Veszélyes alkotórészek címtára

Mentsd meg magad és a bőrödet!

Bemutatjuk a veszélyes összetevőket a mindennapi testkozmetikai termékekben, hiszen, mielőtt leülünk reggelizni, a bőrünk már legalább 20 veszélyes anyaggal  kerülhetett érintkezésbe. Ezért nagyon fontos, hogy a háztartási és kozmetikai termékeink összetevőnek hatását pontosan ismerjük.

A lista hosszú,  de sajnos  nem teljes. Reméljük az alábbiak  elgondolkodtatnak mindenkit, hogy mennyi káros vegyi anyag engedélyezett olyan termékekben, amelyet napi szinten magunka kenünk, belélegzünk, lenyelünk. A hosszú felsorolás célja nem az elriassztás, hanem  az alapos átolvasásra  és a lista mindennapi használatára való késztetés.

Lássuk ezeket az összetevőket:

1,4-dioxane

Az 1,4-dioxane belégzéssel, bőrön keresztül felszívódva és szájon át lenyelve fejtheti ki hatását. Az 1,4-dioxane rákkeltő. A túladagolás hatásai: szem és nyálkahártya izgató, elsődlegesen bőrizgató, központi idegrendszer depresszáns, idegméreg és májméreg. Akut adagolása irritációt, fejfájást, szédülést, narkózist okoz. Krónikus belélegzésekor károsíthatja a májat és a veséket, valamint a vér rendellenességeit okozhatja. Az alábbi egészségügyi feltételek eleve kizárják a dioxane-nak való érintkezést: vérképzőszervi betegségek, máj, vese, központi idegrendszer zavarai, valamint bőrgyulladásra való hajlam esetén.

 

2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol)

Mérgező, allergiát, bőrgyulladást okoz.

 

5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane

Mérgező, gondosan le kell mosni, nem szabadna olyan termékekben alkalmazni, amelyek a bőrrel kapcsolatba lépnek. Rákkeltő lehet, az úgynevezett Nitrosamine, ha a bőrön keresztül felszívódik, és beépülhet a testbe.

 

Acrylates copolymer

Széles körben elterjedt kozmetikai termékekben, erős bőringereket okozhat.

 

Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer

Egy szintetikus összetevő, kőolajból nyerik, erős bőringerlékenységet okozhat.

 

Alcohol, Isopropyl (SD-40)

Nagyon erős szárító és izgató oldószer, dehydrátor, ami megszünteti a bőr természetes savköpenyét, ezáltal sokkal sebezhetőbbé tesz a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben. Propylénből állítják elő, petróleum származék. Elősegítheti a bőr barna foltosodását, és az idő előtti öregedését.

 

Aluminum zirconium tetrachlorohydrex GLY

Egy szintetikus izzadás gátló/dezodor. Ezt az összetevőt az USA-ban és az EU-ban légfrissítőben is tilos használni. A legújabb kutatások szerint felelős lehet a mellrák kialakulásáért. Semmiképpen sem szabad problémás bőrön alkalmazni.

 

Aminomethyl propanol limitáltan

A már késztermék 1%-ában található, mivel bőrirritációt okozhat

 

Anionic Surfactants

Az anion a felületaktív anyagok negatív töltésére utal. Rákkeltő nitrosaminokkal szennyezett lehet. Ezek a mosószerek komoly fenyegetést jelenthetnek az egészségre. Autómosó szerekhez, garázspadló tisztítókhoz és motor zsíroldókhoz használatosak - és mint hab a személyes ápoló termékek 90%-ban jelen van.

•          Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

•          Sodium Laureth Sulfate (SLES)

•          Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

•          Ammonium Laureth Sulfate (ALES)

•          Sodium Methyl Cocoyl Taurate

•          Sodium Lauroyl Sarsocinate

•          Sodium Cocoyl Sarcosinate

•          Potassium Coco Hydrolysed Collagen

•          TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate

•          TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate

•          Lauryl or Cocoyl Sarcosine

•          Disodium Oleamide Sulfosuccinate

•          Disodium Laureth Sulfosuccinate

•          Disodium Dioctyl Sulfosuccinate stb.

 

Behentrimonium chloride     

Tartósítószer, amely 0,1%-ra van korlátozva, mert kétséges a biztonsága.

