Műanyagevő baktérium? Hallottál már róla?

Tudósok felfedeztek egy eddig ismeretlen baktérium fajt, mely képes lebontani a mesterséges műanyagot. Megoldódhat ezzel egy óriási környezetszennyezési probléma?

Évente 342 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte a World Economic Forum felmérése szerint, amelynek mindössze 14 százaléka kerül újrahasznosításra.  A biológiai lebomlásnak rendkívüli módon ellenálló műanyag (legalább 500-1000 évre van szükség, hogy lebomoljon) nagy része szemétlerakókon végzi, illetve a világ óceánjaiba kerül.

A japán Keio Egyetem kutatói azonban olyan új baktériumfajt fedeztek fel, amely képes teljesen lebontani a műanyagot vízre és szén-dioxidra, írja az independent.com brit hírportál. A műanyag a természetben egyébként nem képes biológiai úton lebomlani.

A természet válasza a műanyag-szennyezésre?

A japán kutatócsoport 250 PET-szennyezett műanyag-újrahasznosító telepen vett talaj- és vízmintát.  A mintákban található mikrobák átvizsgálása során bukkantak az eddig ismeretlen baktériumfajra, amely képes a műanyag lebontására.

Az újonnan kialakult Ideonella sakaiensis-re elnevezett baktérium olyan enzimeket termel, amelyek képesek a rendkívül ellenálló tartós műanyag, a PET lebontására is.

Mindössze 6 hét alatt szinte teljesen lebontanak egy vékony PET műanyagot 30 Celsius fokos hőmérsékleten. A baktérium sejtjei vélhetően olyan vegyületeket választanak ki, amelyek feloldják a műanyagot. 

"Az új felfedezés egy első lépés lehet akár egy új hulladékfeldolgozási módszer kidolgozásának és a baktériumok alkalmazásának." - mondja a tanulmány egyik szerzője, Kenji Miyamoto.

"Úgy tünik természet új baktériumok megjelenésével reagál, válaszul az elmúlt évtizedekben felhalmozódott több millió tonna műanyaggal szemben." - mondta Dr. Tracy Mincer, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatója. "A műanyagevő baktérium az első olyan komposztáló mikróba, amely képes megbirkózni a műanyaggal." 

Forrás: Impressmagazin.hu

Ennek a felfedezésnek  széleskörű alkalmazása nemcsak hosszú éveket, hanem évtizedeket is várathat magára. 
Ezért törekedjünk arra, hogy ne növeljük a műanyag szeméthegyeket, azaz minél kevesebb palackos  italt vásároljunk
A palackozott ásványvízzel kapcsolatban nem elsősorban csak a beltartalom az, ami egészségügyi kérdéseket vet fel, hanem maguk a PET-palackok.
Azon felül, hogy ezek a palackok környezetszennyezők, és az újrafeldolgozásuk még nem teljesen megoldott, a pillepalackokból hő hatására mérgező anyagok kerülhetnek a vízbe.
A PET-palackok egy antimon nevezetű anyagot tartalmaznak, amely az arzénhoz hasonlóan toxikus, ha meleg helyen tároljuk az ásványvizet, akkor előfordulhat, hogy az antimon a vízbe oldódik.
 
A saját egészségünk és a környezetünk védelme érdekében  javasoljuk a fordított ozmózis rendszerű víztisztító használatát, mely 100 százalékosan eltávolítják a klórt, a vasat, nehézfémeket, arzént, vegyi és gyógyszer maradványokat az ivóvizünkbőlEzeknek a berendezéseknek a rendszerébe behelyezhető olyan ásványpatron, mellyel visszatáplálható az oldott állapotú és az emberi szervezet részére ideális arányú ásványi anyag, így biztosítva tökéletes ivóvizet.
 
 
  • Water Filter RO 102-A víztisztó berendezés - fordított ozmózis elvén a   hálózati víznyomás működteti
  • Water Filter RO 102 víztisztító berendezés - fordított ozmózis elvén elektromos áram működteti
 

Kíváncsi vagy a víztisztító berendezések működésére? Érdekel a víztisztítás, de nem tudod hol kezdd a keresést?

 

Gyere el hozzánk és kipróbálhatod a víztisztítót: http://okonatura.hu/oldal/kapcsolat

( a beszerelésért se kell aggódnod, mert a vízvezeték szerelőnk, 1-2 óra alatt beszereli az otthonodban )

 

Több információt szeretnél?

Nézz bele ezekbe a videókba, ahol a víztisztítók animált működés-ismertetőjét találod sok érdekesség mellett.

Kattints a képre a videókért:

 
 
Forrás: okonet.hu