Reg-enor mintaétrend receptekkel

Reg-enor  receptek és mintaétrend    

 

 

Képtalálat a következőre: „sült oldalas”

Saláták

 

Káposztasaláta

A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Besózzuk és megszórjuk MSM C italporral vagy friss citrom levével. Ízlés szerint fűszerköménnyel megszórhatjuk.

 

Káposzta, uborka, hagyma saláta

A káposztát, a hagymát vékony csíkokra az uborkát karikára vágjuk, Sózzuk és MSM C italporral megszórjuk, vagy friss citrom levét öntjük rá.

 

Cékla saláta

A céklát sütőben megsütjük, ha kész lereszeljük. MSM C italporral és sóval megszórjuk. Ízlés szerint fűszerköményt is rakhatunk rá.

(A család kedvéért steviával édesíthetjük.)

 

Zöld saláta

Fejes salátát apró darabokra tépünk, ehhez teszünk ruccolát, vékonyra szelt uborkát.

1. Sózzuk. Utána tehetünk rá MSM C italport vagy frissen csavart citrom levét.

2.Bacon szalonnát kockára vágunk és megsütünk és ráöntjük a kész salátára.

 

Képtalálat a következőre: „zöldsaláta”

 

Mars den saláta

Reszelt nyers cékla, zellerszár, sárgarépa, gyermekláncfű levelei, vizitorma, spanyolhagyma, görög széna csíra, 1 gerezd fokhagyma, metélőhagyma, 1 teáskanál citromlé

Tisztítja a májat és a nyirokszerveket.

 

Piros saláta

Saláta, cseresznyeparadicsom, csíkokra vágott pirospaprika,  vöröshagyma piros retek, citromlé, bazsalikommal ízesítjük.

 

Káposztasaláta 2.

Reszelt fejes káposzta sárgarépa, hagyma citromlé

 

Vöröskáposzta saláta

Reszelt vöröskáposzta, zellerszár, uborka torma, petrezselyemmel díszítve

 

Energia saláta

Forrázz le apróra vágott zöldbabot, karfiolrózsát, szeletelt cukkinit, borsót. Csöpögtesd le és öntsd le citromlével, snidlinggel díszítsd.

 

Babsaláta

 Hozzávalók:

 Bab, só, babérlevél, zsír, hagyma, paradicsompüré, bors, kakukkfű, bazsalikom, citromlé, MSM-C Elkészítés: a babot sós, babérleveles vízben megfőzzük. Közben a szálára vágott hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket és felengedjük a paradicsompürével. A végén hozzákeverjük a babot és összeforraljuk. Ha szükséges utána ízesítünk.

 

 

LEVESEK

 

Zöldségleves

Hozzávalók:

Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél, zsír.

Elkészítés:

A zöldségeket megpucolom és karikára illetve kockára vágom.

A hagymát apró kockára vágom és zsíron megpirítom, ha kész a zöldségeket is ráteszem, és fedő alatt párolom. Ha félig megpuhul, akkor tisztított vízzel felengedem és fűszerezem.

Fedő alatt főzöm és a végén kölest szórok bele.(tészta helyett)

 

Képtalálat a következőre: „zöldségleves”

 

Zöldborsó leves

Hozzávalók:

Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, zöldborsó, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, zsír.

Elkészítés:

A zöldségeket megpucolom és karikára illetve kockára vágom.

A hagymát apró kockára vágom és zsíron megpirítom, ha kész a zöldségeket is ráteszem, és fedő alatt párolom. Ha félig megpuhul, akkor tisztított vízzel felengedem és fűszerezem.

Fedő alatt főzöm és a végén grízgaluskát szaggatok bele.

 

Grízgaluska:

1 egész tojást, 1 tojásnagyságú zsírt meg sót jól összekeverünk és annyi finom darát teszünk, bele amennyi megfelel 4 evőkanálnak. Mikor mindezt jól összekevertük, kb. 5percre félretesszük.

Külön sós vízben vagy a levesben kifőzöm.

 

Hamis húsleves:

Hozzávalók:

Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, kelkáposzta, karfiol, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél, zsír.

Elkészítés:

A zöldségeket megpucolom, és nagyobb darabokra vágom, mintha húslevesbe raknám.

Először a sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, kelkáposzta, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél kerül a tisztított vízbe. Ha már majdnem kész, akkor teszem bele a karfiolt. Amikor már teljesen megpuhultak a zöldségek akkor 3-4 evőkanál kacsa vagy libazsírt teszek bele és elzárom a tűzhelyet.

 

Cékla leves

Hozzávalók:

1 fej hagyma,1 kis fej zellergumó,cékla , zellerzöld,só,bors,paprika,curry,köles,gomba

Elkészítés:

A hozzávaló zöldségeket darabolom és a fűszerekkel hideg vízbe oda teszem főni. Ha megfőtt,turmixolom és belefőzök darabolt gombát és kölest. Ha kész,kacsazsírral meglocsolom .

 

Főételek, egytálételek, köretek

 

Töltött káposzta:
Az egész káposztából kivágom a torzsályát, majd főzöm egy órát egészben borsos, sós, babérleveles vízben. Lehűtöm, hűtőbe teszem.
A babérlevél ad egy fajta savanyú ízt. Másnap elkészítem a tölteléket a szokásos módon és becsavargatom a káposzta leveleibe. A töltéseket megszurkálom, hogy jobban átjárja a lé.
A maradék káposztát legyalulom aprólékba. Felöntöm a babérleveles vízzel és szokásos módon főzöm kb. 2 - 2,5 órát.

