Kurkuma az izületi gyulladások ellen is

A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.
Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják (tonik). Fő hatóanyaga a kurkumin.

A kurkuma kivonat jobban gyógyítja a térd idült ízületi gyulladását, mint a gyógyszerek?

Milliók használnak szteroidmentes gyulladáscsökkentő gyógyszereket és fájdalomcsillapítókat az  idült ízületi és egyéb gyulladásokra. Létezik egy sokkal biztonságosabb, de legalábbis ugyanannyira hatékony, természetes alternatíva, ami olcsó és csak a konyháig kell elmenni érte.Használd napi szinten a kurkuma fűszert!

Még hamarabb elfejetheted ezt a problémát, ha elkezded  a Regenor diétát és mellé a kurkumin és turmeric tartalmú Turmeric  nevű  készítményt is  használod, majd a kúra közepétől a Joint Complex segítségével táplálod az ízületeidet. 

Turmeric

750 mg  kurkuminoid és turmeron kivonat, nagy koncentrációjú hatóanyag

  • Legfontosabb jellemzői a megfigyelések szerint:
    - Gyulladásgátló hatás
    - Erős antioxidáns
    - Erőteljes méregtelenítő szerep
    - Támogathatja a máj regenerációját
    - Serkentheti az epeműködést
    - Pozitívan hathat a veseműködésre
    - Vizelethajtó hatása is észlelhető
    - Hozzájárulhat a bélrendszer és emésztés megfelelő működéséhez
    - Segítheti az egészséges vérkeringést, magas vérnyomásnál is előnyös lehet
    - Szabályozhatja a koleszterinszintet
    - Előnyös lehet ízületi gyulladások esetén
    - Lassíthatja az érelmeszesedés kialakulásának folyamatát
    - Csökkentheti a radiológiai kezelések káros hatásait
    - Az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát is csökkentheti

Keresd elérhetőségeinken:

E-mail: okonatura@gmail.com

Tel: 20/9311-985     72/311-985

 

A kurkumin jótékony hatásai:

  • Gyulladásgátló, mivel gátolhatja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy ösztönözheti a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő lehet a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések.
  • Májvédő hatását alátámaszthatja az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.
  • Megakadályozhatja a vérlemezkék öszszecsapzódását, elősegítheti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású lehet.
  • Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos lehet olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.
  • Megvédhet a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől.
  • Előnyös lehet a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.
  • Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott.
  • Ösztönözheti az epehólyag működését, az epe kiválasztását.

Kurkuma termék:

  • Turmeric 750 mg  kurkuminoid és turmeron kivonat, nagy koncentrációjú hatóanyag

Egyéb felhasználási területei lehetségesek a következő betegségek megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítéseként:

  • mellkasi fájdalom,
  • emésztési problémák, irritábilis bél szindróma,
  • májbetegségek, elhízás, fekélybetegségek,
  • paraziták (élősdiek) ellen.

Tudományos vizsgálatok

  •  Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.

Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

  • Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.

British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234
 

  • A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere.

Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

Kürti Gábor, szakújságíró természetgyógyász
Forrás: kurkuma.hu