Grépfrútmag kivonat felhasználási lehetőségei

A már jól ismert "belső' használati lehetőségek mellett  külsőleg is számos problémára nyújt megoldást.

grépfrút

A grépfrútmag kivonat hatásairól még itt olvashatsz bővebben.

Termékeink:

Fertőtlenítés:

  • Fogkefe fertőtlenítése
  • Antiszeptikus szájápolás, öblítés
  • Fogaink ápolása
  • Fogfájás
  • Plakk (plaque)
  • Fogszuvasodás (caries)
  • Oral baktériumok
  • Fogínygyulladás (gingivitis)
  • Foghúzás
  • Foggyökérkezelés
  • Afták - szájszélén és a száj-nyálkahártyán
  • Fekélyes szájgyulladás (stomatitis ulcerosa)
  • Szájpenész, szájüreg gombás fertőzése
  • Szájszag
  • Száraz ajkak
  • Berepedt szájzug
  • Ajakherpesz (herpes simplex)
  • Ekcéma

 Babaápolás:

  • Cumik és minden, amit szájba vesz
  • Légúti betegedés - Felsőlégúti hurut:
  • Köhögés, torokfájás, torokgyulladás (angina)
  • Rekedtség, gégehurut (Iaryngitis)

Orr és orrmelléküregek:

  • Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) és nátha (rhinitis) esetén
  • Orrtisztítás és orrfertőtlenítés
  • Fül és középfül 
  • Középfülgyulladás (otitis media), fültisztítás

Haj és fejbőrápolás:

  • Gyógysamponok
  • Korpás fejbőr, psoriasis és viszkető fejbőr
  • Fejbőrekcéma
  • Tetvek és fejtetvek

Bőrápolás:

  • Elsősegély, sürgősségi ellátás
  • Horzsolások, karmolások és kisebb vágott sebek
  • UV sugár okozta égés, és kisebb égések
  • Bőrkiütések
  • Bőrgyulladás (dermatitis), pikkelysömör (psoriasis), övsömör
  • Ekcéma

grépfrútmag

Fertőtlenítés:

Fogkefe fertőtlenítése: A fogkefe gyakran ugyanazokat a baktériumokat tartalmazza, amelyek a szánkban is problémát okoznak. A szálak közötti nedvességben megfelelő melegágyat találnak a baktériumok. Ha nem fertőtlenítünk az újrafertőzés a spórák és csírák által sajnos adott, főleg akkor, ha a partnerek közös fogkefét használnak. A grapefruitmag-kivonat alkalmas arra, hogy a nemkívánatos csírákat elölje, és így az esetleges újrafertőződést megakadályozza. Ez ellen egy kis pohárkába adjunk vizet, csepegtessünk 10 csepp grépfrútmag kivonatot bele, és a fogkefe fejét állítsuk bele egy fél órára, vagy a következő használatig. Használat előtt a fogkefét jól kiöblíteni, hogy az elpusztult kórokozókat, csírákat eltávolítsuk. Ezután biztosak lehetünk, hogy a kefék ki vannak fertőtlenítve. A fertőtlenítést néhány naponként ajánlatos, érdemes megismételni. 

Antiszeptikus szájápolás, öblítés: Tegyünk egy pohár langyos vízbe 10 csepp grapefruitmag kivonatot, és gargarizáljunk vele. Utána, ha a gargarizálás megtörtént, a vizet vagy kiköpjük, vagy ha kívánjuk, le is nyelhetjük. Az erős antiszeptikus hatással rendelkező kivonat egy biológiai és természetes szájöblítő szernek számít. A szájban, de főleg a nyelven, az uvuláig, a károsító baktériumokat és csírákat elpusztítja, és így kellemes szájízt és friss leheletet biztosít. Ezt a gyakorlatot naponta többször is ismételhetjük, igényünk szerint. Az újraképződés ezáltal csak nehezen kezdődik. 

