Vastagbél daganat kialakulása

Statisztikák szerint minden huszadik ember vastagbélrákban hal meg, pedig a vastagbélrák megelőzhető.
Egy évtizeden át fejlődik ki, így bőven van idő rátalálni a rákos gócra. A székletvérteszt csak a előrehaladott betegséget tud megmutatni elég rossz hatékonysággal, a vastagbéltükrözés rendkívül kellemetlen beavatkozás.

A rákmegelőző állapot (polipok) felismerésével és ezek eltávolításával a vastagbélrák kialakulásának kockázata szinte 100%-ban csökkenthető.

A vastag- és végbélrák szinte kivétel nélkül polipok talaján alakul ki. A vastagbél polip egy szemölcsszerű növedék a bél belső ürege felé. Szövettanilag a polip többféle lehet, ez határozza meg a dagantos elfajulás kockázatát.. Sajnos, a polipok tüneteket legtöbbször nem okoznak, így a beteg nem fordul orvoshoz, időszakos vérzés a betegek kevesebb, mint 5%-ában észlelhető csupán.

Az egészséges vastagbél nyálkahártyából az életet veszélyeztető vastagbélrák soklépcsős folyamat során alakul ki, mely átlagosan 10 év alatt megy végbe.

A vastagbélrák kialakulásának kockázatát mind örökletes, mind környezeti tényezők növelik. Néhány örökletes, ritka megbetegedés kiemelkedően növeli a rizikót, ugyanígy, a rizikófaktorok közé tartoznak a gyulladásos bélbetegségek (IBD), különösen a colitis ulcerosa.

A magas kalóriatartalmú, húsban, állati zsírokban gazdag, rostszegény táplálkozás, az alkoholfogyasztás, dohányzás növeli a rizikót, csakúgy, mint az ezekkel összefüggő magas szérum koleszterinszint, szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás. Gyakrabban alakul ki a betegség a városi, jobb szociális körülmények között élő lakosok között.

A vastagbélráknak nincs korai megbízható jele. Tünetei sajnos már csak kifejlett, késői stádiumban jelentkeznek.

A vastag- és végbélrák a többi ráktól eltérően szűrővizsgálatra különösen alkalmas betegség, és elhúzódó kialakulása miatt többféle szűrési módszer is kínálkozik vizsgálatára. A vastagbélrák szűrésével kapcsolatban fontos pozitívum, hogy a rákmegelőző polip eltávolításával a rák kialakulása is megelőzhető, és nemcsak a már kialakult korai rákot diagnosztizálhatjuk.

A CT kolonográfia során a vastagbelet nem kontrasztanyaggal, hanem levegővel, vagy széndioxiddal töltik fel, amely minimális kellemetlenséggel jár, ezért szűrőmódszerként ideális.

A CT kolonográfia legfőbb előnye maga az eljárás mikéntje, mivel esetében nem kell behatolni a bél üregébe ahhoz, hogy felvétel készüljön róla. A speciális kiértékeléshez szükséges, a hagyományos CT adatfelvételhez hasonló vizsgálat akár 1-2 perc alatt elvégezhető és minimális kockázattal jár. Szűrő- és diagnosztikus módszerként is használható, a betegek számára vonzóbb, mint a tükrözés vagy a báriumos beöntéses röntgenvizsgálat, ugyanakkor egységes minőségbiztosítási rendszerrel ellenőrzött. A vastagbél legtávolabbi pontját is mindig eléri, és ha daganatot talál, annak kiterjedését is képes meghatározni.

Amennyiben véres székletet, állandósult hasmenést, székrekedést és ezek váltakozását tapasztalja  -  haladéktalanul foruljon orvoshoz!!!!

Jó tudni, hogy évi rendszerességgel elvégzett lugosító és béltisztító kúrák  alkalmazásával megszüntethetjük a rákos sejtek kialakulásának kedvező feltételeket!!!