 

Lencsefőzelék:

Zsíron hagymás rántást készítünk (zabliszt), piros paprikát szórunk rá, majd rátesszük a lencsét, tisztított vízzel felengedjük, hogy ellepje

 Ízesítés: babérlevél, só, bors, fokhagyma. Puhára főzzük.

Feltétként lehet tojáspörköltet, főtt tojást, sült szalonnát vagy sültkolbász karikákat is adni.

 

Képtalálat a következőre: „lencsefőzelék”

 

Párolt lila káposzta

Hozzávalók:

Lila hagyma egy fej, egy kisebb fej lila káposzta, fűszerkömény, só, MSM C

Elkészítése:

Zsíron a hagymát megdinszteljük, utána rárakjuk az apró csíkokra vágott lila káposztát, sózzuk illetve őrölt fűszerköményt szórunk rá, ha megpuhult, akkor elzárjuk és megszórjuk MSM C italporral, ha valaki édesen szereti, akkor még édesítőt lehet hozzá rakni

 

Sült csirkecomb zöldségekkel

Hozzávalók:  8 db csirkecomb, 150 g zöldhagyma, 1 db citrom,  650 g cukkini, zsír, citromlé, 3 szál  kakukkfű /jó a szárított is/ őrölt fekete bors, só

A combokat sózzuk, borsozzuk, és forró zsírban megpirítjuk mind a két oldalát. A hagymát, cukkinit, citromot karikázzuk fel, tegyük tepsibe a combokat mellé a citromlével lecsepegtetett zöldségeket. Előmelegített sütőben  30 perc alatt  süssük szép pirosra. Mielőtt megsül, szórjuk meg a kakukkfűvel.

 

Képtalálat a következőre: „sült csirkecomb zöldségekkel”

 

Mindent bele (azoknak, akik ehetnek krumplit!)

Hozzávalók:3 kisebb szelet csirkemell Vega mix, 1 db padlizsán,1db cukkini  1 cs. bacon 1kg burgonya,  2 db sárgarépa,  2 db zöldpaprika, 2db paradicsom hagyma.

A sütőtálat kibélelem  baconnal, a vegás húst ráteszem erre a burgonyát, kicsit sózva,  majd a zöldségeket karikázva. végül befedem baconnal. erre hagymakarikákat teszek.3/4 órát lefedve sütöm. 1/4 órát fedő nélkül. Bármilyen zöldsalátával fogyasztható.

 

Gőzölt vegyes zöldség

Gyökerek15-20 perc póréhagyma és bab 12 perc spenót 10 perc, karfiol 8 perc, zöldbab 6-8 perc, brokkoli, sárgarépa, káposzta 5 perc cukkini 3 perc a z edény aljára önts 3 cm vizet és forrald fel. Egymásután tedd bele a zöldségeket főzőidejüknek megfelelően.

 

Húsos kínai kel tekercs 4főre

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell filé, 1 piros húsú paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 dkg gyömbér, 2 ek. Zsír,  1 db kínai kel,  2 dkg zsiradék, 2,5 dl tyúkhúsleves, só, szemes bors, édesítő

Elkészítés

A kockára vágott húst forró zsiradékon kisütjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát, gyömbért. Rövid ideig együtt pirítjuk sóval, borssal ízesítjük. a kel leveleit 1-2 percig  forrásban lévő sós vízben előfőzzük, azonnal hidegvízbe mártjuk  és konyharuhára téve letöröljük. a leveleket megtöltjük, feltekerjük. A felhevített zsiradékban  megpirított tekercseket a levessel felöntjük, majd fedő alatt alacsony hőfokon10 percig főzzük. Párolt vöröshagymás rizzsel fogyasztjuk.

 

Batyus hal

Hozzávalók:

Hal, kapor, 1 citrom, 30dkg brokkoli, zsír, reszelt citromhéj

Elkészítés:

A halat sózzuk, borsozzuk, kevés kapor is mehet rá.

Tegyük, kikent alufóliába fektessünk rá 1-1 citromkarikát, zárjuk le jól a batyut és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg. Közben 30 dkg brokkolit és szedjük rózsáira, és zsíron kevés sóval pároljuk meg.

 

Kapcsolódó kép

 

Sertés egy tál kölessel

Hozzávalók:

300 ml köles, 600 ml víz 1 kiskanál só, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma,60 dkg sertéscomb, 1 evőkanál fűszerpaprika,  1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 db zöldpaprika, 2db kisebb paradicsom, őrölt bors.

Elkészítés:

A kölest felöntjük a vízzel, sózzuk, megpároljuk. Ha elkészült  állni hagyjuk a gőzben. Közben megpirítjuk a hagymát, fokhagymát majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk paprikával, félig felöntjük vízzel, fűszerezzük, és kicsit szaftosabbra főzzük. Beleforgatjuk a kölest, levesszük a tűzről és letakarva 10 percig állni hagyjuk a gőzben.

 

Fasírtos saláta 4 főre

Hozzávalók:

1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg darált marhahús, 1 kk. csípős paprikakrém, 1 tojás, só, bors, 2 zsenge karalábé, 5-6 zsenge sárgarépa, 1 cd. újhagyma, 1 kiscsokor snidling, 1-2 szárzeller zöld, 1 citrom leve, zsiradék

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát megfonnyasztjuk hűlni, hagyjuk.  Hozzáadjuk a húst  paprikakrémet, tojást, sózzuk, borsozzuk, golyókat formázunk, kisütjük. A karalábét  hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A sárgarépát szálasra reszeljük, a karalábé főzővizében  2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük. Újhagymával, snidlinggel díszítjük. A citromlevét sóval, borssal elkeverjük, de csak tálaláskor öntözzük meg a saláta tetejét.

