Miért is jó, ha időnként „kitakarítjuk” májunkat?

A máj testünk legfőbb kémikusa. Több száz funkciót lát el. Súlya másfél kilót is kitesz. A májban lévő hőmérséklet ezért úgy három Celsius fokkal magasabb, mint a testhőmérséklet.

  • A méregtelenítés központja.
  • Fontos szerepet játszik a vérképzésben és raktározásban is.
  • A káros anyagokat elégetéssel, oxidálással bontja le.
  • Egyes mérgeket vízben oldhatóvá alakít át, hogy a vizelettel távozhassanak a szervezetből.
  • A máj felelős még a fehérje szintézisért (aminosav-forgalom) és a cukor-, valamint zsíranyagcsere- háztartás (lipidanabolizmus) szabályozásáért is.
  • A máj nélkülözhetetlen a vércukorszint fenntartásában, mivel a vércukorszint fenntartását a máj glikogéntartalma biztosítja, ami egyben az egyetlen mozgósítható szénhidrát-tartalék.
  • A máj termeli az epét, amit az epehólyag tárol.

Jól regenerálódik, szinte halhatatlan, de pótolni nem lehet, mint a vesét. Képes hiányzó sejtjeit pótolni, a károsodottakat pedig megjavítani. Rákos májbetegségeknél operatív úton eltávolított nagyobb máj darabok is újra kinőnek, utánfejlődnek, mint a „gyík farka”. Ennek ellenére a máj is tönkremegy, kimerül idővel, ha nem kíméljük. Eltömődik, ha nem tisztítjuk.
Közvetve vagy közvetlenül, ellenséges környezetben élünk és csak májunk tud minket megmenteni a betegségektől, mert az egészség a vér tisztaságától is függ.

Ugyanakkor a máj működése közben termel mérgező köztes anyagokat is. Működési zavarai sok tünetnek és degeneratív folyamatnak lehetnek az okozói. Túlsúlyosság, hízás lehet májbetegségtől is, mivel a koleszterin nagy részét maga a máj termeli. Itt is megmutatkozik a lecitin pozitív hatása, segíti kiválasztani a májnak a felesleges zsírt.
Ha tökéletlen a méregtelenítés az hatással van az immunrendszerre is. A máj molekulákat kapcsol a mérgezőanyagokhoz, hogy vízben oldódók legyenek, amit a vese már képes kiválasztani.
A máj szulfátokkal semlegesít különféle –ránk nézve- káros anyagokat, e nélkül tökéletlen a méregtelenítés. Allergiások, migrénesek esetén ez különösen fontos. Kiemelkedő a magnézium-szulfát (keserűsó) szerepe, mivel ez egy univerzális csodaszer.

Az idő előre haladtával májunk elkezd megtelni a kiválasztott mérgező anyagokkal, emésztetlen zsírral, epekővel stb.
Amikor ugyanis a máj már nem képes megfelelő mennyiségű epét előállítani elkezdi raktározni a káros anyagokat, amik aztán évekig szervezetünkben rekedhetnek. A toxinok egy része ásványi kövekké alakul, részben ebből lesz az epekő.
Idővel ezek a kövek elzárhatják az epevezetéket. Az epekő tehát kiváló jelzés lehet az esetleges máj problémákra.

A máj a mérgek eltávolítására az epét használja. Az epe feladatai között szerepel az is, hogy lehetővé tegye a kalcium és a zsír felszívódását. Ha a széklet világos színű az eltömődött epevezetékre utal a májban. Ha az epe feltorlódik, táptalajt nyújthat a különböző parazitáknak. Ha az eltömődés miatt kevesebb epe ürül, megemelkedik a koleszterintükör, romlik az emésztés, ami pedig betegségek sorát indíthatja el.

Fontos kérdés, mitől is tömítődhet el az 50.000-nyi epevezeték?
Sok-sok mindentől. pl. epekőtől, ami kialakulhat cukroktól, rosthiánytól, sok telített zsírtól, de csak akkor, ha epepangás van. Fontos, hogy a zsírmentes diéta csak fokozza az epepangást!

Mi terheli még a májunkat?

- a gyógyszerek
- az alkohol
- a környezetszennyező anyagok
- a tartósítószerek
- a gyomirtók
- a növényvédő szerek
- a vízben található klór
- a háztartási vegyszerek: hajfestékek, spray-k, rovarirtók, kozmetikai készítmények

Milyen tüneteket válthatnak ki ezek a vegyületek és modern életmódunk?

- fejfájás
- krónikus fáradtság
- magas vérnyomás
- bél panaszok
- ízületi fájdalom
- emésztési problémák
- idegrendszeri problémák
- vércukor problémák
- látás gyengülés
- allergia
- légzési problémák
- vesebetegségek
- stb.stb.

Epekövek, májkövek fajtái:

  • koleszterinkő
  • meszes alapú kövek
  • epefesték kövek (hemoglobin lebomlásából)
  • kitines alapú kövek (elpusztult férgek maradványai).

A máj tisztítás lényege, hogy a májat ellazítjuk és az epevezetékeket kitágítjuk, majd egy tisztító nyomással az egészet kiöblítjük.
Aki túlsúlyos az pár kg-ot le fog adni, bizonyos allergiás panaszok meg fognak szűnni, és a májunk ismét szabadon szolgálhat minket.

