Legkevésbé ismert rendszerünk: a nyirokrendszer, a méregtelenítés csatornája

A nyirokrendszer: az elfelejtett hős

A nyirokrendszer a leginkább elfeledett és legkevésbé ismert rendszer szervezetünkben. A nyirok párhuzamosan halad a keringési rendszerrel és ez a rendszer felelős a méregtelenítésért, a sejtanyagcsere melléktermékeinek eltávolításáért amellett, hogy az immunrendszer szabályozásában is hatalmas szerepet játszik. A nyirok tehát egy nagyon fontos rendszer az optimális egészség támogatásában.

Képtalálat a következőre: „NYIROKRENDSZER”

Amikor a méreganyagok bejutnak a szervezetbe a bőrön, orron vagy szájon át, a szervezet megakadályozza a test teljes “elszennyeződését” azáltal, hogy a méreganyagokat zsírral vagy vízzel veszi körül és a test különböző területein tárolja azokat. Ez megterheli a szervezet saját méregtelenítő rendszerét (a májat, a beleket, a vesét, a tüdőt-, bőr-, vér-és nyirokrendszert). Ezek a rendszerek gyakran túl is terhelődhetnek az állandó méreganyag kiürítési harcban.

Tartsd a test lefolyóit tisztán!

A nyirokrendszer tehát olyan, mint a test szemetese. A gond az, hogy ez a rendszer bedugulhat és sok éven át csak stagnálhat. Gyakran nagyon toxikus környezetben élünk, a méreganyagok pedig legyengítik immunitásunkat. A megfelelő nyirokürülés kiküszöböli ezen méreganyagok negatív hatásait és segít elérnünk azt, hogy egészségünk megfelelő legyen.

 

Emésztés: ahol minden kezdődik

A szervezet méregtelenítő képessége az emésztőrendszerben, a vékonybél villusaiban (bolyhaiban) kezdődik.  A bélbolyhok a nyirokrendszer részei és a bélfalról “lehúzzák” a zsírban oldódó méreganyagokat. Ha a bél székrekedéses és túlzottan sok reaktív váladék köti le a bélbolyhokat, a nyirok fehérvérsejtjei nem tudnak elég mentességet biztosítani, vagyis méregteleníteni.

 

A nyirokkeringés felgyorsításának 10 módja

A nyirokerek a bőrünk alatt találhatók. Ahol a nyirok áramlása lelassul, a bőr fakónak tűnik, a méreganyagok pedig koncentrálódnak. Gyakran ödémás is lesz ez a terület.

Mivel a nyirok a gravitációval szemben mozog, gyakori az a jelenség. Ilyenkor a nyirokrendszer egy helyen bedugul, helyi vérbőséget idézve elő. Ezért lesz csúnya ödémás a lábunk, combunk, csípőnk, hasunk és karunk.

 

A nyirokrendszer kitisztítása

  1. A kézi nyirokmasszázs egy szelíd ritmikus technika, amely finoman hat a nyirokerekre és fokozza a nyirokáramlást a test minden szöveteiben. Támogathatja az egészséges immunfunkciókat is és a vegetatív idegrendszerre is hatással van, ezáltal csökkenti a stresszt. A terápia kitisztítja a kötőszöveti hulladékokat, csökkenti a szövetek leterheltségét, az ödémát, fájdalmat és a duzzanatot.
  2. A masszázson kívül a test fürdőkefével való átmasszírozása is segíthet egy zuhanyzás vagy fürdés alkalmával.
  3. Tisztítsuk meg diétával a nyirokrendszert! Az egészséges étrend kevesebb hulladékot termel, csökkentve a nyirokrendszer bedugulásának esélyét. Kerüld az olyan feldolgozott élelmiszereket, amelyeknek magas a só-, cukor és tartósítószer tartalmuk. Cseréld le az egyszerű cukrokat és szénhidrátokat teljes kiőrlésű gabonára és összetett szénhidrátokra, gyümölcsökre.  Határozd meg, milyen élelmiszerre lehetsz allergiás és kerüld el ezeket az élelmiszereket.
  4. Igyál 6-8 pohár szűrt vagy tisztított vizet naponta. Szervezetednek szüksége van arra, hogy a nyirokrendszer jól hidratált állapotban legyen.
  5. Gyakorold a mély orr légzést a rekeszizomból. Ezzel is segítheted a nyirokfolyadék mozgását.
  6. Rendszeres testmozgás. A mérsékelt testmozgás, mint például a gyaloglás és a nyújtás is hasznos, ha rendszeresen végzik.
  7. Pihenj szaunában vagy gőzfürdőben és hagyd, hogy tested kiizzadja a méreganyagokat.
  8. Viselj olyan ruhát, amely megfelelően illeszkedik a testedre. A szoros ruházat korlátozza a nyirokrendszer működését és hozzájárul az elzáródáshoz. Ugyanebből az okból a nők kerüljék a merevítős melltartókat és próbáljanak nem viselni melltartót legalább napi 12 órán át.
  9. Fordulhatsz alternatív gyógymódok felé is. Az akupunktúráról kiderült, hogy csodásan karban tarthatjuk vele nyirokrendszerünket.
  10. Végezz el egy méregtelenítő kúrát. Válassz olyat, amely támogathatja a májenzimek termelődését, és ami tehermentesíti a májat, vesét és a lépet. Megszünteti a pangásos körülményeket, például a krónikus orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot, aknet és a fejfájást.

 

 

Ismerd meg a  Reg-enor  életmódváltó, teljes testet tisztító, salaktalanító kúrát! 

A diétát végzők visszajelzései szerint - többek között - látványos javulást értek el a nyirokeringés javulás és az ödémásodás megszűnésében is

 

A hatás az esetek többségében nem maradhat el:

• Erősítheti az immunrendszert.

• Enyhítheti a feszességet, duzzanatot az ödémában szenvedőknél.

• Növelheti a teljes kikapcsolódást, csökkentheti a stresszt.

• Hatására a testben felhalmozódó folyadék mennyisége csökkenhet a terhesség és a menstruációs ciklus alatt.

• A tapasztalatok szerint a helyi ödémák és a vérömlenyek száma, az ortopédiai műtétek, a plasztikai műtéti hegek és égési hegek nagysága csökkenhet, redukálhatja a gyógyulási időt és növelheti a mobilitást.

 

Azok különösen sokat profitálhatnak a nyirokrendszer kitisztításából, akik álmatlanok, stresszes életmódot folytatnak, fibromyalgiában és autoimmun betegségekben, például sclerosis multiplexben, lupusban vagy reumában szenvednek.

Eperjesi Klára fitoterapeuta

Forrás: egeszsegter.hu