 

Sóska

Hozzávalók:

Sóska, rizs liszt, só, édesítőszer

Elkészítés:

A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk rizs liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval, édesítővel ízesíthetjük.

 

Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók:

30 dkg darált sertéshús, 8 dkg rizs, 1 ek zsír, 1 ek rizsliszt, kicsi doboz paradicsompüré, só, édesítőszer, bors, 1 egész tojás

Elkészítés:

A húsból, rizsből, a tojásból elkészítjük a tölteléket és sóval, borssal fűszerezzük. Kis gombócokat formálunk, rizs lisztbe forgatjuk és lábasba tesszük. Felengedjük vízzel, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk és édesítjük. Ha puha a hús, berántjuk.

 

Vadas

Hozzávalók:

90 dkg marhafelsál, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, fél zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 fej hagyma, 3 babérlevél, só, bors, citromlé, édesítőszer

Elkészítés:

A hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt húst és félpuhára főzzük. Belekeverjük a zöldségeket és befűszerezzük. Ha megpuhult a hús kiszedjük és zsírban megpirítjuk. Közben leturmixoljuk a zöldségeket és kevés rántással besűrítjük. 

 

Kolbászkrémmel töltött karaj rántva vagy sütve

Hozzávalók:

4 szelet karaj (kb. 35 dkg), 5 dkg kolbász, 2 főtt tojás, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítés:

A hagymát megdinszteljük, ha kihűlt hozzáadjuk a ledarált kolbászhoz és tojáshoz. Sóval és borssal ízesítjük. Megkenjük vele a kiklopfolt és sózott karajszeleteket és feltekerjük. Bepanírozzuk és kisütjük. Vagy bacon szalonnába tekerve a sütőbe megsütjük.

 

Székelykáposzta

Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 2 fej hagyma, 1 fej édeskáposzta, 4 gerezd fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 tk köménymag, kevés bors, pirospaprika, kb. 20 dkg füstölt sonka, ízlés szerint kolbász, 2 marék rizs

Elkészítés:

A hagymát megdinszteljük, rárakjuk a pirospaprikát és a húst és pörköltet főzünk belőle. Ha már majdnem puha beletesszük a fűszereket és átforraljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát és a hosszú szálra vágott káposztát. Felengedjük vízzel és a tetejét megszórjuk rizzsel. Puhára főzzük. Összekeverjük és beletesszük a felkarikázott kolbászt. Felforraljuk.

 

Rakott kel

Hozzávalók:

1 közepes fej kelkáposzta, 2 tasak rizs, 60 dkg darált sertés hús, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, kömény, majoránna, bors 

Elkészítés:

A kelkáposztát sós, köményes, majoránnás vízben puhára főzünk. A húst zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Puhára főzzük. Rétegesen egy tűzálló tálba lerakjuk. Tetejét meglocsoljuk felvert tojással és megszórjuk pici zsemlemorzsával. Kb. 1 órát sütjük.

 

Sült oldalas

Hozzávalók:

70 dkg oldalas,2 nagy fej hagyma, 9 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Az oldalast darabold egyforma méretű szeletekre, nagyjából kétcsontonként vágj le egy-egy darabot. Egy tálkába tegyél egy kis zsírt, és törj bele két gerezd fokhagymát. Mosd át alaposan a húst, majd sózd és borsozd be, valamint kend át a fokhagymás zsírral. Vágd négybe a hagymát, egy késsel kicsit nyomd be a maradék fokhagymagerezdeket, majd egy tepsiben helyezd el az oldalas darabokat, dobáld köréjük a hagymákat, és önts az egész alá egy kis vizet.

A sütőt melegítsd elő kétszáz fokra, a húst fedd le alufóliával, és kezdd el sütni. Az elpárolgott vizet mindig pótold. Nagyjából egy óra elteltével vedd le a fóliát, és hagyd, hogy szépen megpiruljon a már megfőtt hús, közben ismét tégy alá vizet, ha szükséges. Amikor rendesen átsült, vedd ki, és már fogyaszthatod is.

 

 

Isteni kolbásszal töltött sült karaj

Egyszerűen összeállíthatod, utána pedig csak várnod kell, amíg készre sül a sütőben.

Hozzávalók:

1,5 kg sertéskaraj,1 hosszú szál parasztkolbász, 3 vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma

1 szál friss rozmaring, 1 evőkanálnyi szárított kakukkfű, só, frissen őrölt bors, zsír

Elkészítés:

A húst mosd át, majd dörgöld be sóval. Szúrd fel, és töltsd meg a kolbásszal. Egy nagyobb serpenyőben pedig vékony zsíron pirítsd meg hirtelen minden oldalát.

Egy tűzálló tálba darabold a hagymát és a fokhagymát, tedd rájuk a húst, arra tekerj egy kis borsot, tedd a hús mellé a rozmaringot és a kakukkfüvet, és önts alájuk egy pohár vizet.

Fedd le az egészet alufóliával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd át alaposan. Ha szépen megpuhult és át is sült, akkor kész van, ezt nagyjából másfél órányi sütés után éri majd el.