 

Benzalkonium Chloride

Erősen mérgező, elsődlegesen bőrirritatív. Az anyag szájon át a szervezetbe kerülve erősen mérgező. A túladagolás hatásai: porlasztva bőr, szem, orr, torok és nyálkahártya irritációt okozhat. A közvetlen kapcsolat kerülendő. Tünetek: izombénulás, alacsony vérnyomás, központi idegrendszer depressziója és gyengeség. Szembe jutva maró hatású. Azonnal bő vízzel ki kell mosni a szemet. Belélegezve friss levegőre kell vinni azt, aki belélegezte. Oxigént kell adni (ha nehéz a légzés). Lenyelés esetén, ha eszméleténél van az illető, azonnal nagy mennyiségű folyadékot kell innia, hogy felhíguljon és elősegítse a hányást. Súlyos eseteknél orvost kell hívni.

 

Benzoic acid

Allergiás reakciókat idézhet elő. Mennyiségét 0,5%-ban limitálták, ha tartósítószerként alkalmazzák.

 

Benzophenone-3

UV-sugárzás elleni anyagként alkalmazzák, bőr és szemirritációt okozhat.

 

Benzyl alcohol

Mérgező túl magas koncentráció esetén. A % tartalma korlátozott, mivel kétséges a biztonságossága.

 

Benzyl salicylate

Fixálóként alkalmazzák, bőrkiütéseket okozhat, ha napfénynek kitett felületen használják.

 

Butane

Hajtógázként alkalmazzák aeroszolos termékeknél. Gyúlékony, és káros belélegzésekor. A bután egy üvegházhatást kiváltó gáz, amely szintén felelős a globális felmelegedésért.

 

Butylated Hydroxyanisole (BHA)

Allergiát okoz bőrgyulladáshoz kapcsolódva.

 

Butylated Hydroxytoluene (BHT)

Allergiát okoz bőrgyulladáshoz kapcsolódva. Toluene-t tartalmaz. Rákot okozhat.

 

Butylparaben tartósítószer

Megöli a baktériumokat, amelyek különben a terméket tönkretennék. A Butylparabent összefüggésbe hozták az asztmatikus problémákkal.

 

Cationic Surfactants

Ezek a vegyi anyagok pozitív elektromos töltésűek. Négy elemből álló ammónium csoportot tartalmaznak, és gyakran hívják "quats"-nek. Hajkondicionálókban használják, de a papír és textil iparból származnak, mint lágyítók és antisztatikus hatóanyagok. Hosszú távon a hajat kiszárítja, töredezetté teszi. Szintetikus, irritatív, allergén és mérgező lehet. Lenyelve akár halát is okozhat..

•          Stearalkonium chloride

•          Benzalkonium chloride

•          Cetrimonium chloride

•          Cetalkonium chloride

•          Lauryl dimonium hydroslysed collagen

 

Ceteareth-20

A sérült bőrrel való érintkezését mindenképpen el kell kerülni. A gyártás alatt mérgező anyagok szabadulhatnak fel.

 

Cetrimonium chloride

Tartósítószer, melynek tartalmát a végtermékben 0,1 %-ban limitálták. Mérgező hatású lehet.

 

Chloromethylisothiazolinone

Bőrgyulladást okozhat.

 

CI 15510 (D&C Orange #4)

Egy narancssárga színezőanyag, amely a szemre veszélyes lehet. Az EU-ban ennek az anyagnak az alkalmazása tilos olyan termékekben, amelyeket a szem környékén alkalmaznak.

 

CI 42051 (Acid blue)

Egy kék színezőanyag, amely az EU-ban megengedett, de Amerikában már betiltott. Allergiát válthat ki.

 

CI 42090 (FD&C Blue #1)

Kék színezőanyag, mely mérgező hatású lehet.

 

CI 60730 (Ext. D&C Violet #2)

Káros. Az EU irányelvei szerint ennek a termék összetevőnek szemmel, orral, szájjal, vagy a nemi területekkel való kapcsolatba kerülése, veszélyes és tilos.

 

Citrus limonum

Citromolajként is ismert, a kozmetikai termékhez keverik, hogy friss cirtomos illatot kölcsönözzön. Bőrirritációt vagy allergiát idézhet elő.

