A nevetés jótékony hatással van az egészségre!

Kutatók olyan kísérletet végeztek, melyben azt vizsgálták, hogy a nevetés milyen hatással van a fájdalomküszöbre. A kutatás során a résztvevőknek humoros filmeket és dokumentum filmeket kellett nézniük. A film előtt és után is megmérték a fájdalomküszöbüket. Ennek a mérésnek a módja az volt, hogy az alanyoknak egy előre behűtött borhűtőbe kellett bedugni a kezüket és addig benne tartani, míg bírják a fájdalmat. 
A kutatók felvették, hogy ki mennyit nevetett a humoros videókon és egy külön filmet is levetítettek, amely pozitív érzelmeket keltett de nem késztette nevetésre a résztvevőket. 

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy akik humoros videókat néztek, nekik megnőtt a fájdalomtűrő képességük a többiekéhez képest. 

Ami  a nevetést magát illeti, azok akik humoros videót néztek és nevettek rajta, tovább tudták a kezüket a borhűtőben tartani, mint azok akik csak a pozitív érzetet keltő filmet nézték, de nem nevettek!

A dokumentum film és dráma néző alanyoknak a fájdalom tolerancia küszöbe csökkent. 

Egy másik kutatás is kimutatta, hogy a humor csökkenti a stresszt és a krónikus fájdalmakat. Egy jóízű nevetés több, mint 400 izmot mozgat meg. Jótékony hatással van a légzésre és a keringésre, fájdalomcsillapító, feszültségoldó, jó hatással van a lelkiállapotra. A vidám emberek sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben. A nevetés növeli a boldogság hormonok termelődését és a boldogság önbizalmat ad, könnyebbé teszi a társas kapcsolatokat, fokozza a problémamegoldó képességet.

A nevetés hatásait kutatók azt is megállapították, hogy az önfeledt vidámság kalóriaégető hatással is rendelkezik, így még akár tökéletes fogyókúra is lehet.

forrás: Szendi Gábor; debmedia.hu