Pajzsmirigy alulműködés és a táplálkozás kapcsolata

Számtalanszor kiemeltük már, hogy a táplálkozás óriási mértékben meghatározza egészségünket.

Nézzük most hogyan hatnak étkezési szokásaink a pajzsmirigy-alulműködésre.

Képtalálat a következőre: „pajzsmirigy képek”

Jód

Köztudott, hogy jód kell a pajzsmirigy két hormonjának előállításához. Ha nincs a szervezetben folyamatosan megfelelő mennyiségű jód, pajzsmirigyünk lelassul, nem képes elegendő hormont termelni, és így megfelelően szabályozni az anyagcserét. Van azonban még egy tényező: a jód felszívódása. Bizonyos ételek golyvát okozhatnak, blokkolva a jód felvételét, aminek ugyanúgy elégtelen anyagcsere-szabályozás a következménye: ilyen ételek a szója és a szójaolaj, a mogyoró és a mogyoróvaj.

Sajnos egyre több feldolgozott, félkész és gyorsétel tartalmaz szójaolajat, mi pedig egyre több ilyen ételt fogyasztunk. Ez nem tesz jót a pajzsmirigyünknek, sem a többi feldolgozott élelmiszer, melyeket egyre nagyobb mennyiségben viszünk be. Ilyen a finomított cukor, finomított liszt, hidrogénezett olajok és az ipari tej, melyek emésztéséből származó anyagok nagy terhet rónak a pajzsmirigyünk működésére.

Környezeti szennyezés

Pajzsmirigyünk a többi hormonháztartásért felelős szervünknél is érzékenyebb. Működését befolyásolják a bevitt tápanyagokon kívül a környezeti hatások is. A környezetszennyezésből származó kémiai anyagok, mint például a higany és a fluor.

Olajok és a telítetlen zsírsavak

A korábban egészségesnek és diétásnak kikiáltott növényi olajok is megterhelhetik a pajzsmirigyet, csökkentve annak működését. A növényi olajok hő hatására elveszítik meglévő szerkezetüket, és tulajdonságaikat, a keletkezett anyagaik pedig káros hatással vannak a pajzsmirigyre (is).

Mi a megoldás? Válts életmódot! Iktasd ki az életedből a feldolgozott élelmiszereket amennyire csak tudod! Konkrét étrendet követnél? Válts a Reg-enor életmódváltó programra, ahogy az állati eredetű zsiradékkal, és az epeürülés fokozásával érhetsz el változást az életminőségedben!

Kattints ide:

Milyen ételek befolyásolják még a pajzsmirigy működését vagy a pajzsmirigyszabályozó gyógyszereket?

Keresztes virágú zöldségek

A karfiol és a brokkoli szintén hatással lehet a pajzsmirigyhormonok felhasználásra, különösen azoknál, akik jódhiányban szenvednek. A keresztes virágúak megemésztése blokkolja a pajzsmirigy jódfelvételét, ezért jó, ha csak kis mennyiségben szerepel a betegek étrendjében. Ugyanez vonatkozik a kelbimbóra, káposztára, kelre és a tarlórépára is.

Glutén

A gluténtartalmú gabonák fogyasztása irritálhatja a vékonybelet, és akadályozhatja a gyógyszeresen bevitt pajzsmirigyhormonok felszínódását. Érdemes ezekből a gabonákból a teljes kiőrlésűt választani, és ügyelni arra is, hogy a fogyasztásuk és gyógyszerek bevétele között elteljen legalább 2-3 óra.

Zsíros ételek

Az olajban sült ételek, a vaj, a majonéz és a margarin fogyasztását érdemes a minimumra csökkenteni, mert szintén akadályozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását, sőt magának a hormonnak a termelődését is.

Cukros ételek

A pajzsmirigy-alulműködés lassítja az anyagcserét, így a betegekre könnyen felszaladhat pár kiló, és a cukros, hizlaló ételek fogyasztása csak ront a helyzeten. A hozzáadott cukrot érdemes teljesen elhagyni az étrendből.

Túl sok rost

Bár a rostfogyasztás igen egészséges, egy pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegnek figyelni érdemes arra is, hogy ne vigyen be túl sokat. Tanulmányok szerint napi 20-35 gramm az ideális mennyiség, ennél több már hatással lehet a gyógyszeresen bevitt pajzsmirigyhormonok felszívódására. Ha valakinek kifejezetten előírták a rostdús étrendet, annak lehet, hogy magasabb dózisú gyógyszerezésre lesz szüksége.

Kávé

Nagyon fontos, hogy a reggeli kávé elfogyasztása és a pajzsmirigygyógyszer beszedése között elteljen legalább fél óra, és hogy soha ne vegyük be kávéval a gyógyszereinket, mert ez is gátolhatja a hormon felszívódását.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás szintén negatívan befolyásolja a pajzsmirigyhormonok szintjét, így érdemes vagy teljesen elhagyni, vagy csak nagy ritkán, és akkor is mértékkel fogyasztani.

Forrás: Házipatika.com, Kókuszolaj.com