 

Coal tar

Korpásodás elleni samponokban alkalmazzák. Coal tar rákot okozhat. Azokat a termékeket, amelyek coal tar-t tartalmaznak nem szabad hosszú időn keresztül alkalmazni, allergiás reakciók forrása lehet.

 

Cocamide DEA

Jelenleg kutatják, hogy rákkeltő-e. Bőrgyulladást és bőrirritációt válthat ki.

 

Cocamide MEA

Allergiát és bőrgyulladást válthat ki, nem kellene ezeket az anyagokat alkalmazni a légút környékén használatos termékekben.

 

Cocoamidopropyl Betaine

Bőrgyulladást és allergiát válthat ki, rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget. Szem- és bőrirritációt okozhat.

 

Coumarin

Kozmetikai termékekben illatanyagként alkalmazzák, de feltételezhető, hogy rákot okoz. Az USA-ban ezt az összetevőt az élelmiszerekben betiltották. A Warfarin (egy patkányméreg) szintén tartalmaz coumarint.

 

Cyclomethicone

Elfedi a pórusokat, mint egy filmréteg, magába zárja az egyenetlenségeket, és nem hagyja lélegezni a bőrt. Hosszabb távon használva a bőr korai öregedését okozhatja.

 

DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine), TEA (triethanolamine)

Gyakran használják kozmetikumokban, hogy beállítsák a pH-értéket. Sok zsíros savval használják, hogy a savat sóvá (stearate) alakítsák, ami aztán a tisztítószerek alapja lesz. TEA allergiás reakciókat válthat ki magában foglalva szemproblémákat, a haj és a bőr szárazságát. Mérgező lehet. Ezek a vegyi anyagok Európában már korlátozva vannak az ismert karcinogén hatásuk miatt. Az egészségre akuttan és krónikusan is veszélyesek: a termék erősen irritálja a bőrszövetet, és maró hatású lehet a szemre.

 

Diazolidinyl urea

A bőrgyulladás elsődleges okaként határozzák meg (Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia). Formaldehidet tartalmaz, rákkeltő vegyi anyag, belélegezve mérgező, erősen irritatív, bőrgyulladást okoz. A belégzés tünetei: a permete az orr, szem és torok nyálkahártya irritációját okozza. Köhögés, nehéz légzés. Bőrkontaktus tünetei: szúró, égő érzést okoz, gyulladás, égés, fájdalmas hólyagok keletkeznek valamint mély károsodás a szövetekben. Szemkontaktus tünetei: fájdalmas égést vagy szúrást okoz a szemben valamint könnyezést és kötőhártya gyulladást.

 

Dimethicone

Hidratálókban alkalmazzák. Elfedi a bőr pórusát, mint egy filmréteg, az egyenetlenségeket elzárja, és nem hagyja lélegezni a bőrt. Az USA kozmetikai iparában ennek az anyagnak a használatát nem tanácsolják, mivel a patkányokon és egereken végzett kísérletek során tumort okozott.

 

DMDM Hydantoin

Bőrgyulladást okohat.. Limitált a késztermék 0,6 %-ában. Formaldehidet tartalmaz.

 

Ethoxylated surfactants

Az ethoxilált felületaktív anyagok széleskörűen használtak a kozmetikumokban, mint habosító anyagok, emulgeáló szerek és nedvesítő szerek. A gyártási folyamat során mérgező vegyi anyag, 1,4-dioxane keletkezik, ami potenciálisan rákkeltő.

A címkéken a "PEG" rövidítéssel, "polyethylene", "polyethylene glycol", "polyoxyethylene", "-eth-", vagy "-oxynol-"-lal azonosítják.

 

Ethylparaben tartósítószer

Biztosan nem ajánlott olyan felnőtteknek és gyerekeknek, akiknek asztmatikus problémáik vannak.

 

Etidronic acid

Káros lehet. Ez az összetevő 1,5 %-ban limitált a hajápoló termékekben.

 

FD&C Colour Pigments

Szintetikus színezék kőszén kátrányból előállítva. Nehézfémek sóját tartalmazza, amik toxinokat raktároznak a bőrben, bőrérzékenységet, irritációt okozva. Állatkísérletek kimutatták, hogy szinte mindegyik rákkeltő.

 

Formaldehyde

Ismert karcinogén anyag (rákkeltő). Allergiát okoz, irritatív és bőrgyulladást okoz, fejfájást és krónikus fáradtságot. A párája erősen irritatív a szem, orr és torok nyálkahártyájára.

