Mit rejthet az ivóvizünk?

Egy pohár csapvíz szép tiszta, áttetsző látvány, azonban rengeteg nemkívánatos anyag lehet benne,  csak meg kell vizsgálnunk közelebbről!  Mit is rejthet a tisztának látszó ivóvizünk?

A csapvíz kémiai összetételét az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi, hogy egyetlen olyan elem se haladja meg azt az értéket, hogy problémát okozhasson a szervezetünknek.  De mi történik, ha ezek az anyagok, - ugyan csak kis mennyiségben,-  de napi szinten bejutnak a szervezetünkbe?

Szeretnél tiszta, biztonságos ivóvízhez jutni?

A fordított ozmózis eljárással működő víztisztító készülékek kiszűrik a veszélyes anyagok nagyrészét a csapvízből, így biztonságban tudhatod a család egészségét!

Víztisztító ajánlatunk:

  • Water Filter RO 102-A víztisztó berendezés - fordított ozmózis elvén a   hálózati víznyomás működteti
  • Water Filter RO 102 víztisztító berendezés - fordított ozmózis elvén elektromos áram működteti
  • Lourdes – hidrogénes vizet készítő készülék - hidrogénben gazdag vize az általános jólléthez szükséges extra energiát nyújtja számunkra, illetve erős antioxidáns

Környezetbarát befektetés a vízhálózatra köthető víztisztító berendezés: nincs több PET palack, csak biztonságos, tiszta víz!

Kérdésed, bizonytalanságod van a víztisztítókkal kapcsolatban?

Ide kattintva látványos és közérthető videókon nézheted meg a víztisztítók működését és egyéb érdekes és hasznos tudnivalókat!

Vagy keress minket elérhetőségeinken, szívesen segítünk minden felmerülő problémában!

 

De mi fordulhat elő időnkét a vízben? Vegyük sorra kockázatos anyagokat, melyek néha-néha az ivóvizünket szennyezhetik.

E. Coli baktérium

Ritkán kerülhet a csapízbe, inkább olyan területeken fordulhat elő E. Coli fertőzés, ahol az ivóvíz szennyvízzel keveredhet, ahol nincs kiépítve a vezetékes ivóvíz és szennyvízhálózat. Fertőzés esetén erős hányás, hasmenés jelentkezik, magas lázzal. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, életveszélyes állapotot eredményezhet a fertőzés!

Peszticidek

A peszticidek a mezőgazdasági termelésből származó veszélyes anyagok, gyomirtók, rovarirtók származékai. Nagyon mérgező anyagok, az ivóvízben csak minimális mennyiségek a megengedettek. Az ivóvízben leggyakrabban kimutatható peszticid, az antrazin határértéke 0,002mg/l, és a simazine határértéke 0,017 mg/l.

Nitrátok

Szintén a mezőgazdasági termelésből származó veszélyes anyagok.

A nitrátok nagyobb mennyiségben az érzékeny csecsemőkre jelentenek veszélyt, gátolva az oxigénfelvételüket, így légzési elégtelenséget, fulladást okozhatnak. Desztillálással, fordított ozmózissal és ioncserével könnyen eltávolíthatók az ivóvízből.

A nitrátok a természetben is előfordulnak, minimális mennyiségben a leveles zöldségek bizonyos fajtái tartalmazzák. Szervezetünk találkozik vele az élelmiszeripar termékeiben: tartósítószerként használják a nátrium nitrátot E251 néven, kis mennyiségben.

Nitritek

A nitritek az élelmiszeriparban kettős célt szolgálnak: egyrészt élénkebbé, tartósabbá teszik az élelmiszer színét, valamint hús- és halételek esetén meggátolja a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását, mely a botulizmus nevű mérgezésért felelős. Ipari termelésből kerülhet a csapvízbe kis mennyiségben.

Desztillálással, fordított ozmózissal és ioncserével könnyen ezek az anyagok is eltávolíthatók az ivóvízből.

Ólom

Az ólom eredete a vízben lehet: ipari-, bányászati- és kohászati szennyezés, vagy régi vízvezetékből való kioldódás. Az ivóvízben található ólom főleg a (XX. század második feléig általánosan használt) ólom vízcsövekből származik. Különösen a lágy, savas víz oldja ki a csövek falából. Veszélye, hogy felhalmozódik a szervezetben.

Az ólom idegméreg, fejfájást, nyugtalanságot, tartós gyengeséget, memóriazavart, bélgörcsöket, depressziót, álmatlanságot, impotenciát és vesekárosodást okozhat. Az ólom különösen veszélyes a csecsemőkre és kisgyermekekre, hiszen az ő idegrendszerük még fejlődésben van. A felnőtteknél észlelhető krónikus tüneteken túl az ólommérgezés gyerekeknél a szellemi képességek csökkenését, hiperaktivitást, és az összpontosítási képesség zavarait okozhatja. 
A hosszabb ideje a csövekben álló víz több ólmot tartalmaz, mint a folyóvíz. Ha a csövek cseréje nem lehetséges, érdemes a vizet néhány percig folyni hagyni, mielőtt innának belőle, ilyen módon csökkenthető az ivóvíz ólomkoncentrációja.

Arzén

Az arzén földtani eredetű „szennyezőanyag". Desztillációval , RO (reverz ozmózis - fordított ozmózis) víztisztítóval és specifikus eljárásokkal vonható ki a vízből.

Higany

Az ólomhoz hasonló nehézfémként nehezen választja ki a szervezetünk, így felhalmozódik. Ez az elem különösen veszélyes az emberre, különösen metil-higany formájában. Ráadásul a higany úgynevezett bioakkumulatív anyag, azaz felhalmozódik a táplálkozási láncban, hosszan tartó veszélyt jelentve a környezetre. Napjainkban festékek, gyógyszerek, rovarölő szerek, elemek, fluoreszkáló villanykörték, arckrémek, gombaellenes szerek és védőoltások mindennapos alkotóeleme. És ott van az amalgámtömésekben is, melyeknek a fele higany. 

Gyógyszermaradványok

Bizonyos gyógyszer összetevők nem bomlanak le a környezetben, ezért az ivóvízben megtalálhatóak. Ilyen pl a fogamzásgátló tablettákban található ösztrogén hormon, amely a vizelettel a környezetbe és az ivóvizünkbe kerülve különösen a férfiaknak nem válik előnyükre.

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin, Biocom Ag