 

Egyszerű babfőzelék kímélően

Hozzávalók kb. 3-4 személyre:

30 dkg száraz bab (fehér, tarka, stb.) - előző este beáztatva

1-2 babérlevél, 1 mokkáskanál szódabikarbóna,1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva, 2 púpos evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál zsír

1 teáskanál pirospaprika, őrölt bors

Elkészítés:

A babot bő vízben felteszem, a forrástól számítva kb. 10-15 perc múlva a vizet leszűröm. Közben forralok másik főzővizet, felöntöm annyival, amennyi ellepi, így a bab nem edződik meg, és elkerüljük a felfújódást. Babérral, sóval ízesítem, szódabikarbónát szórok bele, puhulásig csendesen főzöm.
Közben az zsírból és lisztből világos barna rántást készítek, amelybe beledinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, és kb. 1 dl hideg vizet. Simára keverem, hígítom még kevés vízzel, és a főzelékbe keverem. Újraforrásig kevergetem, néhány percig takarékon együtt forralom, ha sűrűnek találom, kevés vízzel hígítom. Közben sóval, őrölt borssal ízesítem. 
Sült kolbásszal tálalom.

 

Kapcsolódó kép

 

Sárgaborsó főzelék kímélőbben

Hozzávalók:

50 dkg sárgaborsó, 1 kis vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél

Kb. 1 teáskanál őrölt pirospaprika, kb. 2 evőkanál zsír, 5 dkg rizs liszt

Őrölt bors, ételízesítő ízlés szerint, só

Elkészítés:

A sárgaborsót annyi tiszta vízben teszem oda főzni, amennyi kb. bő ujjnyira ellepi. Sózom, amikor felforr, a fehér habját fémszűrővel leszedem. Beledobom a babért, puhulásig főzöm.
Közben a zsírból és lisztből rántást készítek, beledinsztelem a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, meghintem pirospaprikával, azonnal felengedem kb. 2 dl hideg tisztított vízzel, a rántást elkeverem. Folytonos kevergetéssel a forrásban lévő főzelékhez adom. Újraforrásig sűrűn kevergetem, majd lassan főzöm még néhány percig. További sóval, borssal, kevés ételízesítővel ízesítem és tálalom.
Ízlés szerinti feltéttel tálalhatjuk: sertéspörkölttel, sült kolbásszal, sült szalonna kockákkal, sült hagymával.

 

Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:

1 nagy fej kelkáposzta, só, őrölt kömény, rizs liszt, zsír, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika

Elkészítés:

A kelkáposztát a sötétzöld leveleitől megszabadítjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. Lábasba tesszük annyi vízzel, hogy kb. félig legyen, mert a káposzta is enged vizet, és össze is fog esni. Sózzuk, köménnyel fűszerezzük, majd félpuhára főzzük kb. 1/2 óra alatt.
Lisztből és zsírból rántást készítünk, zúzott fokhagymát és kevés paprikát is teszünk bele. Berántjuk a főzeléket, és csak picit összefőzzük.

 

Paradicsomos káposzta

Hozzávalók:

1-1,5 kg káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, kb. 8-10 dl házi paradicsomlé,

3-4 evőkanál paradicsom-sűrítmény, só, bors, majoránna ízlés szerint

1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika,

Kb. 2-3 evőkanál zsír, kb. 2-3 evőkanál rizsliszt

Elkészítés:

A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk és metéltre vágjuk, megmossuk.
Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni (kb. 20 perc). Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával.
Egy kis edénybe kb. 1 evőkanál zsírt teszünk, és elkészítjük a rántást: a zsírhoz adjuk a lisztet, és világos, zsemleszínű rántást készítünk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd a sűrített paradicsomot is. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük a paradicsomlé felével.
Amikor a káposzta megpuhult - ha túl sok víz van alatta, mert a káposzta is levet enged, leöntünk róla -, hozzáadjuk a paradicsomos rántást. Közben figyeljük, és ha kell még, a maradék paradicsomléből adagolunk fokozatosan a főzelékhez. Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Sült oldalassal vagy sült hússal is tálalható.

 

Bakonyi borda

Hozzávalók:

40 dkg gomba, 1-1 paprika és paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet borda, só, bors, 4-5 ek rizsliszt, kevés pirospaprika, petrezselyem

Elkészítés:

A hagymát megpirítjuk a paprikával és a paradicsommal. Belerakjuk a húst és átsütjük. Hozzáadjuk a gombát, befűszerezzük. Kevés vizet aláöntve puhára főzzük. Ezután kivesszük a húst és félretesszük. A visszamaradt gombás mártást megszórjuk pirospaprikával és behabarjuk. Ezután visszatesszük a húst és átforraljuk. Petrezselyemmel megszórjuk.

 

Brassói aprópecsenye

 Hozzávalók:

 60 dkg lapocka vagy comb, 5 nagy gerezd fokhagyma, zsír, só, bors, nagyon kevés pirospaprika

 Elkészítés:

 A felkockázott húst zsíron fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és beleteszünk 4 gerezd lereszelt fokhagymát. Készre sütjük. A legvégén hozzákeverünk pirospaprikát és a maradék fokhagymát.

 

Képtalálat a következőre: „brassói aprópecsenye”

 

Bacocon csirkemáj

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj, 1 cs szeletelt bacon /40 dkg/, őrölt fekete bors, majoránna,

Elkészítés:

A csirkemájakat megtisztítjuk,szárazra töröljük.

A májakat fűszerezzük és 1-1 szelet baconbe tekerjük.A betekert májakat tepsibe vagy jénaiba tesszük egymás mellé és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

Sóban sült csirke

Hozzávalók:

1kg csirke(lehet comb,szárny vagy akár egy egész csirke darabolva),1 kg só

Elkészítés:

A tepsibe bele szórom a sót és rárakom a húst utána fóliával lefedem. Sütőbe teszem és ha megpuhult leveszem a fóliát és még pirítom aranysárgára.

