Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Csíra készítés otthon
A csírák élő ételek, melyek rengeteg vitamin és ásványi anyag természetes, vegyszermentes forrásai lehetnek. A csírák étrendünkbe való bevezetésével nem kell lemondanunk a már megszokott ételekről, de kiegészíthetjük őket.
Csírát boltban, piacon, termelőtől is vásárolhatunk, ám amennyiben van kedvük mi magunk is készíthetünk.
Ami kell hozzá:
- egy csíráztatáshoz való edény, tál, üveg
- magok
- jókedv és elszántság
A csírákat nevelhetjük erre készült csíráztató tálban. Lehet műanyag és kerámia változatban kapni. Ezen kívül beszerezhető csíráztató üveg, vagy házilag elkészíthető ennek mása.
A magokat érdemes megbízható helyről beszerezni.
A csíráztatás menete:
- a magokat a feltüntetett ideig beáztatjuk, lehetőleg este,
- másnap reggel a vizet leöntjük róla (virágot locsolni kiváló), majd hideg vízzel 3x átmossuk,
- a csíráztató tálba vagy edénybe tesszük, annak útmutatásai alapján,
- az első 1-2 nap sötétben tartjuk, mivel a magok a földben is sötétben kezdenek csírázni,
- minden nap reggel, este átöblítjük 3x,
- 1-2 nap után levesszük róla a takarást és világos helyre, de nem tűző napra tesszük,
- naponta átmossuk reggel, este 3x,
- a csíra fajtájától függően néhány nap alatt elkészül,
- közben nézegetjük, "szeretgetjük", hisz a gazda szeme hízlalja a jószágot.
Már is fogyasztható az ízletes, egészséges csíra.
Mit csíráztassunk?
Erről bővebben ITT olvashatsz a CSÍRA KISOKOSBAN:
A tanácsokért köszönet a csírák.hu lelkes csapatának.
Eperjesi Klára természetgyógyász