Őszi szupertáplálékok 1. – Szőlő

Képtalálat a következőre: „szőlő wall paper”

A szőlő rendkívül gazdag tápanyagforrás a szervezet számára. Ennek egyik oka, hogy nagy mennyiségű szőlőcukrot tartalmaz, amely közvetlenül energiává alakul át a szervezetben. E-vitamin tartalma a sejtszintű öregedést késlelteti, A- és C-vitamin, bioflavonoid  tartalma pedig az immunrendszert erősíti.. Ezenkívül magas a kálium és a szelén tartalma is. Előbbi a vese vértisztító, lúgosító munkájában játszik fontos szerepet, utóbbi pedig értékes antioxidáns.

A szőlő magja is nagyrabecsült része a gyümölcsnek. A szőlőmag, és az abból készült olajok és őrlemények  tartalma magas a  B-vitaminok, az A , E,  F vitamin, a  magnézium és egyéb ásványi anyagok terén, melyek védik az ereket és az idegeket. Jó hatással van az allergiás és a gyulladásos megbetegedésekben szenvedőkre. Gazdag linolsavban, melyet általános életerő javító vegyületként tartanak számon.

A szőlőben található resveratrol, a tokoferol, növényi szteroid és bioaktív anyagok  miatt jogosan nevezhetjük  az egyik hazánkban gazdagon termő szupertápláléknak

Nobel díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert már 1936-ban,- mielőtt még pontosan képesek lettünk volna megmérni - leírta a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását. Ő mondta ki azt is először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

Vöröset vagy fehéret?  Belsőleg vagy külsőleg?

A vörös szőlő a sárga rokonaihoz képest nagyobb mennyiségben tartalmazza a kvercetin nevű antioxidánst. Ez a vegyület elsősorban gyulladáscsökkentő, vérnyomás és koleszterinszint normalizáló hatásáról ismert, de csökkentheti a daganatos megbetegedések kockázatát is.

A sárga színű szőlőfajták viszont több szőlőcukrot tartalmaznak, ezért étkezéskor ezek az édes fajták a kedveltebbek.

Szőlőmagolajos Kozmetikai termékcsalád

A szőlőmagolaj a kollagén szövetek regenerálásával és stimulálásával táplálja , feszesebbé teszi  a száraz , vízhiányos megereszkedett bőrt.

-Szőlőmagolajos nappali, éjszakai és szemránckrém                                              

-Szőlőmagolajos testápoló, tusfürdő, kézkrém, masszázsolaj, szappan

 

Szőlődiéta

A szőlőből magas víz- és rosttartalma miatt nagyon jó szezonális tisztítókúra alakítható ki. Átmossa és felfrissíti az egész szervezetet. Elűzi a fáradtságot, felgyorsítja a vesék, a bélrendszer és a bőr működését.

A kúra alatt fogyassz friss szőlőt minden étkezésnél. Érdemes a kúra előtt is csak könnyű, zöldség és gyümölcs alapú étrendet követni néhány napig, hogy a váltás ne terhejle meg túlságosan a szervezetet. Hosszabb szőlőkúra esetén fehérjepótlás miatt érdemes a kúrát egy marék főtt barna rizzsel vagy egy-két szelet pirítóssal kiegészíteni. Beiktatható még a kúrába olajos magvak és sajt fogyasztása is. A kúra után is fokozatosan térjünk vissza a normál étkezéshez. Fött zöldségekkel kezdjünk, majd lassan iktassunk bele gabonaféléket is.

A kúra hatása:

1. Kíméli az emésztőrendszert, hiszen egyetlen féle tápanyagot kell emésztenie, amely nagyon magas víztartalmú. Emésztőrendszerünk legnehezebben a fehérjéket dolgozza fel.

2. Átmossa, kitisztítja a bélfalakat: ezeket is a szőlő magas rost- és víztartalmának köszönhetjük.

3. Tisztítja a vesét és a májat, hatékonyan támogatja a méregtelenítési folyamatokat.

4. Frissebbek leszünk, tele energiával, mindezt a megtisztult szervezetnek köszönhetjük valamint annak, hogy a magas vitamintartalmú gyümölcs feltölt minket vitaminokkal.

Ne feledkezzünk meg a szőlőlevélről sem!

A szőlőlevél elsősorban keringésfokozó hatású, stimulálja az érrendszert, valamint magas E-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani.

A szőlőlevélnek különleges, pikáns íze van, a töltött szőlőlevél komoly hagyományokkal bír a mediterrán konyhában, illetve a Közel-Keleten. A töltött szőlőlevélnek (dolma) számos variációja létezik: tölthetjük hússal, zöldségekkel, rizzsel vagy olajos magvakkal is. A szőlőlevelet leginkább tavasszal érdemes felhasználni, amikor a levelek még frissek és zsengék, nyáron már erősebb az erezete. A szőlőleveleket megtölthetjük nyersen, de le is forrázhatjuk a töltés előtt. A forrázás miatt a szőlőlevelek puhák és jól formázhatók lesznek. Számos helyen használnak szőlőlevelet a kovászos uborka készítésénél is.

Íme egy recept:

Hozzávalók 10 főre:

  • 20 db szőlőlevél
  • 1 db babérlevél
  • bors
  • 150 ml fehér balzsamecet
  • 70 g méz
  • 300 g rizs
  • 300 g füstölt lazac
  • 100 g juhtúró
  • 500 ml joghurt
  • vöröshagyma
  • kapor

A szőlőleveleket mossuk meg, és távolítsuk el a szárát, majd forrásban levő babérleveles enyhén sós vízben 1-2 percig főzzük elő. Előfőzés után azonnal hűtsük le hideg vízzel.

Az ecetből és a mézből készítsünk szirupot, majd főzzük meg a rizst. A rizst a szokásosnál egy kicsivel jobban főzzük meg, majd hűtsük le.

A füstölt lazacokat vágjuk apróra vagy daráljuk le közepes lyukú tárcsán. A halpépet tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a főtt rizst. Sózzuk, borsozzuk és finomra vágott kaporral ízesítsük, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál mézes szirupot és a juhtúrót. Az alapanyagokat keverjük össze.

A szőlőlevelekből  fényes oldalával kifelé fordítva és a töltelék masszából töltsünk kis tekercseket. Teljesen úgy, ahogyan a töltött káposztát.

A tekercseket tegyük egy tálba, majd készítsünk egy olajos hagymás ecetes öntetet. Az öntettel forgassuk össze, és hagyjuk 2-3 órát érlelődni.

Kistányérra téve finomra vágott kapros joghurttal tálaljuk.

Forrás: termeszet.blog, nosalty