Színes gyógyító zöldségek és gyümölcsök

A színek a lelki és fizikai egészségünkre is hatással vannak. Némelyiktől megnyugszunk, de van, amelyik idegessé, feszültté tesz. Tudtad, hogy még az is hatással van rád, hogy egy adott napon milyen színű ruhát viselsz, milyen színű ételt eszel?

Észrevetted már például, hogy a tévében a krimikben kékes-zöldes színek dominálnak, míg í vígjátékokban gyakoribbak a élénk narancsok, pirosak, sárgák? Ezekkel a színekkel a filmkészítők a hangulatunkat akarják befolyásolni.

A színekkel gyógyítani is lehet. A színterapeuták egy színspektrumot használnak, amelybe elsősorban a narancs, a piros, az indigókék, a sárga, a kék, a zöld és az ibolyaszínek tartoznak. Amikor nem jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor a bennünk keringő energia valahol megreked, vagyis a bennünk lévő energia kibillen az egyensúlyából. A terapeuták a megfelelő szín alkalmazásával képesek arra, hogy az egyensúly ismét helyreálljon.

A színterápiát mi magunk is alkalmazhatjuk, ha a problémánknak megfelelő színű ruhát viselünk vagy adott színű ételeket fogyasztunk, de az is hatással van ránk, hogy milyen színűre festetjük lakásunk falát.

A piros szín az alsó testrésszel áll kapcsolatban. Mikor ne használjuk ezt a színt? Ha magas a vérnyomásod, gyulladás van a szervezetedben, ha a szívproblémáid vannak, de a pihenéshez, relaxációhoz sem szerencsés pirosba öltözni. Azonban ha szeretnéd a vérkeringését felpezsdíteni vagy a derékfájdalmát csillapítani, akkor mindenképpen fontos szerepet kell ennek a színnek az életében kapnia. Ez a szín életerővel és energiával is képes lesz feltölteni. Az is segít, ha a meditáció során erre a színre gondol, vagy sok-sok piros zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, például paradicsomot, meggyet vagy éppen epret.

A narancsszín a hát alsó részével, a vesével és a hassal áll kapcsolatban, így ha emésztési gondjaid vannak, kerüld el messzire ezt a színt, de akkor sem érdemes a narancsszínű ruházathoz és ételekhez ragaszkodni, ha feszültek vagyunk vagy lazítani szeretnénk. Tarts ki a narancs szín mellett, ha problémáid vannak a húgyhólyagoddal vagy fájdalmas menstruációs tünetek gyötörnek. Ennek a színnek a segítségével az étvágyad is fokozódhat és még fittebbnek is érezheted magad. Miközben elképzeled a narancsszínt, ropogtass sárgarépát vagy majszolj narancsot egy szép narancsszínű ruhában.

A kék szín hideggé és fázóssá tesz, ezért ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor semmiképpen se öltözzön kékbe. A pajzsmirigy-alulműködés esetén sem javasolt kék színű ruhát ölteni és kék ételeket fogyasztani. Ellenben ragaszkodj ehhez a színhez, ha a torkoddal, a nyakaddal vagy a pajzsmirigyeddel vannak egyéb gondok, sőt idegnyugtatásra, sebgyógyulásra és gyulladáscsillapításra mindenképpen ezt a színt részesítsd előnyben. Meditáció során összpontosíts erre a színre és egyen minél több kék szőlőt vagy áfonyát.

Ha valaki autoimmun betegségben szenved, mindenképpen kerülje el a zöld színt. Ellenben ez a szín erősíti a szívet, a tüdőt, és jó hatással van a légzési panaszokra, gyógyító, gyulladáscsökkentő hatással is bír. A zöld szín a szorongó, félénk emberek színe, mivelhogy nyugalmat és harmóniát kölcsönöz az ilyen embereknek. Akinek a zöld a színe, jól teszi, ha minél többet kirándul a természetben és ezen túl a kertészkedés lesz a hobbija. Vegyél minél több cserepes virágot és fogyassz minél több zöld leveles zöldséget és zöld színű gyümölcsöt.

A sárga a gyomorfájós emberek egyik legnagyobb ellensége, de a hiperaktív embereket is még inkább felpörgeti. A sárga szín megtámogatja az emésztési folyamatokat. Feszültségoldásra, idegcsillapításra és izomlazításra is nagyon alkalmas. Öltözz minél több alkalommal sárga öltözetbe és szeresd meg a sárga színű étkeket, mint például banán, citrom, kukorica.

A szenvedélybetegek – alkohol- és drogproblémákkal küzdő személyek – kerüljék el jó messzire a lila színt, de a mentális betegségekre sincs jó hatással. Viszont ez a szín csökkenti a gyulladást, nyugtató hatással van az idegekre és még a fejfájást is csillapítja. Meditáció során összpontosíts lila színű virágokra, mint például a levendula, és fogyassz olyan ételeket, amelyek lila színben pompáznak.

Az indigókék nem segít a mentális problémákon, de jobb, ha azok is elkerülik ezt a színt, akik táplálkozási zavarban szenvednek vagy nyugtatókat szednek. Az indigókék csillapítja az idegi eredetű feszültséget, megszünteti a migrént, és még az álmatlanságban szenvedőket is megnyugtatja. Fogyassz minél több padlizsánt és szilvát, ha ilyen gondjaid támadnak.

Forrás: gyogyszernelkul.com