Fogfájás: Általában a fogfájás bakteriális gyulladásnak köszönhető. Ajánlatos megtudni, hogy a fog nem azért fáj-e, mert caries alakult ki, vagy éppen a baktériumok által okozott gyulladás jött létre. De sokszor az elhalt baktériumok is okoznak hasonló fájdalmakat, főleg akkor, ha a korona alatt, vagy akár egy gyökérkezelt fogban találhatók. Sokszor ilyen esetben az elhalt baktériumok bomlása gázokat, vagyis nyomást idézhetnek a fogcsatornában elő, amely igen kellemetlen, olykor elviselhetetlen fájdalommal jár. Ehhez még a gyulladás fájdalmai egy kellemes fájdalomkoktélt, elviselhetetlen fájdalmakat okoznak a beteg számára. Ebben az esetben egy fogpiszkáló hegyére rakjunk egy csepp grépfrútmag kivonatot, amelyet a megbetegedett fájós fogra cseppentünk. Óvatosan, és nem túlozni a cseppekkel, mivel itt egy erős koncentrátumról van szó, amely hígítatlanul nem kerülhet a nyálkahártyára, mivel azt kikezdi. Szintén lehet 10 csepp grapefruit mag-kivonatot egy pohár vízhez téve, többször naponta gargarizálni. Ha az ínyünk is be van gyulladva, akkor egy evőkanálnyi vízbe csepegtessünk 4 csepp kivonatot, amelybe egy vattacsomót nedvesítsünk meg és közvetlenül a fájó ínyre vagy fogra tegyük! 

Plakk, (plaque): A plakk, amely a fogszuvasodás (caries) és a fogínysorvadás (paradontitis) károsodását okozza. Itt egy biofilm képződik a fogakon, főleg a fogkefével nehezen elérhető interdentalis helyeken. Ez a biofilm az ételmaradékokból, a baktériumok anyagcseréje által okozott lerakódás. Egy pathogene plaque 24 órán belül kialakul. A grapfruit mag-kivonat alkalmazásával, 1-2 csepp a nedves fogkefére, és a fogakat naponta 3-szor alaposan tisztítsuk meg vele. Ha teljesen perfektek szeretnénk lenni, mindezt kiegészítőleg az öblítővízbe 10 csepp grapefruit mag-kivonatot is tehetünk. A fogak közti rések tisztításához használhatunk fogselymet. A fogselymet itassuk át grapefruit mag-kivonattal, vagy tegyünk néhány cseppet a szájzuhanyhoz. A plakk-képződést és annak további szövődményeit a grapefruit mag-kivonat nagyon hatásosan megakadályozza.

Fogszuvasodás (caries): A fogainkra lerakódott plakk, fogkő a caries kialakulásához járul hozzá. A caries az enemélum (fogzománc) és a dentinum ásványi anyagainak csökkenése, amelyet a plakkban lévő baktériumok anyagcsere folyamatai okoznak. A caries megelőzése a plakknál leírtak szerint történik.

Oral baktériumok: A szájban található különleges baktériumok közé tartoznak a streptococci, lactobacilli, staphylococci, corynebacteria, és a various anaerobes. Egy újszülött gyermek szájürege nem tartalmaz baktériumokat, de gyorsan elterjed a szájában a Streptococcus salivarius kollonia. A fogak megjelenésével az első évben Streptococcus mutans és Streptococcus sanguis kolloniák jelennek meg a fogakon és a gingiván. Más törzsek, mint streptococci meglepik a fogínyt és az arcot, de nem a fogakat. A fogíny hasadékaiban és réseiben, főleg a fogak között (interdental), a természetes környezetben fejlődnek olyan fajták, melyeknek oxigén jelenlétére nincs szükségük. Ezek a kolloniák az egész pubertás idejéig találhatóak a szájban. 

