Szupertáplálékok, melyekkel természetes módon méregteleníthetünk

Nagyon sok diéta, fogyókúra, méregtelenítő program létezik, melyek közül választani is nehéz. A cél minden esetben a szervezet, a szervek, máj, vese, bélrendszer megtiszítása a méreganyagoktól. 

Néha azonban a legegyszerűbb módszer a leghatékonyabb. Az alábbi szupertáplálékokkal természetes módon méregteleníthetünk. 

fokhagyma: az egyik legerőteljesebb méregtelenítő növény, elősegíti az emésztőenzimek termelődését, ráadásul fontos szerepe van a glutathion termelődésében, mely az egyik legfontosabb természetes antioxidáns vegyület. Emellett segíti bizonyos kén vegyületek, valamint a bio-aktív szelén termelődését, melyek szintén fontos szerepet töltenek be a méregtelenítés folyamatában.


Ráadásul a fokhagyma az egyik leghatékonyabb, széles spektrumú parazita, vírus, gomba és baktériumölő, 39 vegyületet tartalmaz, melyek pusztítják a kórokozókat.

 leveles zöldek: mint a spenót, kelkáposzta, búzafű, leveles kel, stb. klorofillban rendkívül gazdagok és elősegítik a szervezet erőteljes méregtelenítését. A klorofill emellett természetes vérépítő és segíti az új, egészséges sejtek képződését, valamint gátolja a baktériumok elszaporodását a szervezetben.

 

citrusfélék: kezdjük a reggelt egy pohár citromos vízzel, narancs vagy grapefruit lével, ezzel nagymértékben elősegíthetjük szervezetünk méregtelenítő funkcióját. A citrusfélék C-vitaminban gazdagok és elősegítik az emésztőenzimek termelődését. A C-vitamin az egyik leghatékonyabb méregtelenítő a vitaminok közül, segíti a higany, a kadmium és más nehézfémek távozását a szervezetből.

nyers zöldségek: brokkoli, hagyma, káposzta, kelbimbó, spárga, articsóka, sárgarépa, kurkuma, oregánó – csak hogy párat kiemeljek az értékes zöldségek hosszú sorából. Ezek a növények szinergiában működnek, egymás hatásait erősítik, tisztítják szervezetünket és gátolják a méreganyagok lerakódását.

 

lenmag, omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint pl. a kendermag, lenmag, stb. kiváló béltisztítók. Az omega-3 zsírok „beolajozzák” a belek belső falát és eltávolítják a lerakódott méreganyagokat.

Naponta legalább 1,5-2 liter tisztított víz, ásványvíz elfogyasztása évszaktól függetlenül, a jó veseműködés biztosítása érdekében.

forrás: dr. Tihanyi László