 

Brokkolis tócsni

Hozzávalók:
300 g brokkoli (nyersen!) ,40 g zabpehelyliszt, 3 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
A brokkolit és a fokhagymát aprítógépben ledaráljuk, majd besózzuk. Kb. negyed óra múlva kifacsarjuk a levét és kikeverjük a zabpehelyliszttel, a tojásokkal és a fűszerekkel. Zsírral kikent  sütőpapíros tepsire kanalazzuk (1 tócsni= 1 nagy evőkanál massza), majd a tócsnikat is meglocsoljuk kicsi zsírral és 180 fokon készre sütjük. (Fél időben megfordítjuk).

 

Franciás zöldbabköret csirkemájjal töltött csirke combbal

Elkészítése: a zöldbabot sós vízben megfőzzük (a vízbe még teszünk petrezselyem zöldet, zeller zöldet, zöld paprikát, Vega mixet)
Leszűrjük és forró petrezselymes libazsírban megforgatjuk.

A csirke felső comb filébe betöltjük a kacsa, vagy libazsíros hagymán megpárolt csirkemájat, és vékony szalonna csíkokba tekerjük.
Sütőben megsütjük.

 

Olasz paradicsommártás gombával és kolbásszal
Hozzávalók: 2 ek zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg darált hús, 1 nagyobb sárgarépa, 1 darabka zeller, 0,5 l paradicsomlé, só, bors, 1 babérlevél, kevés rozmaring, kb. 20 dkg gomba, kis darabka kolbász.
Elkészítés: A zsírban megpirítjuk a hagymát és hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket. Picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, befűszerezzük és felengedjük a paradicsomlével, ha szükséges, vízzel. Hozzáadjuk a gombát és a legvégén a kolbászt is. Rizzsel tálaljuk.

 

Chilis bab
Hozzávalók: 50 dkg bab, 15 dkg füstölt császár, 50 dkg darált hús, 1 fej hagyma, só, bors, 1 tk oregano, 1 tk római kömény, 1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika, 7 dl paradicsomlé, 3 dl sör, 4 nagyobb fokhagyma, 2-3 chili paprika, 1 doboz kukorica konzerv (1 tk fahéj).
Elkészítés: A hagymát a szalonnával együtt megpirítjuk, hozzákeverjük a darált húst és fehéredésig sütjük. Ezután beletesszük a feldarabolt paprikát, az előzőleg beáztatott babot és fűszerezzük. Felöntjük a paradicsomlével és a sörrel, készre főzzük. A legvégén hozzákeverjük 

 

Hús nélküli ételek

Párolt köles recept

A klasszikus recept szerint háromszoros vízben érdemes a kölest megpárolni. Itt az űrmértéket értjük. Tehát 100 g kölest 3 dl vízben pároljunk meg, ha pergős állagú gabonát szeretnénk készíteni.(saját megfigyelésem, hogy tisztított vízből kevesebb kel)

Párolás előtt hideg, tisztított vízben mossuk át a hántolt kölest.

Pici zsíron először megpirítjuk az átmosott kölest, majd ezt követően felöntjük a tisztított vízzel.
Ha felforr, vegyük takarékra, fedjük le, és mint a rizs esetében pároljuk puhára. Várjuk meg, amíg teljesen felszív minden folyadékot. Ha bevonatos (pl. kerámia bevonatos) edényben készítjük, akkor kevergetni sem kell. Ha hagyományos edényben készítjük, akkor azért a párolás vége felé keverhetünk rajta egyet, nehogy odaégjen. Amikor teljesen felszívta a vizet, húzzuk le a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, finoman a kezünkkel szétmorzsolható, ilyenkor szemekre szétesik. Ezt az alapot gyakorlatilag bármihez használhatjuk. Tiszta, fedett dobozba zárva ez a párolt köles 3-4 napig eláll a hűtőben. Érdemes egy nagyobb adagot készíteni, és azt folyamatosan felhasználni az ételekhez.

 

 

Köles fasírt

Hozzávalók:

125 g köles (hántolt), 1 közepes fej vörös hagyma -,2 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma

1 tk só, őrölt feketebors, 2 tk majoránna,3db tojás, 3 púpos evőkanál zabpehelyliszt

Elkészítés:

A kölest felöntöm 3x-os mennyiségű vízzel, és lassú tűzön megfőzöm. Leszűröm, átmosom és hagyom kihűlni.

A hagymát apróra vágom, és zsíron aranysárgára pirítom.

A végén dobom bele az összezúzott fokhagymát, rá pedig a kihűlt kölest. Kicsit átforgatom, összepirítom.

Levesszük a tűzről, akár egy másik edénybe. Sózom, borsozom, a többi fűszert is beleteszem, majd a tojás és a zabliszt következik.

Nedves kézzel golyókat formázok belőle, és forró zsírban aranysárgára sütöm őket.

 

Köles ropogós

Hozzávalók:

20 dkg köles, 4 dkg rizsliszt, 8 dkg póréhagyma, kevés zsír, só, bors

Elkészítés:

A kölest másfélszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve fedő alatt 10 percig duzzasztjuk. 
a pórét szeletekre vágjuk, a köleshez adjuk, összekeverjük, és a rizslisztet hozzáadva masszává gyúrjuk, borssal ízesítjük. 
Kis korongokat formázunk belőle, kevés zsírban kisütjük.

