Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Fokhagyma kúra
A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében is használatos. Továbbá tágítja az ereket és rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibakteriális, nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tehát tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.
Hogyan is használhatjuk?
1. recept hozzávalói:
4 egész (bio)citrom
1 fej fokhagyma
1-2 evőkanál méz vagy Eritrit ízlés szerint
2 liter tisztított víz, ennek hiányában felforralt és lehűtött víz
Elkészítés: a citromot megmossuk, héjastól ledaráljuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagyma nyomón átpréseljük. Ráöntjük a vizet és egy jól záródó befőttes üvegben 2 napig hideg helyen tartjuk. Leszűrjük és ízlés szerit 1-2 evőkanál mézzel édesítjük.
Fogyasztás: minden reggel éhgyomorra 1/2 dl-t fogyasztunk belőle.
Egy kúra 3 hétig tart, utána tartsunk 1 hét szünetet majd ismételjük meg a kúrát még egyszer.
2. recept hozzávalói:
30 gerezd fokhagyma
5 egész citrom (lehetőleg bio)
1 liter víz
Elkészítés: a fokhagymát és a citromot összeaprítjuk vagy turmixoljuk, felöntjük a vízzel és gyöngyözésig melegítjük. Nem szabad forralni!
Leszűrjük egy üvegbe és ha kihűlt hűtőszekrényben tároljuk.
Fogyasztás: minden reggel éhgyomorra 1/2 dl
A kúra időtartama megegyezik az előzőekben leírtakkal. Célszerű fogyasztás előtt felrázni, mert a végére túl sűrű marad.
Fokhagymás méz - a természet antibiotikuma
A fokhagymás méz igazi elixír: a méz feloldja, lágyítja a fokhagyma erős ízét és illatát, így azt nem csupán finomnak, hanem egyenesen mennyeien fenségesnek fogjuk érezni. Úgyhogy biztosan nem kell majd befognunk az orrunkat, amikor felnyitjuk a kész csemege üvegét, hogy kanalazzunk belőle.
Hozzávalók:
– egy csészényi nyers méz
– 3-4 fej fokhagyma
– egy jól záródó tetővel ellátott kis üveg
Az összezúzott fokhagymára csurgatott mézet célszerű legalább 1-2 napig a lezárt üvegben tárolni, hogy a fokhagyma csípőssége megszűnjön.
De akár tárolhatjuk hetekig is, amíg a fokhagyma elfolyósodik, sötét színűre megfestve a mézet és mártás jellegűvé válik. Attól nem kell félni, hogy megromlik, hisz erre maga a fokhagyma és a méz antibiotikus hatása a garancia!
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – hagyma összezúzása – az alliináz enzim aktiválódásának köszönhetően különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
De a mézet is természetes baktériumölő hatású természetes házi szerekként tartják nyilván.
Forrás:Természetes gyógymódok kézikönyv, Természetgyógyász Magazin, dr Balaincza Erika
Eperjesi Klára fitoterapeuta