Májtisztítás

Az emésztőrendszer tisztítására ajánlott készítményeink:

  • Reg-enor, amely az epetermelést fokozva segíti a máj méregtelenítő funkcióit, így az egész test megtisztításában, öngyógyításában segíthet!
  • Candida Cleanse
  • Detox formula
  • Flora plus
  • Intestinal Cleansing Program
  • Para Cleanse

A kurkuma nevű indiai fűszer nemcsak gyulladás gátló és koleszterincsökkentő (fokozza az epe termelését és a máj a fölös koleszterint használja fel az epe termelésére) hanem őrölt szegfűszeggel együtt a legjobb parazita ölő is. Javasolt a mindennapokban fűszerként is használni, levesek, főzelékek, sőt köretek és tészta ételekhez is.

Saját recept: két héten keresztül napi négy alkalommal egy kiskanálnyi kurkumát kell bekapni, és vizet ráinni.

Amikor a féreg irtó gyógynövények kifejtik hatásukat, nagy mennyiségű elpusztult féregmaradvány maradhat a májban, ami eltömíti és felléphet egy májelégtelenség is.
A zavart májfunkciótól pedig hormonális zavarok is felléphetnek.

A májtisztítás senkinek sem árt, csak használ. Javasolt évente kétszer elvégezni. Ennek ellenére ne csináljuk betegen, várjuk meg míg jobban leszünk, mert a kúra egy napra legyengít bennünket. Már az első tisztítás is sokat ér, de igazából a harmadik után tisztulunk meg teljesen. Az első három kúrát lehet havonta végezni, ezt követően pedig elég nyolchavonta egyszer tisztítani.
Hétvégén, szombaton szánjuk rá magunkat a „kés nélküli operációra”m hogy vasárnap kellőképpen ki tudjuk magunkat pihenni. A módszer 2000 éves kínai gyakorlat.

Hozzávalók:

  • 10dkg keserűsó, (magnézium szulfát)
  • egy nagyobb vagy két kisebb rózsaszínű grépfrút kifacsart leve kb. 2dl,
  • 1,5dl olivaolaj,
  • 8dl víz.

Előkészületek:
Lehetőleg olyan napon kezdjük el, mikor másnap nem kell mennünk sehová. Az adott nap első felében csak könnyebben étkezzünk, semmi nehezen emészthetőt, zsírosat, tejet, húst, felvágottat ne fogyasszunk!
Ehetünk kását gyümölccsel, sütőben sült burgonyát, nyers zöldségeket, mézes, lekváros kenyere vaj nélkül.
Déli 12 órától pedig már semmit sem ehetünk, és ihatunk, a kúrán kívül másnap reggelig,

Ellenjavallat:
Cukorbetegeknek sajnos ez a recept nem megfelelő.
Akut betegség.

Menete:

  • 10 dkg keserűsót kb. 4 evőkanál, (magnézium-szulfát!!!, nem nátrium-szulfát) osszuk 4 felé, 4db 2dl-es pohárba, minden pohár keserű sót 2dl vízzel kell meginni.
  • Elsőt délután 14 órakor
  • Másodikat 16 órakor
  • Harmadikat 18 órakor
  • Negyediket este 20 órakor

A só nehezen oldódik, várjunk vele kicsit. Sajnos rossz íze van, ezért felhörpintés után igyunk rá pár korty tiszta vizet. Nem kell megijedni hasmenést okoz!
Lehet az első után még nem, - mert a szervezet felszívja az értékes magnéziumot – de a másodiktól már biztos megindul. Innentől egyfolytában wc-re fogunk járni, minden kipucolódik belőlünk a máj és belek is! Mivel délután már semmit sem eszünk, nem lesz újabb megterhelése az emésztőrendszernek. A máj felszabadul a terhelés alól, és a magnézium elernyeszti, ellazítja. Este tíz órára pedig a máj epevezetékei is kitágulnak.

  • Utolsó lépésként este 22 órakor igyunk meg másfél dl olívaolajat, összekeverve, összerázva 1,5dl kifacsart, leszűrt grépfrút lével. Ha nehezen megy próbáljuk meg szívószállal inni. 
    Nagyon fontos, hogy mindennemű dolgunkkal végezzünk, mert a koktél felhajtása után rögtön vízszintesbe kell helyeznünk magunkat, és legalább öt óra hosszat vízszintes helyzetben kell maradnunk. Az olajhidraulika másképp nem működik!!!!
  • Másnap reggel, mikor meglátogatjuk az illemhelyet, tapasztaljuk, hogy bőven lesz székletünk, holott előző nap már minden kijött belőlünk.
  • Szemmel láthatóan kis zöld golyócskák fognak úszni a víz tetején. A tapasztalatok szerint közel 2000 db kitines epekő kerül napvilágra operáció nélkül. Ezek a kövek ideális búvóhelyek a parazitáknak, ide nem jutnak el a gyógyszer és az immunrendszer sem így mindig kiújulnak a fertőzések.

Másnap pihenjünk, csak könnyebben étkezzünk, vegyünk be C-, B-complex vitamint, Lecitint…

C-vitamin:

  • C-1000 Complex C-vitamin kapszula
  • MSM-C Vitamin italpor

B-vitamin tartalmú multivitamin:

  • Green Multi Complex - Zöld növény alapú vitamin és ásványi anyagok
  • Ananász papaya kurkuma

Lecitin:

  • Lecithin - Agy, .érrendszer és a máj támogatója

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!

Lucza Béla: Alternatív gyógyászat című könyve alapján