 

Brokkoli főzelék

Hozzávalók:

Brokkoli, fokhagyma, só, zsír

Elkészítése:

A brokkolit, fokhagymával, sóval, kevés vízben puhára főzöm és utána turmixszolom, ha kész 2 evőkanál zsírt keverek bele.

 

Tojás pörkölt

Hozzávalók:

6db kemény tojás, egy fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:

A hagymát zsíron megpirítjuk, ha kész, akkor bele szórom a pirospaprikát elkeverem és a négyfelé vágott kemény tojást. Sózom, borsozom és kicsi tisztított vizet öntök alá.

(én szoktam házi lecsót is bele rakni, amit nyáron zsírban teszünk el)

 

Köles krokett

Hozzávalók:

3 csésze köles, 5 csésze  víz, 1 tk só, 1 reszelt sárgarépa, 2 tojás,1 nagy fej reszelt vöröshagyma

Elkészítés:

Mossuk meg a kölest és csöpögtessük le, majd egy vastag aljú edényben egészen addig pirítsuk, míg nem ad pirított dió vagy mogyoró illatot. Forraljuk fel sós vízben a kölest, majd főzzük 20 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kölesből 3 csészényit a reszelt sárgarépával, a tojásokkal és a hagymával keverjük össze és formáljunk belőle kroketteket. Melegítsük fel a zsírt és a kroketteket 8-10 percig süssük benne, míg ropogós barna nem lesz. Puha papírszalvétával itassuk le róluk a felesleges zsírtés tálaljuk.


Rakott rizses lecsó:

2 bögre rizst megfőzünk, sózzuk.

2 db cukkinit zsíron megpirítunk, amikor elkészült, a tepsit zsírralkikenjük, lerakunk egy réteg rizst, aztán egy réteg cukkinit, erre a kész lecsót addig rétegezzük, hogy rizs legyen a tetején.

A tetejét vékony szelet cukkinival letakarjuk, sózzuk, bazsalikommal, oregánóval, chili porral megszórjuk és felvert tojással meglocsoljuk. 20 percig sütjük.

 

Képtalálat a következőre: „rizses lecsó”

 

Zöldségragus rizstészta:
Kukorica, borsó, sárgarépa, cukkini vagy padlizsán (lesózva), fehérrépa. A rizstésztát megfőzzük és lecsepegtetjük. Közben a hagymát és fokhagymát, koriandert, római köményt, bazsalikomot, oregánót, petrezselymet, kurkumát, reszelt gyömbért zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket. Mikor megpuhultak a zöldségek, sózzuk és összekeverjük a tésztával.

 

KRÉMEK

 

Tepertőkrém:

2 db főtt tojás, kb. 20 dkg. Tepertő, össze turmixszolom, vagy darálom. Ízesítés: só, bors, petrezselyem.

 

Házi májkrém

 Hozzávalók:

1 kg csirkemáj, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 púpos evőkanál zsír,

Bors (1 púpozott kis kanál min.), majoránna (5 púpozott kiskanálnyi kb.)

Só (csak a turmixszolás előtt), 4 keményre főzött tojás és kakukkfű

Elkészítés:

A zsíron a 3 fej kockára vágott hagymát kis lángon megdinsztelem, addig a csirke májat megmosom és hártyáitól megtisztítom.

A megdinsztelt hagymára teszem, borssal és majoránnával fűszerezem, fedő alatt puhára párolom. Ez kb 15 perc.

Hagyom legalább langyosra hűlni, közben a 4 tojást keményre főzöm.

Miután kihűlt, megsózom, össze turmixszolom, miközben ízlés szerint tovább fűszerezem mustárral és kakukkfűvel (elmaradhat), illetve ha szükséges, akkor majoránnával és borssal.

Lehet kevesebb zsírral is készíteni

 

 

Medvehagymás tojáskrém

A medvehagymát, spenótot, újhagymát megmossuk, lecsepegtetjük róla a nedvességet, kicsit összedaraboljuk, és kevés zsírral leturmixszoljuk
a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és egy villával alaposan összetörjük. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a tojásokhoz adjuk.
A két masszát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk, vagy magában

 

Zakuszka
Hozzávalók: 5 kg padlizsán, 1-1 kg hagyma, paprika és paradicsom, 0,7 l paradicsomlé, 2 kk bors, 1 fej fokhagyma, babérlevél, 5 dl zsír.
Elkészítés: A zsíron megfuttatjuk a hagymát és hozzáadjuk a megsütött és leturmixolt padlizsánt, majd a ledarált paprikát. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és fűszerezzük.

 

Reggelire

 

Medditerán rántotta

Hozzávalók:

5dkg szalonna lesütve; 1 fej hagyma,1 paprika,1 paradicsom kockára vágva, tojás

Elkészítés:

A hagymát kockára vágom és zsíron megpirítom. Utána bele teszem a kockára vágott paprikát, paradicsomot, sót és megpárolom. Ha kész ráütöm a tojást és megsütöm.

 

 

Baconös tojás

Hozzávalók:

6 szelet bacon, 2 db tojás, só, fekete bors ízlés szerint, 2 késhegynyi petrezselyem

Elkészítése:

A szalonna szeleteket száraz serpenyőben kicsit előpirítjuk. Nem kell nagyon, csak éppen, hogy színt kapjon.

Egy kis sütőtálat (vagy muffin formát) kibélelünk a 3 darab baconszelettel, és beleütjük a tojást.

Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az ízlésünknek megfelelően átsült tojást nem kapjuk.