Fogínygyulladás (gingivitis): A fogínygyulladás a plakk baktériumainak anyagcsere- termékei miatt alakul ki, amelyek a sejtekre nézve mérgezőek, és megtámadják a fogínyt. A gingivitis többnyire fogínyvérzéssel jár együtt. A grapefruitmag-kivonat ilyen esetben is bevált. A vérzések gyakran már rövid idő múlva megszűnnek. A kezeléshez 1-2 cseppet tegyünk a megnedvesített fogkefére és a fogakat naponta 3-szor alaposan tisztítsuk meg. Öblögetéshez 5-10 cseppet tegyünk a fogmosó pohárba. Kiegészítésként szájzuhanyhoz is javasolt. Súlyos panaszok esetén keverjük el a kivonat néhány cseppjét egy evőkanálnyi vízzel, tegyük nedves vattacsíkra, és néhány percig tartsuk a fogínyen. 

Foghúzás: Foghúzás utáni öblögetés sebfertőtlenítéshez javasoljuk. Tegyen 15 csepp kivonatot egy pohár vízbe és gargarizáljon az oldattal. Így megakadályozzuk a seb fertőződését és a fájdalmat enyhítjük. A grépfrútmag kivonatnak sejtregeneráló hatása a sebet segíti hamarabb gyógyulni. 

Foggyökérkezelés: A fogon a caries által megsérül a kemény védőpajzs, az enamelum, vagyis a fogzománc. A dentinumban, ami olyan, mint egy szivacs, a baktériumok gyorsan haladnak a fog leépítésében. Ha a pulpa részt eléri, és ez átszakad, akkor ott már a fog életéért felelős, létfontosságú tápláló vérerek és idegek futnak. A gyökérkezelt fogaknál sajnos a ideget és a fogat táplálékkal ellátó erek eltávolításra kerülnek. Nagyon fontos, hogy a fogorvos itt tiszta munkát végezzen, mely a baktériummentességre vonatkozik. Ha a fogorvos a gyökérkezelt fogat lezárja, és ott baktériumok vannak, akkor azok elhalásakor gázok keletkeznek. Ezek a gázok a csont belsején, a foggyökér lábánál nyomást, vagyis feszültséget okoznak, mely óriási fájdalommal jár a beteg számára. Ez esetben tanácsoljuk az ideiglenes tömés felnyitását, hogy a gázok kijöhessenek, és így a nyomás lemenjen. Az idegcsatornát érdemes kiöblíteni. Ez úgy történik, hogy 10 ml langyos vízben 20 csepp grapefruit mag-kivonatot elkeverünk, ezt egy injekciós tűvel felszívjuk, és a fog gyökércsatornáját lassú nyomással kimossuk. Ezt a műveletet bízza fogorvosára! Ez akkor a legfontosabb, ha rövid idő, már két-három nap alatt akarja a fogorvos a fogcsatornát fixre lecementezi. A régi eljárások 2 hétig is elhúzódhattak a fertőtlenítés hosszadalmas ideje miatt. Így nem kell a betegnek 2 naponta öblítésre járni ez idő alatt. Ezután a fog koronázása jön, itt nem reszkírozhatja a fogorvos, hogy gázok és nyomás keletkezzen a gyökér helyén, mivel ez a korona eltávolításával és a csatorna újbóli felnyitásával járna. 

Afták - szájszélén és a szájnyálkahártyán: Az afták a száj nyálkahártyáján található fájdalmas fekélyek. A szájat naponta többször egy pohár vízhez adott 15 csepp grapefruit mag-kivonattal öblítsük ki! Kiegészítésként az aftákat pálcikára csavart vatta segítségével egy evőkanál vízbe tett 3 csepp mag-kivonattal készült oldattal ecseteljük be! 

Fekélyes szájgyulladás (stomatitis ulcerosa): Egy pohár langyos vízhez kevert 15 csepp grapefruit mag-kivonattal a szájat naponta többször öblögessük, valamint gargarizáljunk! A grapefruit mag-kivonat egyidejűleg gondoskodik az egészséges fogínyről, a baktériummentes nyelvről és a friss leheletről. 

Szájpenész, szájüreg gombás fertőzése: A Candida albicans élesztőgomba egyre jobban ismerté vált. A szájpenész kialakulásáért felelős a szájban, fehéres lepedék formájában látható, melyet ez a gomba okoz. A kezeléshez és a további megelőzés érdekében, napi 3 alkalommal tegyünk 10 csepp grépfrútmag kivonatot egy pohár vízbe, öblögessünk és gargarizáljunk alaposan! 