 

Fragrance

Illatanyagok, ez a jelölés a címkén kb. 4000 különböző összetevő jelenlétére utalhat, amik közül sok mérgező vagy rákkeltő. Az USA FDA jelentése szerint a tünetek lehetnek: fejfájás, szédülés, allergiás kiütések, bőr elszíneződés, erős köhögés, hányás és bőrirritáció. Klinikai megfigyelések bizonyítják, hogy az illatanyagok hatással lehetnek a központi idegrendszerre, depressziót, hiperaktivitást és ingerlékenységet okozva.

 

Glyoxal

Tartósítószerként alkalmazzák. Fennáll a gyanú, hogy ez más összetevőkkel keverve, rákkeltő anyaggá alakul át.

 

Guar hydroxypropyl trimonium chloride

Tartósítószer, mérgező anyagokat tartalmazhat.

 

Hexylene glycol

Szemirritációt válthat ki.

 

Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehy

Ismert allergiakiváltó.

 

Imidazolidinyl urea

A kereskedelmi megnevezése: Germall 115. Bőrgyulladást okoz, tartósítószerként alkalmazzák, az alkalmazását korlátozzák, az EU-ban kozmetikai termékekben tilos alkalmazni. Formaldehid (rákkeltő anyag) szabadul fel belőle a kozmetikumba 10°C felett. Mérgező.

 

Isothiazolinone

Szembe jutva: maró hatású, lehetséges maradandó károsodás. Bőrre kerülve: maró hatású, harmadfokú égési sérülést eredményezhet. Bőrben való felszívódása káros lehet. Allergiát okozhat bőrgyulladáshoz kapcsolódva erre hajlamosaknál. Lenyelve: halálos lehet.

Belélegezve: maró hatású lehet a nyálkahártyára és a tüdőre. Allergiás reakciót válthat ki erre hajlamosaknál.

 

Isobutylparaben

Egy tartósítószer. Biztosan nem ajánlott olyan felnőtteknek és gyerekeknek, akiknek asztmatikus problémáik vannak.

 

Isopropyl Myristate

Elzárhatja a pórusokat, aknét, mitesszert vagy más bőr egyenetlenségeket okoz.

 

Isopropylparaben

Tartósítószer. Nem ajánlott olyan felnőtteknek és gyerekeknek, akiknek asztmatikus problémáik vannak.

 

Kamilla recutita (matricaria)

A kivonat allergiát válthat ki.

 

Lactic acid

Hámlasztókban alkalmazzák. Napfénnyel szemben érzékennyé teszi a bőrt, mivel a legfelső bőrréteget eltávolítja. Nagyon jól meg kell mosni a bőrt, és használat után nem szabad a bőrt napfénynek kitenni.

 

Lanolin

A birkabőrhöz használt vegyi anyagok szennyezik a gyapjúból nyert lanolint. A kozmetikumokban használt lanolin nagy része erősen szennyezett klórozott szerves növényvédő szerekkel, mint a DDT.

 

Lavandula angustifolia (lavendar)

Az olaj bőrirritációhoz vezethet a növényre érzékenyeknél.

 

Liquidum Paraffinum

Az ásványi olaj szebben kifejezve! Elzárja a bőr pórusait és megakadályozza, hogy a bőr természetes olajokat termeljen. Tartós használata korai bőr öregedést okozhat.

 

Linalool

Sok kozmetikai és testápoló termék tartalmazza, mint dezodor vagy parfüm. Illanó olajakból nyerik, és ezért természetesen jelölni kell. Bőrpirosságot és viszketést okozhat, különösen az érzékeny bőrűeknél

 

Malic acid

Hámlasztókban használják, bőrirritációt okozhat, a bőr érzékeny lesz a napfényre. Gyermekek részére egyáltalán nem ajánlott.

 

Methylisothiazolinone és methylchloroisothiazolinone

Mindegyik kozmetikum alapanyag gyakran okoz allergiát

 

Methylparaben

Tartósítószer. Nem ajánlott olyan felnőtteknek és gyerekeknek, akiknek asztmatikus problémáik vannak.