 

Csirkemájas-hagymás rántotta (4adag)

Hozzávalók:

8 db tojás, 1 db csirkemáj, 2 db vöröshagyma, 1 csipet só, bors,

4 dkg füstölt szalonna (vékonyra vágva)

Elkészítése:

Felvágjuk a szalonnát és pirítjuk addig, amíg jön egy kis zsiradék, aztán beletesszük a májat, de kis lángon dinszteljük, mert különben mire odajutunk, kemény lesz (az meg már nem olyan jó).

Aztán ha már a máj is elkezd pirulni egy kicsit, beletehetjük a hagymát, ha már üveges, akkor mehet bele a tojás, és a végén lehet ízesíteni a sóval, és borssal.

 

Emeletes bundás szendvics (azoknak, akik ehetnek kenyeret)
Hozzávalók: 9 szelet kenyér (ebből 3 db emeletes szendvics lesz), libazsír, virsli, kolbász, 6 db tojás.
Elkészítés: Megkenjük az egyik szelet kenyeret zsírral, beborítjuk szalonnával és befedjük a következő kenyérszelettel, melynek mindkét oldalát megkenjük zsírral. Erre kolbászt pakolunk és befedjük a harmadik szelet kenyérrel, melynek belső oldalát szintén megkenjük zsírral. A szendvicseket a felvert tojásba mártjuk, mint a bundás kenyeret. Tepsibe téve kb. 30 perc alatt megsütjük 200 fokos sütőben.

 

Reg–Enor mintaétrend

 

1. nap

Reggeli: pirítós, mangalica zsír, zöldség

Ebéd: sárgaborsó főzelék, sült szalonnával,

Vacsora: pirítós, szalonna, uborka (zöld)

 

2. nap

Reggeli: kolbász, pirítós, zöldségek

Ebéd: lecsó kolbásszal

Vacsora: pirítós, házi kolbász, zsír, zöldségek

 

3. nap      

Reggeli: pirítós, tojásrántotta, zöldség

Ebéd: párolt zöldség, csirkemell grillezve, (zsírban sütve), pirítós

Vacsora: virsli, zsíros pirítós, zöldség, tea

 

4. nap 

Reggeli: libazsíros pirítós, paradicsom

Ebéd: csontleves, rizs, rántott hús, grillezett zöldség

Vacsora: mangalica szalonna, pirítós, zöldség

 

5. nap 

Reggeli: sonka, zsíros kenyér, zöldség

Ebéd: paradicsomos káposzta sült csirkével

Vacsora: gyulai kolbász, zsíros pirítós, paradicsom, paprika

 

6. nap

Reggeli: zsíros kenyér, sonka, zöldség

Ebéd: húsleves, csirkehús, sült hús, zöldségek

Vacsora: pirított zsíros kenyér, zöldség

 

7. nap

Reggeli: pirítós, szalámi, kolbász, zöldség, grapefruit ital

Ebéd: lencsefőzelék sült kolbásszal, sültszalonna taréj

Vacsora: császárszalonna, pirítós, zöldség, tea

 

8. nap 

Reggeli: kolbász, zsír, pirítós, zöldség

Ebéd: paraszt tál (krumpli, szalonna, hagyma, kolbász sütőben összesütve), zöldségek

Vacsora: zsíros kenyér, párizsi, kolbász, zöldségek

 

9. nap

Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldség

Ebéd: tökfőzelék (tejföl nélkül) sült oldalassal

Vacsora: virsli, pirítós, zöldség

 

10. nap

Reggeli: rántotta, pirítós, paradicsom

Ebéd: rizses lecsó

Vacsora: erdélyi szalonna, szalámi, pirítós, zöldség

 

 

 

 

11. nap

Reggeli: pirítós, zsír, szalámi, zöldség

Ebéd: gulyásleves, rizses lecsó kolbásszal

Vacsora: kolbász, szalonna, pirítós, zöldség

 

12. nap

Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldség

Ebéd: húsleves, rizs, grillezett hús

Vacsora: pirítós, tepertő, szalonna, zsír, zöldségek

 

13. nap

Reggeli: kolbász, zsír, pirítós, zöldség

Ebéd: gulyásleves, pörkölt, rizs, saláta

Vacsora: császárszalonna, libazsír, pulykamell sonka, pirítós, zöldségek

 

14. nap 

Reggeli: rántotta, zsír, pirítós

Ebéd: brokkoli főzelék, tükörtojással

Vacsora: zsír, sonka, céklasaláta + sárgarépával + MSM/C, pirítós

 

15. nap

Reggeli: pirítós, zsír, sonka, kolbász, zöldség

Ebéd: rizs, sült csirke, cékla saláta

Vacsora: pirítós, császár szalonna, kolbász, tepertő, zöldségek

 

16. nap

Reggeli: pirítós, kacsazsír, tepertő, kolbász, zöldségek, tea

Ebéd: tojásos lecsó sült szalonnával, pirítós,

Vacsora: házi májkrém, pirítós, zöldség

 

17. nap

Reggeli: mangalica zsíros pirítós, tea

Ebéd: zöldség leves, baconba tekert csirke máj, rizs, céklasaláta

Vacsora: házi májkrém, pirítós, zöldségek

 

18. nap

Reggeli: házi májkrém, pirítós, zöldség

Ebéd: sertés pörkölt puliszkával, saláta

Vacsora: tepertőkrémes pirítós, paradicsom, tea

 

19. nap

Reggeli: tojásrántotta szalonnával, pirítós, zöldségek

Ebéd: sárgaborsó leves, sertés flekken rizzsel, cékla saláta

Vacsora: tepertő krém, pirítós, zöldség

 