A Candida albicans gomba főleg cumikon, cuclikon és cumisüvegek cumiján fordul elő, mely így a folytonos és állandó újrafertőzést okozza. A fertőtlenítést rendszerint 1 liter vízhez adott 25 csepp oldatban kb. 20 percig végezzük. Ezután alaposan lemossuk. Ha lehetőségünk van, akkor nem árt alkalmanként a cumik kifőzése.

Szájszag: A szájszagot a szájban előforduló baktérium, fogromlás vagy az emésztőtraktus alsó részén zajló erjedés okozza. Sok esetben előfordulhat, hogy a gyomorszáj izom nem zár, és a gyomorsavból, a gyomorból eredő szagokat érezzük.
A szájat naponta többször egy pohár vízbe tett néhány csepp grapefruit mag-kivonattal öblögetjük és gargarizálunk. Ha szükséges, belsőleg is alkalmazzuk! 

Száraz ajkak: Néhány csepp  grapefruit mag-kivonatot egy evőkanál olajjal hígítunk, és az ajkakat naponta többször bekenjük. Az ajkak leégése, napfény okozta erős bőrgyulladás, fertőzések megelőzésére az ajkakra naponta kétszer néhány csepp grapefruit mag-kivonatból és egy evőkanál olajból készült keveréket viszünk fel. 

Berepedt szájzug: Tegyünk 8 csepp kivonatot 1 evőkanál olívaolajba, ezzel masszírozzuk be többször is az érintett területet. Ugyanígy használhatjuk kicserepesedett ajkak kezelésére is.

Ajak herpesz (herpes simplex): A szervezetben észrevétlenül meglévő herpesz szimplex vírus, a vírusok aktiválódása következtében az ajkakon hólyagok jelennek meg. Hatásos naponta 2-3 alkalommal néhány csepp grapefruit mag-kivonatot egy evőkanál olajjal összekeverve ujjheggyel vagy pálcikára csavart vattával kell az érintett helyre felvinni. A készítményt éjszakára is az ajkakon kell hagyni. A kezelést a hólyagok kiújulása esetén újra meg kell ismételni. 

Ekcéma: Tegyünk fél deci vízbe 15 csepp grapefruit mag-kivonatot, ezzel kenjük be naponta az érintett bőrrészt. Vattával felitatjuk a hígított oldatot, és ezzel végigkenjük a bőr felületét.

Babaápolás

Cumik és minden, amit szájba vesz: A Candida albicans gomba főleg cumikon, cuclikon és cumisüvegek cumiján fordul elő, amely így a folytonos és állandó újrafertőzést okozza. A Candida albicans gomba felelős a szájban kialakuló szájpenészért. A fertőtlenítést rendszerint 1 liter vízhez adott 25 csepp oldatban kb. 20 percig végezzük. Ezután alaposan lemossuk. Ha lehetőségünk van, akkor nem árt alkalmanként a cumik kifőzése. A babaápolásnál ne felejtsük el a játékokat is olykor fertőtleníteni! A babapopsin megjelenő kiütések (pelenkadermatitisz) kezelésére keverjünk el 10 csepp grapefruit mag-kivonatot egy-két evőkanál babaolajjal, és ezzel finoman kenjük át az érintett területet! Jó tipp az, ha a babaápolásra alkalmazott babaolajat felnyitjuk, és pl. egy 250 ml-es flakonnál 50-60 cseppet teszünk bele. Így minden alkalmazásnál automatikusan nem csak ápoljuk a picurkát, hanem fertőtlenítjük is. További fontos ajánlást olvassa el a konyha és padló ápolása alatt is!

Léguti betegedés - Felsőlégúti hurut

Köhögés, torokfájás, torokgyulladás (angina): Itt ajánlatos napi 15 csepp grapefruitmag-kivonatot egy pohár langyos vízbe cseppegtetni, és az oldattal igény szerint naponta többször gargarizálni. Gargarizálás után a kivonatot nyugodtan lenyelhetjük. 