 

Mineral oil

Petróleum melléktermék, befedi a bőrt, mint a műanyag, eltömi a pórusokat. Gátolja a bőr képességét, hogy semlegesítse a méreganyagokat, elősegíti az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Lassítja a bőr funkcióit és a sejtfejlődést, ezáltal idő előtti öregedést okoz. Sok termékben használják (a babaolaj 100%-a ásványi olaj!). Az ásványi olaj származékok szennyezettek lehetnek rákkeltő hatású PAH-okkal (Polycyclic Aromatic Hydrocarbonok). A gyártók vazelint használnak, mert ez hihetetlenül olcsó.

•          Ásványi olaj

•          Liquidum Paraffinum (az ásványi olaj szebben kifejezve!)

•          Paraffin olaj

•          Paraffin viasz

•          Vazelin

 

Nitrosating agents

a következő vegyi anyagok nitrosamine szennyeződést okozhatnak, amiről megállapították laboratóriumi állatkísérletek során, hogy rákot okoznak. Folyamatosan nagy aggodalmai vannak az USA-nak és Európának a nitrosamine-nal szennyezett kozmetikumokkal kapcsolatban:

•          2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol

•          Cocoyl Sarcosine

•          DEA compounds

•          Imidazolidinyl urea

•          Formaldehyde

•          Hydrolysed Animal Protein

•          Lauryl Sarcosine

•          MEA compounds

•          Quaternium-7, 15, 31, 60 stb.

•          Sodium Lauryl Sulfate

•          Ammonium Lauryl Sulfate

•          Sodium Laureth Sulfate

•          Ammonium Laureth Sulfate

•          Sodium Methyl Cocoyl Taurate

•          TEA compounds

 

Paraben preservatives (methyl, propyl, butyl, ethyl)

A mikrobás fejlődés megakadályozására használják, valamint a termék élettartamának növelésére. Széles körben használják, holott köztudottan mérgezőek. Sok allergiás reakciót és bőr kiütést okoztak. Erősen mérgező. Lenyelve vagy belélegezve káros. Bőrre, szembe kerülve: bőrirritációt okoz, olyan tünetekkel, mint pirosság, viszketés és fájdalom. Allergiás bőrreakciókat okozhat.

 

Paraffin wax/oil

A paraffin viasz az ásványi olaj viasza....

 

Petrolatum

Vazelin, ásványi olajként ismert. Elzárja a bőr pórusait és megakadályozza, hogy a bőr természetes olajokat termeljen. Idő előtti öregedést okozhat.

 

Phenoxyethanol

Tartósítószer, a késztermékben 1% lehet. Bőr és szem irritációt, valamint allergiát okozhat.

 

Polyethylen Glycol (PEG) compounds

Potenciálisan rákkeltő petróleum összetevő, ami öregítheti és csökkentheti a bőr természetes nedvesség tartalmát. Ez növelheti az öregedés tüneteit és a baktériumokkal szembeni sebezhetőséget. Tisztítószerekben használják olajok és zsírok oldására. A termék olvadáspontjának és sűrűségének szabályozására használják, továbbá maró tűzhelytisztító spray-kben.

 

PEG-32

Ez egyike a Polyethylene Glycol Polymereknek. Az előállítási folyamat során mérgező anyagok szabadulhatnak fel.

 

Polyquaternium-10

Rákkeltő anyagokkal tartalmazhat.

 

Propylene/Butylene Glycol

A propylén glikol (PG) petróleum származék. Áthatol a bőrön és gyengítheti a protein és sejt szerkezetet. Általában gyógynövényekből kivonatok nyerésére használják. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyállóként alkalmazzák. A PG elég erős például ahhoz is, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat. Az EPA olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a vele dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG oldattól szabaduljanak meg oly módon, hogy ássák el a földbe. Mivel a PG gyorsan áthatol a bőrön, az EPA óv a bőrkontaktustól, hogy ez által megelőzhetőek legyenek az olyan következmények, mint az agy, máj és vese rendellenességek.

Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban.

Egészségre veszélyes akuttan és krónikusan.

Belégzés: légzőszervi és torok irritációt okozhat, központi idegrendszer depressziót, vér és vese rendellenességet. Okozhat szemrezgést és lymphocitózist. Bőr: irritáció, bőrgyulladás, abszorpció. Szemek: irritáció, kötőhártya gyulladás. Lenyelve: tüdő ödéma, agykárosodás, hypoglykémia, véredényen belüli hemolízis. Halált okozhat.

