Tudod-e, hogy a himalája só fogyasztásával akár a pajzsmirigy alulműködés is megelőzhető?

Az asztali sóként használt só sok esetben nemcsak NaCl, hanem különböző csomósodásgátló, állagjavító szerekkel kezelt só. Ezek a hozzáadott vegyületek azonban gyulladásokat és különböző betegségeket okozhatnak a szerezetünkben. A só nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, de nem mindegy milyen sóval juttatjuk azt be.

   

Fogyasztás javasolt  sófajták : Himalája só,  Parajdi só, aminek szintén magas az ásványi anyag tartalma Tiszta só vagy Patika só, ami maga a tiszta NaCL  

A só szerepe az emberi szervezetben:

  • Mindig megtalálható a testnedvekben, a vérben, az izzadságban és a vizeletben.
  • Fontos szerepe van az izotónia, azaz a megfelelő ozmózisnyomás fenntartásában.
  • A nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez is.
  • A szervezetbe a táplálékkal jut be.
  • Főként növényi táplálék esetén nagyon fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű konyhasó jusson be, mert a növények csak nagyon kevés nátriumsót tartalmaznak. Ezért nyalatnak a növényevő állatokkal kősót.
  • Az ember naponta körülbelül 12 g nátrium-kloridot ürít ki.
  • A sejtek közötti folyadék kb. 0,9 g/100 cm3 (más forrás szerint 0,9%) nátrium-kloridot (0,298 osmol) tartalmaz, ezt nevezik fiziológiás sóoldatnak. Ennek ozmózis nyomása megegyezik a vérével, ezért nagy vérveszteség esetén a gyűjtőérbe fecskendezik a vér pótlására, ha nincs lehetőség vérátömlesztésre.

Az eredeti himalája só egy kiváló, megbízható sóforrás lehet, mert érintetlen, évezredek óta pihen a hegy gyomrában, nem kezelt só, és kb. 80-féle hasznos ásványi anyagot tartalmaz melyek hatására:

  • szabályozza a szervezet vízháztartását
  • hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez
  • fenntartja a sejtek ideális pH egyensúlyát
  • segít a normál vércukorszint megőrzésében
  • javítja a szív és tüdő működését
  • erősíti a csontokat, fogakat. körmöket
  • csökkenti az izomgörcsök kialakulását

A Himalája só jódtartalma sem hozzáadott, a jódozott sóval ellentétben. A jód rendkívül hasznos az emberi szervezet számára a megfelelő pajzsmirigy működéshez is A nem megfelelő és nem elgendő jódfogyasztás csökkenti a pajzsmirigy funkcióit, mellyel anyagcsere folyamataink is lelassulnak, ami elhízáshoz vezet. Hazai mérések bizonyították, hogy földjeink és ezáltal az elfogyasztott ételeink évtizedről évtizedre egyre kevesebb ásványi anyagot, így pl  jódot tartalmaznak.

Miért fontos a sónk összetétele? 

És miért fontos, hogy a sóban lévő jód organikus legyen?

 

A jód hiányának tünetei:

  • fáradtság
  • meggyengült immunrendszer
  • anyagcserezavarok
  • hízás
  • idegesség, depresszió

Magas jódtartalmú élelmiszerek:

  • tenger gyümölcsei
  • tengeri algák, a Spirulina, Clorella
  • tőzegáfonya
  • eper
  • burgonya
  • dió, brazil dió, pekán dió
  • Himalája só

Kiemelt jódtartalmú étrend kiegészítőink és sóink:

Pajzsmirigy túlmüködés esetén nem javasolt a magas jódtartalmú ételek és táplálékkiegészítők fogyasztása, mert az fokozza a túlmüködést. Ez esetben orvoshoz kell fordulni!

További fogyasztás javasolt  sófajták : Parajdi só, aminek szintén magas az ásványi anyag tartalma Tiszta só vagy Patika só, ami maga a tiszta NaCL