Piros arany, paprikakrém házilag

Szinte minden piros színű sós étel ízesítőjeként használható vagy megbolondítja az ételeket, ha só helyett paprikakrémmel ízesítjük, hiszen nagyon magas a sótartalma.

Az üzletekben kapható készítményeket azért szeretik, mert megkönnyítik a fűszerezést, és gyorsan, nagyon finom ételeket lehet velük elkészíteni. Ezt az ízhatást többek közt egy monoszódium glutamát nevű mesterséges ízfokozóval érik el. A monoszódium glutamát egy széles körben alkalmazott, mindemellett az egyik legveszélesebbnek tartott adalékanyag is. A használatát ellenzői különösen veszélyes izgató méregnek tartják, amely például depressziót, fejfájást, ideg-és érrendszeri rendellenességet okozhat. Másik aggasztó tulajdonsága, hogy jelentősen befolyásolja az étvágyat, így nagy mennyiségű fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Ez pedig a gyártóknak is előnyére válhat.

Hozzávalók:
• pirospaprika
Himalája vagy tengeri só

A pirospaprika húsát ledaráljuk, majd 1 kg darált paprikához 8-10 dkg sót teszünk, majd a só feloldódásáig keverjük. Üvegekbe töltve hűtés nélkül is nagyon sokáig eláll. Csípős paprikából is készíthetjük, vagy egyéb fűszerekkel ízesíthetjük.

 

Forrás: Pocsai Anna, élelmiszermérnök hallgató