 

Propylparaben

Tartósítószer. Nem ajánlott olyan felnőtteknek és gyerekeknek, akiknek asztmatikus problémáik vannak.

 

PVP/VA Copolymer

Petróleumból származó vegyi anyag, haj spray-kben, dauervízben és más kozmetikumokban használják. Mérgezőnek tartják, mivel parányi részecskéi idegen testekhez kötödhetnek érzékeny emberek tüdejében.

 

Quaternium-7, 15, 31, 60 stb.

Mérgező, bőrkiütéseket és allergiás reakciókat okozhat. Ha a bőr hosszabban vagy ismételten érintkezik vele bőrirritációt okozhat. Még komolyabb reakciót válthat ki, ha a bőr nyirkos. Gyenge bőrérzékenyítő lehet arra hajlamos embereknél, ha vizes oldatban erősebb, mint 1%-os.

 

Rancid Natural Emollients

Avas természetes bőrápoló krémek. A kozmetikumokban használt természetes olajokat hidegen kell préselni. A szupermarketek polcain és sok egészséges élelmiszereket árusító üzletben megtalálható finomított növényi olajok, amiknek sem színük, sem illatuk, sem ízük nincs, mentesek a tápanyagoktól, eszenciális zsírsavaktól, vitaminoktól és nem hidrolizálható zsíroktól - minden értékes bőrkondicionáló anyagtól. Ezek tartalmaznak viszont mérgező, "transzzsírsavakat", amik a finomítási eljárás során keletkeznek.

Másik fontos faktor a növényi olajból készült krémekkel kapcsolatban a felhasználhatósági idő. A leghasznosabb növényi olajok (mint a hecserli, a borágó és a csészekürt virág olaja) többszörösen telítetlenek, ami azt jelenti, hogy meglehetősen gyorsan (kb. 6 hónap alatt) oxidálódnak és megavasodnak. A legtöbb általános, üzletekben megtalálható kozmetikum szavatossági ideje 3 év.

Az avas olajok károsak, szabadgyököket alkotnak, amik károsítják és öregítik a bőrt.

 

Silica

Belégzés esetén káros lehet.

 

Silicone derived emollients

A szilikon eredetű bőrápoló krémek lezárják a bőrt. Bevonják, bezárvaa bőrt és nem engedik lélegezni (sokkal inkább, mint egy műanyag fólia tenné). Újabb tanulmányok kimutatták, hogy ilyen lezártság miatti hosszabb távú izzadás bőrirritációt okozhat. Néhány szintetikus bőrápoló krémről ismert, hogy tumor képződést segíthet elő és felhalmozódhat a májban és a nyirokcsomókban. Ezek biológiailag nem lebonthatóak, negatív környezeti hatást is okoznak.

•          Dimethicone

•          Dimethicone Copolyol

•          Cyclomethicone

 

Sodium acrylate/acryloyldimethyl taurate cop

Biztonságosnak jelölik azokon a termékeken, amelyek nem a bőrön keresztül szívódnak fel. Testápolóban káros lehet.

 

Sodium benzoate

A kozmetikai termékekben, ugyanúgy az élelmiszerekben is egy tartósítószer.

 

Sodium fluoride

Fogkrémben található, az alumíniumipar mellékterméke. Ez egy finom por, amelyet patkányméreg előállításához is használnak. Tönkreteszi a patkányok emésztési folyamatát, és így a halálukat okozza.

 

Sodium hydroxide

Bőr és szem irritációt válthat ki. Ha kozmetikai termékben alkalmazzák, akkor a címkén fel kell tüntetni: 'gyermekek elől tartsd távol!'.

 

Sodium lactate

Napfényre érzékennyé teszi a bőrt, mivel a legfelső bőrréteget eltávolítja.

 

Sodium Laureth Sulfate (SLES) és Ammonium Laureth Sulfate (ALES)

A Sodium lauryl sulfat alkoholos formája. Ez valamivel kevésbe ingerlő, mint a Sodium lauryl sulfat, de súlyos kiszáradást idézhet elő. Samponokban és tisztítószerekben más összetevőkkel való reakcióba lépésekor esély van arra, hogy rákkeltő nitrátok és dioxinek képződjenek. Már egyszeri samponos kezeléssel nagy nitrát mennyiséget juttathat a véráramba. Ha más anyagokkal kombinálják, akkor a SLES és az ALES nitrozaminokat hozhat létre, amik potenciálisan rákkeltőek. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban olyan elnevezéssel, hogy "kókuszdióból származik".