Rekedtség, gégehurut (Iaryngitis): Naponta 5 alkalommal cseppentessünk 15 csepp grapefruit mag-kivonatot egy pohár langyos vízbe, és az így készült oldattal gargarizáljunk! 

Orrtisztítás és orrfertőtlenítés: Tegyünk kb. 3 csepp grapefruitmag-kivonatot egy evőkanálnyi langyos vízbe, jól keverjük el és a fejet hátradöntve az elegy néhány cseppjét cseppentő segítségével cseppentsük az orrlyukakba! Mozgassuk a fejünket ide-oda, előre és vissza, és a levegőt néhányszor erőteljesen szívjuk be, majd erősen fújjuk ki! A kivonatot nem szabad hígítás nélkül az orrba becseppenteni! 

Fül és középfül

Középfülgyulladás (otitis media), fültisztítás: A fület hasonlóan kell ápolni, mint az orrot. Az alkalmazás ezért megegyezik az „Orrtisztítás"-sal. Egy fültisztítóval vagy egy fogpiszkálóra csavart vattára tegyünk egy-két csepp grépfrútmag koncentrátumot tartalmazó oldatot, és óvatosan kenjük ki vele a fül belső részét. Az oldatot a következő képen készítsük elő. Tegyünk 10 csepp grapefruit magkivonatot egy evőkanálnyi glicerinbe vagy Oliva olajba és jól keverjük el. Ebből az elegyből naponta 1-2-szer kenjük ki vattával a fület.  A koncentrátumot soha ne cseppegtessük hígítás nélkül a fülbe! Fülfájás, középfülgyulladás gyanúja esetén feltétlenül forduljunk szakorvoshoz! Az itt javasolt kezelés csak a szakorvosi terápia kiegészítéseként alkalmazható! 

Haj és fejbőrápolás

Gyógysamponok: A hajmosáshoz tegyünk 10 csepp grapefruitmag-kivonatot és  gyógysampont a kezünkbe kissé keverjük el, a fejbőrbe bemasszírozzuk, majd kb. 2-5 percig a hajon hagyjuk, és ezt követően kiöblítjük. Más egyszerű megoldás az is, ha a gyógysampont felnyitjuk és a kellő mennyiségű, 100 ml samponra adunk 50-70 csepp grépfrútmag kivonatot

Korpás fejbőr, psoriasis és viszkető fejbőr: Korpás vagy psoriasisos fejbőr esetén a hajmosás előtt, cseppentessünk 10-20 csepp grapefruit mag-kivonatot a fejbőrre, egyenletesen oszlassunk el a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan, majd egy óra múlva mossuk meg a fejbőrt és a hajat. Itt a már a gyógysamponoknál leírt bekevert samponnal a szokásos módon, mossuk meg a hajunkat, a fejbőrbe is alaposan dörzsöljük be a sampont. Használható külön is, a féldeci vízben 15 csepp mag kivonat bedörzsölésével a fejbőrre. Ügyeljünk arra, hogy a fejünket mindig hátra hajtva ápoljuk a koncentrátummal, hogy a szembe ne kerülhessen a grapefruit mag-kivonat. Ha még is a szembe került a kivonat, akkor azonnal langyos vízzel alaposan a szemet kiöblíteni!

A fejbőri korpásódást általában a fejbőrön megtelepedett gombák okozzák. Ennek kezelését a gyógysamponoknál leírtak szerint ajánljuk. A korpa ellen ajánlatos minden második nap, a gyógy sampont és/vagy az oldatot alkalmazni az első 3 hétben, később hetente egyszer. A korpaképződés megszűnése után megelőzés céljából a gyógy sampont minden alkalommal a megszokott hajmosási ritmusban használjuk.
A psoriasis esetén, ha az a testünk más részén alakul ki, szintén ajánlatos grépfrútmag kivonattal bekenni a beteg bőrfelületet. Hígítani itt csak érzékeny bőrüknél ajánlatos, mivel így a hatás effektivitása magasabb. Ha hígítani kell az érzékeny bőr miatt, akkor, mint már említett, cseppentsünk 10-20 csepp koncentrátumot egy teáskanálnyi Oliva olajba, és ezzel kenegessük be az érzékeny megbetegedett bőrfelületet. Ajánlatos belsőleg is napi 50 csepp koncentrátumot elosztva több alkalomra bevinni, hogy belsőleg is lehessen a megbetegedés ellen fellépni. 

