Kenyérsütés - adalékanyagok nélkül!

Kenyérsütő gépben

Közepes méretű kenyérhez felhasznált anyagok:

  • 280 ml víz tisztított
  • 550 gr liszt (1/3 rész BL55 fehér búzaliszt, 1/3 rész Durum liszt, 1/3 rész rozsos vagy tönköly (fehér vagy teljes kiőrlésű)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1,5 csapott evőkanál cukor
  • 7 gr (1 csomag) szárított élesztő (Eotker, Fabulo)
  • 1 púpos evőkanál natúr joghurt
  • 1 kávéskanál olaj
  • 0,5 dkg vaj (vagy margarin)
  • max. 3 púpos evőkanál különböző magvak (ízlés szerint, ill. ami éppen otthon van: tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmagpehely, szójapehely, stb.)
  • 1 evőkanál búzasikér FONTOS!
  • 3-4 evőkanál burgonyapehely

1. lépés:
1 evőkanál olivaolajat öntünk a gépbe, tollal alaposan szétkenjük (keverőlapátra, oldalakra)
2. lépés:
A kimért vízben jól elkeverjük a sót, majd a sós vizet beleöntjük a gépbe.
A kimért lisztbe belekeverjük a szárított élesztőt, a cukrot, a magvakat és a pelyheket, majd beleöntjük a gépbe a vízre tetejére.
A joghurtot, az 1 kávéskanál olivaolajat, 0,5 dkg vajat(margarint), a lisztkeverék tetjére tesszük,
ezután a gépet közepes méretű, közepes színű kenyérre állítjuk be. (az anyagok összekeverését a gép végzi).

A sütési idő kb.3 óra 20 perc, majd a készen tartási idő letelte után a gépből kifordított kenyérből kivesszük a lapátot és konyharuhába tekerjük hűlni.

A víz és a liszt aránya fontos!
A többit ízlés szerint variálhatjuk. A liszt mennyiségén belül pl. több teljes kiőrlésű, rozsos vagy akár csak fehér liszt is lehet, vagy ami éppen otthon van.

Friss élesztővel is készülhet, de ez nagyobb figyelmet igényel. 1,5 dkg friss élesztőt belemorzsolunk 0,5 dl langyos, cukros tejbe, majd 2-3 perc múlva elkészült kovászt a liszt egyik oldalába, a sót pedig a másik oldalába tesszük az edénynek, mert a só különben leállítja a kovász működését és tömör lesz a kenyér.
Ha beesik a kenyér közepe a sütés végére, akkor sok volt a víz, ill. a folyadék, legközelebb azt csökkenteni kell!

Sok sikert és jó étvágyat!

Eperjesi Klára fitoterapeuta