan a ritmuszavar, vagy az infarktus kialakulásában.

A magas koleszterinszinttel és számos más kockázattal járó, zsírmájjal kapcsolatban a genetikának nincs szerepe. Kialakulása attól függ, hogy eszünk-e zsírosat és mozgunk-e eleget. E területen tehát, a megelőzésnek lehet fontos szerepe.

Forrás: antalvali.com
kép: napidoktor.hu