Csíra készítés otthon

A csírák élő ételek, melyek rengeteg vitamin és ásványi anyag természetes, vegyszermentes forrásai lehetnek. A csírák étrendünkbe való bevezetésével nem kell lemondanunk a már megszokott ételekről, de kiegészíthetjük őket. 

Csírát boltban, piacon, termelőtől is vásárolhatunk, ám amennyiben van kedvük mi magunk is készíthetünk. 

Ami kell hozzá:

  • egy csíráztatáshoz való edény, tál, üveg
  • magok
  • jókedv és elszántság

A csírákat nevelhetjük erre készült csíráztató tálban. Lehet műanyag és kerámia változatban kapni. Ezen kívül beszerezhető csíráztató üveg, vagy házilag elkészíthető ennek mása. 

A magokat érdemes megbízható helyről beszerezni. 

A csíráztatás menete:

  • a magokat a feltüntetett ideig beáztatjuk, lehetőleg este, 
  • másnap reggel a vizet leöntjük róla (virágot locsolni kiváló), majd hideg vízzel 3x átmossuk,
  • a csíráztató tálba vagy edénybe tesszük, annak útmutatásai alapján, 
  • az első 1-2 nap sötétben tartjuk, mivel a magok a földben is sötétben kezdenek csírázni, 
  • minden nap reggel, este átöblítjük 3x,
  • 1-2 nap után levesszük róla a takarást és világos helyre, de nem tűző napra tesszük, 
  • naponta átmossuk reggel, este 3x,
  • a csíra fajtájától függően néhány nap alatt elkészül, 
  • közben nézegetjük, "szeretgetjük", hisz a gazda szeme hízlalja a jószágot.

Már is fogyasztható az ízletes, egészséges csíra. 

Mit csíráztassunk?

Erről bővebben ITT olvashatsz a CSÍRA KISOKOSBAN:

 

A tanácsokért köszönet a csírák.hu lelkes csapatának. 

Eperjesi Klára természetgyógyász