Hasznos tanácsok a gyógyteákról

A gyógynövény teakeverékek elkészítésének általános tanácsai:

    A gyógyteák elkészítése nem  ördöngősség, de néhány alapszabályra nem árt odafigyelni a hatóanyagok minél optimálisabb kinyerése érdekében.

  • a receptben megadott arányokkal dolgozzunk
  • a gyökereket, magokat néhány percig főzni kell
  • a leveleket, virágokat csak forrázzuk
  • legjobb tisztított vizet használni
  • ha egy mód van rá zománcozott vagy üveg edényben készítsük
  • kb. 20 percig lefedve áztassuk
  • langyosan, kortyolgatva fogyasszuk
  • frissen készítsük, egyszerre kb. 1 litert, mert ahogy áll, úgy veszít hatóanyagaiból
  • ne használunk fém edényeket, fém eszközöket, ezek megváltoztatják a gyógynövények pozitív rezgéseit, amikkel jótékony hatást váltanak ki szervezetünkben.

Elkészítési javaslat:

  • a megfelelő arányokat figyelembe véve egy nagyobb tálban öszekeverjük az alkotórészeket
  • egy elegendő méretű dunsztosüvegben lezárva, fénytől védve tároljuk
  • a keverékből 2,5 dl vízhez 1 teáskanál keveréket teszünk (1 liter víz 4-5 teáskanál keverék)
  • ha gyökeret, magot is tartalmaz a recept, először ezeket pár percig főzzük, aztán lekapcsoljuk a tüzet alatta és hozzáadjuk a lágy összetevőket
  • lefedve 15-20 percig áztatjuk
     

Általános méregtelenítő teakeverék:

  • cickafark                                                       2 rész
  • csalán                                                          1,5 rész
  • gyermekláncfűgyökér                                     2 rész
  • kutyabengekéreg vagy szennalevél                  0,5 rész
  • orbáncfű vagy citromfű vagy levendulavirág       1,5 rész
  • tüdőfű                                                           1,5 rész
  • édeskömény-, vagy ánizsmag                         1 rész

Naponta 1 literrel kezdjük a fogyasztását, aztán a második héttől lehet 1,5 liter. Hogy meddig célszerű fogyasztani egyénileg változó, állapottól függ. Általánosan 6-8 hét.
Érdemes odafigyelni a sok folyadékbevitelre, kerülni a nehezen emészthető ételeket, cukrot, zsíros, füstölt készítményeket, a sok adalék- és színezőanyagokat tartalmazó ételeket, beiktatni rendszeres mozgást, légzőgyakorlatokat,

 

Eperjesi Klára természetgyógyász