20. nap

Reggeli: sült szalonna, tükörtojás, pirítós, zöldségek

Ebéd: csontleves, marhapörkölt rizzsel, uborkasaláta

Vacsora: zsíros pirítós, sonka, zöldhagyma

 

21. nap

Reggeli: tepertő krém, pirítós, tea

Ebéd: zöldségleves, rakott kelkáposzta tejföl nélkül

Vacsora: erdélyi szalonna, zsír, pirítós, zöldségek

 

22. nap

Reggeli: tepertő, zsír, pirítós, zöldség

Ebéd: gulyásleves, csirkemell pörkölt rizzsel, saláta

Vacsora: tepertőkrém, pirítós, zöldség

 

23. nap

Reggeli: zsír, sonka, pirítós, zöldség

Ebéd: tojásos lecsó kolbásszal, pirítós, zöldség

Vacsora: tepertő krém, zöldségek, pirítós

 

24. nap 

Reggeli: kacsazsíros pirítós, paprika, paradicsom, tea

Ebéd: nyitrai finomfalatok gombás rizzsel

Vacsora: erdélyi szalonna, pirítós, paradicsom, víz

 

25. nap

Reggeli: sült szalonna, tükörtojás, pirítós, zöldség

Ebéd: sülthurka, sültkolbász, párolt lila káposzta

Vacsora: zsír, tepertő, pirítós, zöldségek

 

26. nap

Reggeli: kolbászkrém, pirítós, tea

Ebéd: zöldség leves, cigánypecsenye rizzsel, vegyes saláta

Vacsora: sülthurka, sültkolbász, cékla

 

27. nap

Reggeli: tepertő, szalonna, pirítós, zöldség

Ebéd: zöldség leves, sült harcsafilé rizzsel, saláta

Vacsora: zsíros pirítós, zöldség

 

28. nap

Reggeli: tojásos virsli, pirítós, zöldség

Ebéd: csontleves, kelkáposzta főzelék marhapörkölttel

Vacsora: sült szalonna, pirítóssal, zöldség

 

29. nap

Reggeli: gyulai kolbász, zsír, pirítós

Ebéd: húsleves, sült hús kölessel, répás céklasaláta

Vacsora: sült szalonna, tükörtojás, zöldség

 

30. nap

Reggeli: debreceni páros kolbász főzve vagy sütve, pirítós, zöldség

Ebéd: zöldségleves, sertéspörkölt kevés tésztával, paradicsomsaláta

Vacsora: szalonnás rántotta, hagyma, paradicsom, paprika, uborka

 

31. nap

Reggeli: kacsazsír, pirítós, paradicsom, paprika

Ebéd: töltött káposzta (édes káposztába töltve, paradicsommal savanyítva) tejföl nélkül

Vacsora: rántotta, szalonna, pirítós, zöldségek

 

Csökkentett szénhidrátú mintaétrend

 

1. nap

Reggeli: tükörtojás 2db tojásból és három szelet sült szalonna, zöldség

Ebéd: grillezett hús, salátával

Vacsora: 1-3 főtt tojás káposztasalátával (só, friss citromlé, őrölt fűszerkömény) pár darab tepertő.

 

2. nap

Reggeli: tükörtojás 2db tojásból, két szelet sült szalonna, zöldség

Ebéd: egy tányér húsleves (tészta nélkül), amibe két evőkanál zsírt keverünk, leveshús, leves zöldség, saláta

Vacsora: 10 -15dkg sóban sült csirke, káposztasaláta. Két szelet szalonna (4-5dkg)

 

3. nap

Reggeli: mediterrán rántotta

Ebéd: egy tányér húsleves zöldségekkel, amibe két evőkanál zsírt keverünk,10-15dkg sóban sült csirke, saláta

Vacsora: sülthurka, sültkolbász, párolt lila káposzta

 

4. nap

Reggeli:2-3 főtt tojás,5dkg szalonna, zöldség

Ebéd: brokkoli főzelék, grillezett csirkemell

Vacsora: brokkoli főzelék, tükörtojással

 

5. nap

Reggeli: rántotta 2-3 tojásból,5dkg szalonna, zöldség

Ebéd: egy tányér csirke raguleves, két kanál kacsa zsírral

Vacsora:10-15dkg grillezett csirke, sült szalonnával, tepsiben sült céklával

 

6. nap

Reggeli:2-3 tojásból tükörtojás, sült szalonna, zöldség

Ebéd: egy tányér csirke raguleves, két kanál kacsazsírral

Vacsora: 15dkg grillezett csirke, cékla

 

7. nap

Reggeli: szalonnás, hagymás rántotta, zöldség

Ebéd: pörkölt kölessel, saláta

Vacsora: sült kolbász, hurka, cékla salátával (MSM C, só, darált fűszerkömény)

 

8. nap

Reggeli:2-3 tojásból tükörtojás, sült szalonna, fekete retek, paprika, Fekete kávé

Ebéd: sült kolbász, hurka, cékla salátával (MSM C, só, darált fűszerkömény)

Vacsora: pörkölt kölessel, saláta

 

9. nap

Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldségek

Ebéd: székelykáposzta

Vacsora: sült debreceni, zöldségek

10. nap

Reggeli:2-3 tojásból mediterrán rántotta,5dkg szalonna,

Ebéd: brokkoli főzelék, tükörtojás, sült szalonna

Vacsora: sült hurka kolbász, párolt lila káposztával

 

Összeállította  Sinka Timea

Image: