Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Reg-enor mintaétrend receptekkel
Reg-enor receptek és mintaétrend
Saláták
Káposztasaláta
A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Besózzuk és megszórjuk MSM C italporral vagy friss citrom levével. Ízlés szerint fűszerköménnyel megszórhatjuk.
Káposzta, uborka, hagyma saláta
A káposztát, a hagymát vékony csíkokra az uborkát karikára vágjuk, Sózzuk és MSM C italporral megszórjuk, vagy friss citrom levét öntjük rá.
Cékla saláta
A céklát sütőben megsütjük, ha kész lereszeljük. MSM C italporral és sóval megszórjuk. Ízlés szerint fűszerköményt is rakhatunk rá.
(A család kedvéért steviával édesíthetjük.)
Zöld saláta
Fejes salátát apró darabokra tépünk, ehhez teszünk ruccolát, vékonyra szelt uborkát.
1. Sózzuk. Utána tehetünk rá MSM C italport vagy frissen csavart citrom levét.
2.Bacon szalonnát kockára vágunk és megsütünk és ráöntjük a kész salátára.
Mars den saláta
Reszelt nyers cékla, zellerszár, sárgarépa, gyermekláncfű levelei, vizitorma, spanyolhagyma, görög széna csíra, 1 gerezd fokhagyma, metélőhagyma, 1 teáskanál citromlé
Tisztítja a májat és a nyirokszerveket.
Piros saláta
Saláta, cseresznyeparadicsom, csíkokra vágott pirospaprika, vöröshagyma piros retek, citromlé, bazsalikommal ízesítjük.
Káposztasaláta 2.
Reszelt fejes káposzta sárgarépa, hagyma citromlé
Vöröskáposzta saláta
Reszelt vöröskáposzta, zellerszár, uborka torma, petrezselyemmel díszítve
Energia saláta
Forrázz le apróra vágott zöldbabot, karfiolrózsát, szeletelt cukkinit, borsót. Csöpögtesd le és öntsd le citromlével, snidlinggel díszítsd.
Babsaláta
Hozzávalók:
Bab, só, babérlevél, zsír, hagyma, paradicsompüré, bors, kakukkfű, bazsalikom, citromlé, MSM-C Elkészítés: a babot sós, babérleveles vízben megfőzzük. Közben a szálára vágott hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket és felengedjük a paradicsompürével. A végén hozzákeverjük a babot és összeforraljuk. Ha szükséges utána ízesítünk.
LEVESEK
Zöldségleves
Hozzávalók:
Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél, zsír.
Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom és karikára illetve kockára vágom.
A hagymát apró kockára vágom és zsíron megpirítom, ha kész a zöldségeket is ráteszem, és fedő alatt párolom. Ha félig megpuhul, akkor tisztított vízzel felengedem és fűszerezem.
Fedő alatt főzöm és a végén kölest szórok bele.(tészta helyett)
Zöldborsó leves
Hozzávalók:
Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, zöldborsó, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, zsír.
Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom és karikára illetve kockára vágom.
A hagymát apró kockára vágom és zsíron megpirítom, ha kész a zöldségeket is ráteszem, és fedő alatt párolom. Ha félig megpuhul, akkor tisztított vízzel felengedem és fűszerezem.
Fedő alatt főzöm és a végén grízgaluskát szaggatok bele.
Grízgaluska:
1 egész tojást, 1 tojásnagyságú zsírt meg sót jól összekeverünk és annyi finom darát teszünk, bele amennyi megfelel 4 evőkanálnak. Mikor mindezt jól összekevertük, kb. 5percre félretesszük.
Külön sós vízben vagy a levesben kifőzöm.
Hamis húsleves:
Hozzávalók:
Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, kelkáposzta, karfiol, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél, zsír.
Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom, és nagyobb darabokra vágom, mintha húslevesbe raknám.
Először a sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, kelkáposzta, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél kerül a tisztított vízbe. Ha már majdnem kész, akkor teszem bele a karfiolt. Amikor már teljesen megpuhultak a zöldségek akkor 3-4 evőkanál kacsa vagy libazsírt teszek bele és elzárom a tűzhelyet.
Cékla leves
Hozzávalók:
1 fej hagyma,1 kis fej zellergumó,cékla , zellerzöld,só,bors,paprika,curry,köles,gomba
Elkészítés:
A hozzávaló zöldségeket darabolom és a fűszerekkel hideg vízbe oda teszem főni. Ha megfőtt,turmixolom és belefőzök darabolt gombát és kölest. Ha kész,kacsazsírral meglocsolom .
Főételek, egytálételek, köretek
Töltött káposzta:
Az egész káposztából kivágom a torzsályát, majd főzöm egy órát egészben borsos, sós, babérleveles vízben. Lehűtöm, hűtőbe teszem.
A babérlevél ad egy fajta savanyú ízt. Másnap elkészítem a tölteléket a szokásos módon és becsavargatom a káposzta leveleibe. A töltéseket megszurkálom, hogy jobban átjárja a lé.
A maradék káposztát legyalulom aprólékba. Felöntöm a babérleveles vízzel és szokásos módon főzöm kb. 2 - 2,5 órát.
Lencsefőzelék:
Zsíron hagymás rántást készítünk (zabliszt), piros paprikát szórunk rá, majd rátesszük a lencsét, tisztított vízzel felengedjük, hogy ellepje
Ízesítés: babérlevél, só, bors, fokhagyma. Puhára főzzük.
Feltétként lehet tojáspörköltet, főtt tojást, sült szalonnát vagy sültkolbász karikákat is adni.
Párolt lila káposzta
Hozzávalók:
Lila hagyma egy fej, egy kisebb fej lila káposzta, fűszerkömény, só, MSM C
Elkészítése:
Zsíron a hagymát megdinszteljük, utána rárakjuk az apró csíkokra vágott lila káposztát, sózzuk illetve őrölt fűszerköményt szórunk rá, ha megpuhult, akkor elzárjuk és megszórjuk MSM C italporral, ha valaki édesen szereti, akkor még édesítőt lehet hozzá rakni
Sült csirkecomb zöldségekkel
Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 150 g zöldhagyma, 1 db citrom, 650 g cukkini, zsír, citromlé, 3 szál kakukkfű /jó a szárított is/ őrölt fekete bors, só
A combokat sózzuk, borsozzuk, és forró zsírban megpirítjuk mind a két oldalát. A hagymát, cukkinit, citromot karikázzuk fel, tegyük tepsibe a combokat mellé a citromlével lecsepegtetett zöldségeket. Előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük szép pirosra. Mielőtt megsül, szórjuk meg a kakukkfűvel.
Mindent bele (azoknak, akik ehetnek krumplit!)
Hozzávalók:3 kisebb szelet csirkemell Vega mix, 1 db padlizsán,1db cukkini 1 cs. bacon 1kg burgonya, 2 db sárgarépa, 2 db zöldpaprika, 2db paradicsom hagyma.
A sütőtálat kibélelem baconnal, a vegás húst ráteszem erre a burgonyát, kicsit sózva, majd a zöldségeket karikázva. végül befedem baconnal. erre hagymakarikákat teszek.3/4 órát lefedve sütöm. 1/4 órát fedő nélkül. Bármilyen zöldsalátával fogyasztható.
Gőzölt vegyes zöldség
Gyökerek15-20 perc póréhagyma és bab 12 perc spenót 10 perc, karfiol 8 perc, zöldbab 6-8 perc, brokkoli, sárgarépa, káposzta 5 perc cukkini 3 perc a z edény aljára önts 3 cm vizet és forrald fel. Egymásután tedd bele a zöldségeket főzőidejüknek megfelelően.
Húsos kínai kel tekercs 4főre
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell filé, 1 piros húsú paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 dkg gyömbér, 2 ek. Zsír, 1 db kínai kel, 2 dkg zsiradék, 2,5 dl tyúkhúsleves, só, szemes bors, édesítő
Elkészítés
A kockára vágott húst forró zsiradékon kisütjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát, gyömbért. Rövid ideig együtt pirítjuk sóval, borssal ízesítjük. a kel leveleit 1-2 percig forrásban lévő sós vízben előfőzzük, azonnal hidegvízbe mártjuk és konyharuhára téve letöröljük. a leveleket megtöltjük, feltekerjük. A felhevített zsiradékban megpirított tekercseket a levessel felöntjük, majd fedő alatt alacsony hőfokon10 percig főzzük. Párolt vöröshagymás rizzsel fogyasztjuk.
Batyus hal
Hozzávalók:
Hal, kapor, 1 citrom, 30dkg brokkoli, zsír, reszelt citromhéj
Elkészítés:
A halat sózzuk, borsozzuk, kevés kapor is mehet rá.
Tegyük, kikent alufóliába fektessünk rá 1-1 citromkarikát, zárjuk le jól a batyut és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg. Közben 30 dkg brokkolit és szedjük rózsáira, és zsíron kevés sóval pároljuk meg.
Sertés egy tál kölessel
Hozzávalók:
300 ml köles, 600 ml víz 1 kiskanál só, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma,60 dkg sertéscomb, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 db zöldpaprika, 2db kisebb paradicsom, őrölt bors.
Elkészítés:
A kölest felöntjük a vízzel, sózzuk, megpároljuk. Ha elkészült állni hagyjuk a gőzben. Közben megpirítjuk a hagymát, fokhagymát majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk paprikával, félig felöntjük vízzel, fűszerezzük, és kicsit szaftosabbra főzzük. Beleforgatjuk a kölest, levesszük a tűzről és letakarva 10 percig állni hagyjuk a gőzben.
Fasírtos saláta 4 főre
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg darált marhahús, 1 kk. csípős paprikakrém, 1 tojás, só, bors, 2 zsenge karalábé, 5-6 zsenge sárgarépa, 1 cd. újhagyma, 1 kiscsokor snidling, 1-2 szárzeller zöld, 1 citrom leve, zsiradék
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát megfonnyasztjuk hűlni, hagyjuk. Hozzáadjuk a húst paprikakrémet, tojást, sózzuk, borsozzuk, golyókat formázunk, kisütjük. A karalábét hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A sárgarépát szálasra reszeljük, a karalábé főzővizében 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük. Újhagymával, snidlinggel díszítjük. A citromlevét sóval, borssal elkeverjük, de csak tálaláskor öntözzük meg a saláta tetejét.
Sóska
Hozzávalók:
Sóska, rizs liszt, só, édesítőszer
Elkészítés:
A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk rizs liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval, édesítővel ízesíthetjük.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús, 8 dkg rizs, 1 ek zsír, 1 ek rizsliszt, kicsi doboz paradicsompüré, só, édesítőszer, bors, 1 egész tojás
Elkészítés:
A húsból, rizsből, a tojásból elkészítjük a tölteléket és sóval, borssal fűszerezzük. Kis gombócokat formálunk, rizs lisztbe forgatjuk és lábasba tesszük. Felengedjük vízzel, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk és édesítjük. Ha puha a hús, berántjuk.
Vadas
Hozzávalók:
90 dkg marhafelsál, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, fél zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 fej hagyma, 3 babérlevél, só, bors, citromlé, édesítőszer
Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt húst és félpuhára főzzük. Belekeverjük a zöldségeket és befűszerezzük. Ha megpuhult a hús kiszedjük és zsírban megpirítjuk. Közben leturmixoljuk a zöldségeket és kevés rántással besűrítjük.
Kolbászkrémmel töltött karaj rántva vagy sütve
Hozzávalók:
4 szelet karaj (kb. 35 dkg), 5 dkg kolbász, 2 főtt tojás, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés:
A hagymát megdinszteljük, ha kihűlt hozzáadjuk a ledarált kolbászhoz és tojáshoz. Sóval és borssal ízesítjük. Megkenjük vele a kiklopfolt és sózott karajszeleteket és feltekerjük. Bepanírozzuk és kisütjük. Vagy bacon szalonnába tekerve a sütőbe megsütjük.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb, 2 fej hagyma, 1 fej édeskáposzta, 4 gerezd fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 tk köménymag, kevés bors, pirospaprika, kb. 20 dkg füstölt sonka, ízlés szerint kolbász, 2 marék rizs
Elkészítés:
A hagymát megdinszteljük, rárakjuk a pirospaprikát és a húst és pörköltet főzünk belőle. Ha már majdnem puha beletesszük a fűszereket és átforraljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát és a hosszú szálra vágott káposztát. Felengedjük vízzel és a tetejét megszórjuk rizzsel. Puhára főzzük. Összekeverjük és beletesszük a felkarikázott kolbászt. Felforraljuk.
Rakott kel
Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta, 2 tasak rizs, 60 dkg darált sertés hús, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, kömény, majoránna, bors
Elkészítés:
A kelkáposztát sós, köményes, majoránnás vízben puhára főzünk. A húst zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Puhára főzzük. Rétegesen egy tűzálló tálba lerakjuk. Tetejét meglocsoljuk felvert tojással és megszórjuk pici zsemlemorzsával. Kb. 1 órát sütjük.
Sült oldalas
Hozzávalók:
70 dkg oldalas,2 nagy fej hagyma, 9 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
Az oldalast darabold egyforma méretű szeletekre, nagyjából kétcsontonként vágj le egy-egy darabot. Egy tálkába tegyél egy kis zsírt, és törj bele két gerezd fokhagymát. Mosd át alaposan a húst, majd sózd és borsozd be, valamint kend át a fokhagymás zsírral. Vágd négybe a hagymát, egy késsel kicsit nyomd be a maradék fokhagymagerezdeket, majd egy tepsiben helyezd el az oldalas darabokat, dobáld köréjük a hagymákat, és önts az egész alá egy kis vizet.
A sütőt melegítsd elő kétszáz fokra, a húst fedd le alufóliával, és kezdd el sütni. Az elpárolgott vizet mindig pótold. Nagyjából egy óra elteltével vedd le a fóliát, és hagyd, hogy szépen megpiruljon a már megfőtt hús, közben ismét tégy alá vizet, ha szükséges. Amikor rendesen átsült, vedd ki, és már fogyaszthatod is.
Isteni kolbásszal töltött sült karaj
Egyszerűen összeállíthatod, utána pedig csak várnod kell, amíg készre sül a sütőben.
Hozzávalók:
1,5 kg sertéskaraj,1 hosszú szál parasztkolbász, 3 vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma
1 szál friss rozmaring, 1 evőkanálnyi szárított kakukkfű, só, frissen őrölt bors, zsír
Elkészítés:
A húst mosd át, majd dörgöld be sóval. Szúrd fel, és töltsd meg a kolbásszal. Egy nagyobb serpenyőben pedig vékony zsíron pirítsd meg hirtelen minden oldalát.
Egy tűzálló tálba darabold a hagymát és a fokhagymát, tedd rájuk a húst, arra tekerj egy kis borsot, tedd a hús mellé a rozmaringot és a kakukkfüvet, és önts alájuk egy pohár vizet.
Fedd le az egészet alufóliával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd át alaposan. Ha szépen megpuhult és át is sült, akkor kész van, ezt nagyjából másfél órányi sütés után éri majd el.
Egyszerű babfőzelék kímélően
Hozzávalók kb. 3-4 személyre:
30 dkg száraz bab (fehér, tarka, stb.) - előző este beáztatva
1-2 babérlevél, 1 mokkáskanál szódabikarbóna,1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva, 2 púpos evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál zsír
1 teáskanál pirospaprika, őrölt bors
Elkészítés:
A babot bő vízben felteszem, a forrástól számítva kb. 10-15 perc múlva a vizet leszűröm. Közben forralok másik főzővizet, felöntöm annyival, amennyi ellepi, így a bab nem edződik meg, és elkerüljük a felfújódást. Babérral, sóval ízesítem, szódabikarbónát szórok bele, puhulásig csendesen főzöm.
Közben az zsírból és lisztből világos barna rántást készítek, amelybe beledinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, és kb. 1 dl hideg vizet. Simára keverem, hígítom még kevés vízzel, és a főzelékbe keverem. Újraforrásig kevergetem, néhány percig takarékon együtt forralom, ha sűrűnek találom, kevés vízzel hígítom. Közben sóval, őrölt borssal ízesítem.
Sült kolbásszal tálalom.
Sárgaborsó főzelék kímélőbben
Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó, 1 kis vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél
Kb. 1 teáskanál őrölt pirospaprika, kb. 2 evőkanál zsír, 5 dkg rizs liszt
Őrölt bors, ételízesítő ízlés szerint, só
Elkészítés:
A sárgaborsót annyi tiszta vízben teszem oda főzni, amennyi kb. bő ujjnyira ellepi. Sózom, amikor felforr, a fehér habját fémszűrővel leszedem. Beledobom a babért, puhulásig főzöm.
Közben a zsírból és lisztből rántást készítek, beledinsztelem a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, meghintem pirospaprikával, azonnal felengedem kb. 2 dl hideg tisztított vízzel, a rántást elkeverem. Folytonos kevergetéssel a forrásban lévő főzelékhez adom. Újraforrásig sűrűn kevergetem, majd lassan főzöm még néhány percig. További sóval, borssal, kevés ételízesítővel ízesítem és tálalom.
Ízlés szerinti feltéttel tálalhatjuk: sertéspörkölttel, sült kolbásszal, sült szalonna kockákkal, sült hagymával.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
1 nagy fej kelkáposzta, só, őrölt kömény, rizs liszt, zsír, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika
Elkészítés:
A kelkáposztát a sötétzöld leveleitől megszabadítjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. Lábasba tesszük annyi vízzel, hogy kb. félig legyen, mert a káposzta is enged vizet, és össze is fog esni. Sózzuk, köménnyel fűszerezzük, majd félpuhára főzzük kb. 1/2 óra alatt.
Lisztből és zsírból rántást készítünk, zúzott fokhagymát és kevés paprikát is teszünk bele. Berántjuk a főzeléket, és csak picit összefőzzük.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók:
1-1,5 kg káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, kb. 8-10 dl házi paradicsomlé,
3-4 evőkanál paradicsom-sűrítmény, só, bors, majoránna ízlés szerint
1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika,
Kb. 2-3 evőkanál zsír, kb. 2-3 evőkanál rizsliszt
Elkészítés:
A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk és metéltre vágjuk, megmossuk.
Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni (kb. 20 perc). Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával.
Egy kis edénybe kb. 1 evőkanál zsírt teszünk, és elkészítjük a rántást: a zsírhoz adjuk a lisztet, és világos, zsemleszínű rántást készítünk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd a sűrített paradicsomot is. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük a paradicsomlé felével.
Amikor a káposzta megpuhult - ha túl sok víz van alatta, mert a káposzta is levet enged, leöntünk róla -, hozzáadjuk a paradicsomos rántást. Közben figyeljük, és ha kell még, a maradék paradicsomléből adagolunk fokozatosan a főzelékhez. Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Sült oldalassal vagy sült hússal is tálalható.
Bakonyi borda
Hozzávalók:
40 dkg gomba, 1-1 paprika és paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet borda, só, bors, 4-5 ek rizsliszt, kevés pirospaprika, petrezselyem
Elkészítés:
A hagymát megpirítjuk a paprikával és a paradicsommal. Belerakjuk a húst és átsütjük. Hozzáadjuk a gombát, befűszerezzük. Kevés vizet aláöntve puhára főzzük. Ezután kivesszük a húst és félretesszük. A visszamaradt gombás mártást megszórjuk pirospaprikával és behabarjuk. Ezután visszatesszük a húst és átforraljuk. Petrezselyemmel megszórjuk.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:
60 dkg lapocka vagy comb, 5 nagy gerezd fokhagyma, zsír, só, bors, nagyon kevés pirospaprika
Elkészítés:
A felkockázott húst zsíron fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és beleteszünk 4 gerezd lereszelt fokhagymát. Készre sütjük. A legvégén hozzákeverünk pirospaprikát és a maradék fokhagymát.
Bacocon csirkemáj
Hozzávalók:
1 kg csirkemáj, 1 cs szeletelt bacon /40 dkg/, őrölt fekete bors, majoránna,
Elkészítés:
A csirkemájakat megtisztítjuk,szárazra töröljük.
A májakat fűszerezzük és 1-1 szelet baconbe tekerjük.A betekert májakat tepsibe vagy jénaiba tesszük egymás mellé és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Sóban sült csirke
Hozzávalók:
1kg csirke(lehet comb,szárny vagy akár egy egész csirke darabolva),1 kg só
Elkészítés:
A tepsibe bele szórom a sót és rárakom a húst utána fóliával lefedem. Sütőbe teszem és ha megpuhult leveszem a fóliát és még pirítom aranysárgára.
Brokkolis tócsni
Hozzávalók:
300 g brokkoli (nyersen!) ,40 g zabpehelyliszt, 3 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
A brokkolit és a fokhagymát aprítógépben ledaráljuk, majd besózzuk. Kb. negyed óra múlva kifacsarjuk a levét és kikeverjük a zabpehelyliszttel, a tojásokkal és a fűszerekkel. Zsírral kikent sütőpapíros tepsire kanalazzuk (1 tócsni= 1 nagy evőkanál massza), majd a tócsnikat is meglocsoljuk kicsi zsírral és 180 fokon készre sütjük. (Fél időben megfordítjuk).
Franciás zöldbabköret csirkemájjal töltött csirke combbal
Elkészítése: a zöldbabot sós vízben megfőzzük (a vízbe még teszünk petrezselyem zöldet, zeller zöldet, zöld paprikát, Vega mixet)
Leszűrjük és forró petrezselymes libazsírban megforgatjuk.
A csirke felső comb filébe betöltjük a kacsa, vagy libazsíros hagymán megpárolt csirkemájat, és vékony szalonna csíkokba tekerjük.
Sütőben megsütjük.
Olasz paradicsommártás gombával és kolbásszal
Hozzávalók: 2 ek zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg darált hús, 1 nagyobb sárgarépa, 1 darabka zeller, 0,5 l paradicsomlé, só, bors, 1 babérlevél, kevés rozmaring, kb. 20 dkg gomba, kis darabka kolbász.
Elkészítés: A zsírban megpirítjuk a hagymát és hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket. Picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, befűszerezzük és felengedjük a paradicsomlével, ha szükséges, vízzel. Hozzáadjuk a gombát és a legvégén a kolbászt is. Rizzsel tálaljuk.
Chilis bab
Hozzávalók: 50 dkg bab, 15 dkg füstölt császár, 50 dkg darált hús, 1 fej hagyma, só, bors, 1 tk oregano, 1 tk római kömény, 1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika, 7 dl paradicsomlé, 3 dl sör, 4 nagyobb fokhagyma, 2-3 chili paprika, 1 doboz kukorica konzerv (1 tk fahéj).
Elkészítés: A hagymát a szalonnával együtt megpirítjuk, hozzákeverjük a darált húst és fehéredésig sütjük. Ezután beletesszük a feldarabolt paprikát, az előzőleg beáztatott babot és fűszerezzük. Felöntjük a paradicsomlével és a sörrel, készre főzzük. A legvégén hozzákeverjük
Hús nélküli ételek
Párolt köles recept
A klasszikus recept szerint háromszoros vízben érdemes a kölest megpárolni. Itt az űrmértéket értjük. Tehát 100 g kölest 3 dl vízben pároljunk meg, ha pergős állagú gabonát szeretnénk készíteni.(saját megfigyelésem, hogy tisztított vízből kevesebb kel)
Párolás előtt hideg, tisztított vízben mossuk át a hántolt kölest.
Pici zsíron először megpirítjuk az átmosott kölest, majd ezt követően felöntjük a tisztított vízzel.
Ha felforr, vegyük takarékra, fedjük le, és mint a rizs esetében pároljuk puhára. Várjuk meg, amíg teljesen felszív minden folyadékot. Ha bevonatos (pl. kerámia bevonatos) edényben készítjük, akkor kevergetni sem kell. Ha hagyományos edényben készítjük, akkor azért a párolás vége felé keverhetünk rajta egyet, nehogy odaégjen. Amikor teljesen felszívta a vizet, húzzuk le a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, finoman a kezünkkel szétmorzsolható, ilyenkor szemekre szétesik. Ezt az alapot gyakorlatilag bármihez használhatjuk. Tiszta, fedett dobozba zárva ez a párolt köles 3-4 napig eláll a hűtőben. Érdemes egy nagyobb adagot készíteni, és azt folyamatosan felhasználni az ételekhez.
Köles fasírt
Hozzávalók:
125 g köles (hántolt), 1 közepes fej vörös hagyma -,2 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma
1 tk só, őrölt feketebors, 2 tk majoránna,3db tojás, 3 púpos evőkanál zabpehelyliszt
Elkészítés:
A kölest felöntöm 3x-os mennyiségű vízzel, és lassú tűzön megfőzöm. Leszűröm, átmosom és hagyom kihűlni.
A hagymát apróra vágom, és zsíron aranysárgára pirítom.
A végén dobom bele az összezúzott fokhagymát, rá pedig a kihűlt kölest. Kicsit átforgatom, összepirítom.
Levesszük a tűzről, akár egy másik edénybe. Sózom, borsozom, a többi fűszert is beleteszem, majd a tojás és a zabliszt következik.
Nedves kézzel golyókat formázok belőle, és forró zsírban aranysárgára sütöm őket.
Köles ropogós
Hozzávalók:
20 dkg köles, 4 dkg rizsliszt, 8 dkg póréhagyma, kevés zsír, só, bors
Elkészítés:
A kölest másfélszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve fedő alatt 10 percig duzzasztjuk.
a pórét szeletekre vágjuk, a köleshez adjuk, összekeverjük, és a rizslisztet hozzáadva masszává gyúrjuk, borssal ízesítjük.
Kis korongokat formázunk belőle, kevés zsírban kisütjük.
Brokkoli főzelék
Hozzávalók:
Brokkoli, fokhagyma, só, zsír
Elkészítése:
A brokkolit, fokhagymával, sóval, kevés vízben puhára főzöm és utána turmixszolom, ha kész 2 evőkanál zsírt keverek bele.
Tojás pörkölt
Hozzávalók:
6db kemény tojás, egy fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát zsíron megpirítjuk, ha kész, akkor bele szórom a pirospaprikát elkeverem és a négyfelé vágott kemény tojást. Sózom, borsozom és kicsi tisztított vizet öntök alá.
(én szoktam házi lecsót is bele rakni, amit nyáron zsírban teszünk el)
Köles krokett
Hozzávalók:
3 csésze köles, 5 csésze víz, 1 tk só, 1 reszelt sárgarépa, 2 tojás,1 nagy fej reszelt vöröshagyma
Elkészítés:
Mossuk meg a kölest és csöpögtessük le, majd egy vastag aljú edényben egészen addig pirítsuk, míg nem ad pirított dió vagy mogyoró illatot. Forraljuk fel sós vízben a kölest, majd főzzük 20 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
A kihűlt kölesből 3 csészényit a reszelt sárgarépával, a tojásokkal és a hagymával keverjük össze és formáljunk belőle kroketteket. Melegítsük fel a zsírt és a kroketteket 8-10 percig süssük benne, míg ropogós barna nem lesz. Puha papírszalvétával itassuk le róluk a felesleges zsírtés tálaljuk.
Rakott rizses lecsó:
2 bögre rizst megfőzünk, sózzuk.
2 db cukkinit zsíron megpirítunk, amikor elkészült, a tepsit zsírralkikenjük, lerakunk egy réteg rizst, aztán egy réteg cukkinit, erre a kész lecsót addig rétegezzük, hogy rizs legyen a tetején.
A tetejét vékony szelet cukkinival letakarjuk, sózzuk, bazsalikommal, oregánóval, chili porral megszórjuk és felvert tojással meglocsoljuk. 20 percig sütjük.
Zöldségragus rizstészta:
Kukorica, borsó, sárgarépa, cukkini vagy padlizsán (lesózva), fehérrépa. A rizstésztát megfőzzük és lecsepegtetjük. Közben a hagymát és fokhagymát, koriandert, római köményt, bazsalikomot, oregánót, petrezselymet, kurkumát, reszelt gyömbért zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket. Mikor megpuhultak a zöldségek, sózzuk és összekeverjük a tésztával.
KRÉMEK
Tepertőkrém:
2 db főtt tojás, kb. 20 dkg. Tepertő, össze turmixszolom, vagy darálom. Ízesítés: só, bors, petrezselyem.
Házi májkrém
Hozzávalók:
1 kg csirkemáj, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 púpos evőkanál zsír,
Bors (1 púpozott kis kanál min.), majoránna (5 púpozott kiskanálnyi kb.)
Só (csak a turmixszolás előtt), 4 keményre főzött tojás és kakukkfű
Elkészítés:
A zsíron a 3 fej kockára vágott hagymát kis lángon megdinsztelem, addig a csirke májat megmosom és hártyáitól megtisztítom.
A megdinsztelt hagymára teszem, borssal és majoránnával fűszerezem, fedő alatt puhára párolom. Ez kb 15 perc.
Hagyom legalább langyosra hűlni, közben a 4 tojást keményre főzöm.
Miután kihűlt, megsózom, össze turmixszolom, miközben ízlés szerint tovább fűszerezem mustárral és kakukkfűvel (elmaradhat), illetve ha szükséges, akkor majoránnával és borssal.
Lehet kevesebb zsírral is készíteni
Medvehagymás tojáskrém
A medvehagymát, spenótot, újhagymát megmossuk, lecsepegtetjük róla a nedvességet, kicsit összedaraboljuk, és kevés zsírral leturmixszoljuk
a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és egy villával alaposan összetörjük. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a tojásokhoz adjuk.
A két masszát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk, vagy magában
Zakuszka
Hozzávalók: 5 kg padlizsán, 1-1 kg hagyma, paprika és paradicsom, 0,7 l paradicsomlé, 2 kk bors, 1 fej fokhagyma, babérlevél, 5 dl zsír.
Elkészítés: A zsíron megfuttatjuk a hagymát és hozzáadjuk a megsütött és leturmixolt padlizsánt, majd a ledarált paprikát. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és fűszerezzük.
Reggelire
Medditerán rántotta
Hozzávalók:
5dkg szalonna lesütve; 1 fej hagyma,1 paprika,1 paradicsom kockára vágva, tojás
Elkészítés:
A hagymát kockára vágom és zsíron megpirítom. Utána bele teszem a kockára vágott paprikát, paradicsomot, sót és megpárolom. Ha kész ráütöm a tojást és megsütöm.
Baconös tojás
Hozzávalók:
6 szelet bacon, 2 db tojás, só, fekete bors ízlés szerint, 2 késhegynyi petrezselyem
Elkészítése:
A szalonna szeleteket száraz serpenyőben kicsit előpirítjuk. Nem kell nagyon, csak éppen, hogy színt kapjon.
Egy kis sütőtálat (vagy muffin formát) kibélelünk a 3 darab baconszelettel, és beleütjük a tojást.
Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az ízlésünknek megfelelően átsült tojást nem kapjuk.
Csirkemájas-hagymás rántotta (4adag)
Hozzávalók:
8 db tojás, 1 db csirkemáj, 2 db vöröshagyma, 1 csipet só, bors,
4 dkg füstölt szalonna (vékonyra vágva)
Elkészítése:
Felvágjuk a szalonnát és pirítjuk addig, amíg jön egy kis zsiradék, aztán beletesszük a májat, de kis lángon dinszteljük, mert különben mire odajutunk, kemény lesz (az meg már nem olyan jó).
Aztán ha már a máj is elkezd pirulni egy kicsit, beletehetjük a hagymát, ha már üveges, akkor mehet bele a tojás, és a végén lehet ízesíteni a sóval, és borssal.
Emeletes bundás szendvics (azoknak, akik ehetnek kenyeret)
Hozzávalók: 9 szelet kenyér (ebből 3 db emeletes szendvics lesz), libazsír, virsli, kolbász, 6 db tojás.
Elkészítés: Megkenjük az egyik szelet kenyeret zsírral, beborítjuk szalonnával és befedjük a következő kenyérszelettel, melynek mindkét oldalát megkenjük zsírral. Erre kolbászt pakolunk és befedjük a harmadik szelet kenyérrel, melynek belső oldalát szintén megkenjük zsírral. A szendvicseket a felvert tojásba mártjuk, mint a bundás kenyeret. Tepsibe téve kb. 30 perc alatt megsütjük 200 fokos sütőben.
Reg–Enor mintaétrend
1. nap
Reggeli: pirítós, mangalica zsír, zöldség
Ebéd: sárgaborsó főzelék, sült szalonnával,
Vacsora: pirítós, szalonna, uborka (zöld)
2. nap
Reggeli: kolbász, pirítós, zöldségek
Ebéd: lecsó kolbásszal
Vacsora: pirítós, házi kolbász, zsír, zöldségek
3. nap
Reggeli: pirítós, tojásrántotta, zöldség
Ebéd: párolt zöldség, csirkemell grillezve, (zsírban sütve), pirítós
Vacsora: virsli, zsíros pirítós, zöldség, tea
4. nap
Reggeli: libazsíros pirítós, paradicsom
Ebéd: csontleves, rizs, rántott hús, grillezett zöldség
Vacsora: mangalica szalonna, pirítós, zöldség
5. nap
Reggeli: sonka, zsíros kenyér, zöldség
Ebéd: paradicsomos káposzta sült csirkével
Vacsora: gyulai kolbász, zsíros pirítós, paradicsom, paprika
6. nap
Reggeli: zsíros kenyér, sonka, zöldség
Ebéd: húsleves, csirkehús, sült hús, zöldségek
Vacsora: pirított zsíros kenyér, zöldség
7. nap
Reggeli: pirítós, szalámi, kolbász, zöldség, grapefruit ital
Ebéd: lencsefőzelék sült kolbásszal, sültszalonna taréj
Vacsora: császárszalonna, pirítós, zöldség, tea
8. nap
Reggeli: kolbász, zsír, pirítós, zöldség
Ebéd: paraszt tál (krumpli, szalonna, hagyma, kolbász sütőben összesütve), zöldségek
Vacsora: zsíros kenyér, párizsi, kolbász, zöldségek
9. nap
Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldség
Ebéd: tökfőzelék (tejföl nélkül) sült oldalassal
Vacsora: virsli, pirítós, zöldség
10. nap
Reggeli: rántotta, pirítós, paradicsom
Ebéd: rizses lecsó
Vacsora: erdélyi szalonna, szalámi, pirítós, zöldség
11. nap
Reggeli: pirítós, zsír, szalámi, zöldség
Ebéd: gulyásleves, rizses lecsó kolbásszal
Vacsora: kolbász, szalonna, pirítós, zöldség
12. nap
Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldség
Ebéd: húsleves, rizs, grillezett hús
Vacsora: pirítós, tepertő, szalonna, zsír, zöldségek
13. nap
Reggeli: kolbász, zsír, pirítós, zöldség
Ebéd: gulyásleves, pörkölt, rizs, saláta
Vacsora: császárszalonna, libazsír, pulykamell sonka, pirítós, zöldségek
14. nap
Reggeli: rántotta, zsír, pirítós
Ebéd: brokkoli főzelék, tükörtojással
Vacsora: zsír, sonka, céklasaláta + sárgarépával + MSM/C, pirítós
15. nap
Reggeli: pirítós, zsír, sonka, kolbász, zöldség
Ebéd: rizs, sült csirke, cékla saláta
Vacsora: pirítós, császár szalonna, kolbász, tepertő, zöldségek
16. nap
Reggeli: pirítós, kacsazsír, tepertő, kolbász, zöldségek, tea
Ebéd: tojásos lecsó sült szalonnával, pirítós,
Vacsora: házi májkrém, pirítós, zöldség
17. nap
Reggeli: mangalica zsíros pirítós, tea
Ebéd: zöldség leves, baconba tekert csirke máj, rizs, céklasaláta
Vacsora: házi májkrém, pirítós, zöldségek
18. nap
Reggeli: házi májkrém, pirítós, zöldség
Ebéd: sertés pörkölt puliszkával, saláta
Vacsora: tepertőkrémes pirítós, paradicsom, tea
19. nap
Reggeli: tojásrántotta szalonnával, pirítós, zöldségek
Ebéd: sárgaborsó leves, sertés flekken rizzsel, cékla saláta
Vacsora: tepertő krém, pirítós, zöldség
20. nap
Reggeli: sült szalonna, tükörtojás, pirítós, zöldségek
Ebéd: csontleves, marhapörkölt rizzsel, uborkasaláta
Vacsora: zsíros pirítós, sonka, zöldhagyma
21. nap
Reggeli: tepertő krém, pirítós, tea
Ebéd: zöldségleves, rakott kelkáposzta tejföl nélkül
Vacsora: erdélyi szalonna, zsír, pirítós, zöldségek
22. nap
Reggeli: tepertő, zsír, pirítós, zöldség
Ebéd: gulyásleves, csirkemell pörkölt rizzsel, saláta
Vacsora: tepertőkrém, pirítós, zöldség
23. nap
Reggeli: zsír, sonka, pirítós, zöldség
Ebéd: tojásos lecsó kolbásszal, pirítós, zöldség
Vacsora: tepertő krém, zöldségek, pirítós
24. nap
Reggeli: kacsazsíros pirítós, paprika, paradicsom, tea
Ebéd: nyitrai finomfalatok gombás rizzsel
Vacsora: erdélyi szalonna, pirítós, paradicsom, víz
25. nap
Reggeli: sült szalonna, tükörtojás, pirítós, zöldség
Ebéd: sülthurka, sültkolbász, párolt lila káposzta
Vacsora: zsír, tepertő, pirítós, zöldségek
26. nap
Reggeli: kolbászkrém, pirítós, tea
Ebéd: zöldség leves, cigánypecsenye rizzsel, vegyes saláta
Vacsora: sülthurka, sültkolbász, cékla
27. nap
Reggeli: tepertő, szalonna, pirítós, zöldség
Ebéd: zöldség leves, sült harcsafilé rizzsel, saláta
Vacsora: zsíros pirítós, zöldség
28. nap
Reggeli: tojásos virsli, pirítós, zöldség
Ebéd: csontleves, kelkáposzta főzelék marhapörkölttel
Vacsora: sült szalonna, pirítóssal, zöldség
29. nap
Reggeli: gyulai kolbász, zsír, pirítós
Ebéd: húsleves, sült hús kölessel, répás céklasaláta
Vacsora: sült szalonna, tükörtojás, zöldség
30. nap
Reggeli: debreceni páros kolbász főzve vagy sütve, pirítós, zöldség
Ebéd: zöldségleves, sertéspörkölt kevés tésztával, paradicsomsaláta
Vacsora: szalonnás rántotta, hagyma, paradicsom, paprika, uborka
31. nap
Reggeli: kacsazsír, pirítós, paradicsom, paprika
Ebéd: töltött káposzta (édes káposztába töltve, paradicsommal savanyítva) tejföl nélkül
Vacsora: rántotta, szalonna, pirítós, zöldségek
Csökkentett szénhidrátú mintaétrend
1. nap
Reggeli: tükörtojás 2db tojásból és három szelet sült szalonna, zöldség
Ebéd: grillezett hús, salátával
Vacsora: 1-3 főtt tojás káposztasalátával (só, friss citromlé, őrölt fűszerkömény) pár darab tepertő.
2. nap
Reggeli: tükörtojás 2db tojásból, két szelet sült szalonna, zöldség
Ebéd: egy tányér húsleves (tészta nélkül), amibe két evőkanál zsírt keverünk, leveshús, leves zöldség, saláta
Vacsora: 10 -15dkg sóban sült csirke, káposztasaláta. Két szelet szalonna (4-5dkg)
3. nap
Reggeli: mediterrán rántotta
Ebéd: egy tányér húsleves zöldségekkel, amibe két evőkanál zsírt keverünk,10-15dkg sóban sült csirke, saláta
Vacsora: sülthurka, sültkolbász, párolt lila káposzta
4. nap
Reggeli:2-3 főtt tojás,5dkg szalonna, zöldség
Ebéd: brokkoli főzelék, grillezett csirkemell
Vacsora: brokkoli főzelék, tükörtojással
5. nap
Reggeli: rántotta 2-3 tojásból,5dkg szalonna, zöldség
Ebéd: egy tányér csirke raguleves, két kanál kacsa zsírral
Vacsora:10-15dkg grillezett csirke, sült szalonnával, tepsiben sült céklával
6. nap
Reggeli:2-3 tojásból tükörtojás, sült szalonna, zöldség
Ebéd: egy tányér csirke raguleves, két kanál kacsazsírral
Vacsora: 15dkg grillezett csirke, cékla
7. nap
Reggeli: szalonnás, hagymás rántotta, zöldség
Ebéd: pörkölt kölessel, saláta
Vacsora: sült kolbász, hurka, cékla salátával (MSM C, só, darált fűszerkömény)
8. nap
Reggeli:2-3 tojásból tükörtojás, sült szalonna, fekete retek, paprika, Fekete kávé
Ebéd: sült kolbász, hurka, cékla salátával (MSM C, só, darált fűszerkömény)
Vacsora: pörkölt kölessel, saláta
9. nap
Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldségek
Ebéd: székelykáposzta
Vacsora: sült debreceni, zöldségek
10. nap
Reggeli:2-3 tojásból mediterrán rántotta,5dkg szalonna,
Ebéd: brokkoli főzelék, tükörtojás, sült szalonna
Vacsora: sült hurka kolbász, párolt lila káposztával
Összeállította Sinka Timea