Fejbőrekcéma: Fejbőrekcéma vagy irritációik esetén is a kivonat oldatként is használható. Tegyünk egy evőkanálnyi vízbe 20-25 csepp grapefruitmag-koncentrátumot, és az így készült oldattal egy vattacsomót mártva, az oldatot felvisszük a fejbőrre. Szintén ügyeljünk arra, hogy a fej legyen hátrahajtva, hogy a szembe a kivonat ne kerüljön. 

Tetvek és fejtetvek: Napjainkban a fejtetvesség leginkább az iskolákban és az óvodákban terjed. Ennek kezelését a gyógysamponoknál leírtak szerint ajánljuk. A fejtetvek esetén a hajmosás előtt, cseppentessünk 10-20 csepp grapefruit mag-kivonat koncentrátumot a fejbőrre, egyenletesen oszlassunk el a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan. Fontos, hogy az általában fehér serkék, melyek a hajtőnél és a hajon találhatóak, jól átitatódjanak a kivonattal, majd egy óra múlva mossuk meg a fejbőrt és a hajat. Ajánlatos egy nylonsapkát vagy zacskót a fejünkre húzni és a lemosásig rajta hagyni. Az eljárást más nap és esetleg még egyszer 3 nap múlva megismételjük. 

Bőrápolás

Elsősegély, sürgősségi ellátás:  grapefruit mag-kivonat koncentrátum hatásosnak bizonyult a bőrsérülések, horzsolások, égési sebek, kisebb sebek sürgősségi ellátásában. A kivonat aktív tevékenységünk, utazás, sport, munka vagy háztartási tevékenység során előforduló baleseteknél gyógyító, sejtregenáló, antiszeptikus hatása miatt általánosan alkalmazható. A grapefruitmag-kivonat a uticsomagból, mint a világ legkisebb patikája, elsősegélynyújtó. Ezért ajánlatos, mint kiegészítő az autónk egészségügyi dobozában, a házi- vagy az üzemi patikánkban sem hiányozhat. 

Horzsolások, karmolások és kisebb vágott sebek: A grapefruitmag-kivonat minden kisebb sérülést és égést antiszeptikusan kezel. A sejtek gyorsabban regenerálódnak, így a sérülések hamarabb gyógyulnak. Az antiszeptikus, vagyis a fertőtlenítően kezelő hatás védi a beteg bőrsérülést a bakteriális elfertőzéstől és így egy nem kívánt gyulladás megelőzhető. Erre a célra leginkább alkalmas a grapefruit mag-kivonat pumpás adagolóban, higítva.

UV sugár okozta égés, és kisebb égések: Itt erre speciel kifejlesztett, a grapefruit mag kivonatot tartalmazó spray. 

Bőrgyulladás (dermatitis), pikkelysömör (psoriasis), övsömör: Ügyeljünk arra, hogy tisztálkodásnál az érintett területre ne kerüljön semmi féle tus gél, folyékony szappan. A tisztálkodást követően az érintett bőrterületeket a grépfrútmag kivonat 10-20 cseppjét olíva olajjal, vagy ligetszépeolaj vagy borágóolajjal elkeverjük, és a bőrre tesszük. Naponta 2-3-szor használjuk és megfigyeljük a hatást. Javulás esetén, a kezelést addig kell folytatni, amíg a tünetek meg nem szűnnek. 

Ekcéma: Tegyünk féldeci vízbe 15 csepp grapefruit mag-kivonatot, ezzel kenjük be naponta az érintett bőrrészt. Száraz vagy nedvedző ekcéma esetén alkalmazható. Vattával felitatjuk a hígított oldatot és ezzel végig kenjük a bőr felületét. 

grépfrútmag kivonat

Forrás: antalvali.com