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban használják - valamint a termékek 90%-ában, mint hab.

Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szemből, az agyvelőből, a szívből, és a májból, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Késleltetheti a gyógyulási folyamatot, felnőtteknél szürke hályogot okozhat.

Az SLS-nek és ALS-nek kitett gyerekek szeme előfordulhat, hogy nem fejlődik megfelelően, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Az SLS és ALS károsíthatja a bőr immunrendszerét is azáltal, hogy elkülöníti a rétegeket, és gyulladást okoz. Gyakorta leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy "kókuszdióból származik".

 

Sodium monofluorophosphate

Fogkrémek tartalmazzák. A valóságban ez az alumíniumipar mellékterméke. Ez egy finom por, amelyet patkányméreg előállításra is alkalmaznak. Tönkreteszi a patkányok emésztési folyamatát, és így a halálukat okozza.

 

Sodium PCA

Kiszáríthatja a bőrt, és allergiát válthat ki.

 

Sodium saccharin

Mesterséges édesítőszer, amely sok fogkrémben megtalálható. Tesztek kimutatták, hogy ez rákkeltő  lehet.

 

Stearalkonium Chloride

Hajkondícionálókban és krémekben használt vegyszer. Allergiás reakciókat okozhat. A textiliparban fejlesztették ki, mint textillágyítót, de sokkal olcsóbb és könnyebb használni hajkondicionáló formulákban, mint a proteineket vagy a gyógynövényeket, amik elősegítik hogy a haj egészséges maradjon. Rendszeres használat esetén mérgező lehet.

 

Stearamidopropyl dimethylamine

Rákot és bőrirritációt okozhat.

 

Talc

Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a hintőpor rendszeres használata a genitális területen 3-4 szeresére növeli a petefészekrák kialakulásának az esélyét.

 

TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate

Szintetikus emulgeálószer. Erősen savas. A TEA-t tartalmazó kozmetikumok több mint 40%-át nitrozaminokkal szennyezettnek találták, amik potenciálisan rákkeltőek.

A termék súlyosan irritatív a bőrszövetre és maró hatású a szemre. Kerülni kell a szembe és bőrre jutást. Kerülni kell a gőzének a belélegzését. Ha a szembe jutás veszélye fennáll, akkor maszkot kell viselni.

 

Toluene

Káros vagy halálos lehet lenyelve. Belélegezve vagy bőrön keresztül felszívódva káros.

Hatással lehet a májra, vesékre, vérképző rendszerre vagy a központi idegrendszerre. Irritatív a bőrre, szemre és a légzőszervi terültetekre. A túladagolás tünetei magukban foglalják: fáradtság, zavartság, fejfájás, szédülés és álmosság. Jellemző bőrérzetek (pl.: tűszúrás) vagy zsibbadtság előfordulhat. Nagyon magas koncentrációja eszméletvesztést és halált okozhat.

Lenyelve: hasi görcsöket okozhat, a többi tünet hasonló, mint a belégzéses túladagolásnál.

Az anyag a tüdőbe jutva vegyszeres tüdőgyulladást okozhat, ami halálos lehet. Bőrre kerülve: irritációt okozhat. Bőrön keresztül felszívódhat. Szembe kerülve: komoly szemirritációt okozhat, vörösséget és fájdalmat. Krónikus toluennek való kitétel esetén: a krónikus mérgezésről szóló jelentések leírnak anémiát, csökkent vérsejt számot és csontvelő hypoplasiát. Máj és vesekárosodás előfordulhat. Ismételt vagy hosszabb távú kapcsolatba kerülés a szerrel zsírtalanító hatású, kiszáradást, vörösséget és bőrgyulladást okoz. A toluennek való kitétel hatással lehet a fejlődő magzatra is!

 

Zinc citrate

Mérgező hatása van. A fogkrémben való alkalmazása emiatt korlátozott.

 

Zinc sulfate

Mérgező hatásáról ismert, komoly környezet károsítást és súlyos veszélyt jelent az állatvilág számára, ha a vízkörforgásba bekerül.

 

Forrás: ONEgroup - organic & natural enterprise group