Tippek a betegségmentes nyaraláshoz

A nyaralásnak az év legszebb időszakának kellene lennie, de ha nem vigyázunk, gyorsan megbetegedhetünk, és elillan a kellemes élmény. Sőt, egy idegenben beszerzett hólyaggyulladás, hasmenés vagy leégés pokollá teheti az utazást. Nézzünk néhány tipikus utazási betegséget és panaszt és tippeket arra, hogy üdülés alatt is fittek és egészségesek maradjunk.

Kapcsolódó kép

Kerüld el az utazási rosszullétet!

Az üdülés még el se kezdődött igazán, már felléphetnek az első panaszok: mindegy, hogy autóval, busszal, hajón vagy repülőn utazunk, az utazási betegség bármelyiknél felléphet. Ez szédülésben, süllyedő érzésben a gyomorban, nyálfolyásban és izzadásban nyilvánulhat meg. Így segíthet magán:

Autó és busz: iktasson be szünetet, és mozogjon kissé a friss levegőn. Lélegezzen lehetőleg mélyen, nyugodtan és egyenletesen. Koncentráljon az útra, és hagyja abba a melléktevékenységeket, pl. az olvasást. Nézzen menetirányba, és kerülje az oldalra nézést a kocsiból.

Hajó: menj ki a fedélzetre, és ne maradjon a hajó belsejében. Ne nézze a vizet, hanem fixáljon egy pontot a horizonton. Hagyja, hogy a hajó mozgassa, és ne feszítsen ellene.

Repülőgép: foglaljon helyet a szárnyak magasságában. Ne nézzen ki az ablakon, inkább csukja be a szemét.
Az utazás megkezdése előtti könnyű étellel megelőzheti az utazási betegséget. A koffeinről és a nikotin mondjon le. Az út során hasznos lehet rágógumit rágni vagy cukorkát szopogatni. Hosszabb  repülőutak, időzónák átrepülése következtében kialakult álmatlanság leküzdésében segítség lehet a Melatonin ami egy természetes altató.

Hasmenés és székrekedés

Gyomor-bélrendszeri panaszok, például a hasmenés vagy székrekedés a leggyakoribb utazási betegségek közé tartozik. Különösen a trópusi országokban figyeljen oda arra, hogy mit eszik. Gyakran lappanganak kórokozók a csapvízben. Csak palackozott vizet igyon, használja ezt fogmosáshoz is, és ügyeljen zuhanyozás közben arra, hogy csukva legyen a szája. Evésnél főtt és sült ételeket fogyasszon, a nyers ételeket, fagylaltot és a hámozatlan gyümölcsöt érdemes elkerülni.

Általános fertőtlenítéshez, sebek, csípések, gyulladások fertőtlenítéséhez természetes csíraölőket ajánlunk. Apró kis üvegek, melyeket könnyen magaddal vihetsz, mégis nagy erővel fertőtlenítenek mellékhatások nélkül:

  • Grapefruitmag kivonat 100m
  • Grapefruitmag kivonat 30ml
  • OLIVE LEAF EXTRACT 18%
  • Natu.lax székletlazító és perisztaltika fokozó


Míg néhány turista szinte ki sem jön a legkisebb helyiségből, addig másoknál sztrájkol az emésztés. Ennek oka a testmozgás hiánya és a túl kevés folyadékbevitel és az étrendváltozás. A székrekedés megelőzése érdekében ügyeljen arra, hogy eleget igyon. Ajánlott magas rosttartalmú étrend teljes kiőrlésű gabonákkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ha már székrekedése van, igyon éhgyomorra egy pohár vizet. Néhány aszalt szilva is biztosíthatja, hogy az emésztés ismét lendületbe jöjjön.

Vérmérgezés

Mezítláb a parton gyorsan megtörténik, hogy belelépünk egy éles kagylóba vagy üvegszilánkba. A seb révén baktérium jut a szervezetbe, és gyulladást okoz. Gyakran az ilyen gyulladás lokalizált, de a kórokozók a véráram útján az egész szervezetbe eljutnak és megtámadják a különböző szerveket. Ez a vérmérgezés.

Ha nyaralás alatt sebet szerzett, akkor először alaposan tisztítsa meg a sebet vízzel, majd tegyen rá steril borogatást. Ha a seb begyullad, sebgyógyító gél segíthet. Ha a seb nagyon mély, vagy a gyulladás nem csökken, forduljon orvoshoz. Ugyanez érvényes, ha láz, hidegrázás vagy általános rossz közérzet alakul ki.

Rovarcsípés

Bár a rovarcsípések a mi tájainkon nem veszélyesek, azért kellemetlenek. Attól függően, hogy mi csípett meg, a szúrások vagy fájdalmasak, vagy viszketőek. Ritkán a rovarcsípés kiválthat allergiás reakciókat. Aki túl érzékenyen reagál, forduljon orvoshoz. Ne kaparjuk a csípés helyét. Duzzanat és viszketés ellen segít, ha az érintett területet hűtjük.

Sebek és csípések enyhítésére, napégette bőr regenerálásra a gyógynövényes Mirtill ápolókrémet ajánljuk!

A trópusi és szubtrópusi vidékeken a rovarok veszélyes betegségeket közvetíthetnek, pl. maláriát, dengue-lázat vagy álomkórt. Érdemes tájékozódni az utazás megkezdése előtt a lehetséges veszélyekről. Ha kockázatos területre utazik, védje magát hosszú ruhával és a helyszínen vásárolt szúnyogriasztó spray-vel. Éjjel ajánlatos szúnyogháló alatt aludni.
Forrás: Dr Balaicza Erika, Koncz László

Termékekről bővebb infprmáció: www,okonatura.hu vagy 20/9326-4267

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!