Fiatalság? Erő? Egészség? Röviden: DHEA

Hősünk a DHEA, leánykori nevén dehydroepiandrosterone, a 30-as és 40-es években vált ismertté szorgos, halhatatlanságra vágyó biokémikusok munkássága nyomán, akik a viszonylag jól hozzáférhető emberi vizeletet vizsgálgatták.
A mellékvesekéreg bocsátja ki a DHEA-t is. Többek közt elő anyaga a férfi és a női nemi hormonoknak, pl. a tesztoszteronnak és az ösztrogénnek is, és a szervezetben keringő nemi hormonok 30-50%-a a DHEA-ból származik. További furcsaság, hogy az emberi magzat még intenzíven termeli, de aztán, a születés után hamarosan a DHEA gyakorlatilag eltűnik a vérből, s legközelebb a pubertáskorban jelenik meg ismét. A vér DHEA szintje ettől kezdve nőttön-nő egészen 25-30 éves korig, majd innentől a szintje drámaian apadni kezd, és 70-80 éves korra a fiatalkori szint alig 10-20%-ra esik vissza.

Termékajánlatunk: DHEA - A fiatalság megőrzéséért - Természetes Yam gyökér kivonatból

…Hogy valóban meghosszabbítja-e az életet a DHEA adagolása, azt igazából csak állatkísérletekből tudjuk: patkányok életét 50%-al lehetett meghosszabbítani. A humán vizsgálatok egyelőre szerényebbek, hiszen a DHEA kutatás csak most kezd felfutni. Viszont ismerünk olyan vizsgálatokat, melyben idős férfiaknak és nőknek napi 50-100 mg DHEA-t adtak, s összességében objektíve igazolható módon a kísérletben részt vettek megfiatalodtak: fokozódott az izomerejük, nőtt szexuális érdeklődésük és teljesítőképességük, csökkent a depressziójuk és javult általános közérzetük.
Különösen a hölgyek figyelmét keltheti fel, hogy elektrofiziológiás mérésekkel igazolhatóan nőtt bőrük hidratáltsága, az öregedéssel járó bőrvékonyodás megállt, az idős korra jellemző sárgás bőrszín csökkent. Mindkét nemben a csontritkulási folyamat is visszafordulhat..
A DHEA szív és érrendszeri hatása szintén igen jelentős lehet. Egy kilenc éves követéses vizsgálatban 1700 férfinek mérték meg a DHEA szintjét, és ha minden egyéb kockázati tényezőt leszámítottak, az alacsony DHEA szint majd' kétszeres kockázatot jelentett a koszorúér elmeszesedésre.
Az alacsony férfi nemi hormon ill. alacsony DHEA szint növeli a prosztatarák kockázatát! Ugyanis az idősödő férfi hormonálisan elnőiesedik, a saját, vagy kívülről bevitt tesztoszteron jó része női nemi hormonná konvertálódik, s az emelkedett női nemi hormonszint az, ami a prosztata megnagyobbodását előidézi, állítja az összefoglaló tanulmány. Tény, hogy állatkísérletekben a DHEA kifejezetten gátolja a prosztatarák kifejlődését. Hasonló a helyzet a mellrákkal; vizsgálatok jelzik, hogy a menopauza előtti mellrák kockázatát komolyan növeli az alacsony DHEA szint; egy nyolcezer fős követéses vizsgálatban 27 nő kapott mellrákot, s mindnek abnormálisan alacsony volt a DHEA szintje. Egyes vizsgálatok viszont menopauza után kialakult mellrák esetén kapcsolatot találtak többek közt a DHEA szinttel is, s bár más vizsgálatok ezt cáfolják, 10 kutatóból 8 óvatosságra int.
A DHEA bizonyítottan hatékony több autoimmun betegségben is, így pl. a lupus erythematosusban, reumatoid arthritisben, multiplex sclerosisban. A DHEA jelentős tünetcsökkenést eredményezhet különböző allergiákban és asztmában is.
Az inzulinrezisztencia és a magas inzulinszint biztosan jelzi, hogy alacsony a DHEA szint!
Humán vizsgálatok is igazolták, hogy a DHEA vagy tesztoszteron vérszintjének emelése megszüntetheti az inzulinrezisztenciát és csökkentheti a testzsír mennyiségét, vagyis még a kezdődő cukorbetegség is visszafordítható.
A csontritkulás nem női, hanem időskori probléma, csak a férfiak vastagabb csontozattal indulnak az öregkornak, na meg átlagosan jó 10 évvel korábban is halnak meg, úgyhogy nincs idejük a combnyaktörésre. Az univerzális csontnövesztő megoldás mindkét nem számára azonban ismét a DHEA lehet.
Régi felismerés, hogy a női nemi hormonnak nőkben antidepresszáns hatása van, és a tesztoszteronnal kezelt férfiaknál is kifejezett kedélyjavulást lehet megfigyelni. Ezt sokáig egyszerűen az általános vitalizáló hatásnak tulajdonították. Egy ideje azonban már tudjuk, hogy a DHEA nemcsak a mellékvesekéregben termelődik, hanem az agyban is. Funkcióját ma sem tudjuk pontosan, de több jel arra mutat, hogy többek közt védőfaktorként hathat a degeneratív idegrendszeri betegségekkel szemben, s pl. Alzheimer kórban a DHEA szint igen alacsony.
Szedni vagy nem szedni?
Akkor miért nem szed mindenki DHEA-t? Vagy mert nem tudnak róla, vagy mert megkérdezték orvosukat, gyógyszerészüket.

Az egészség pszichológia fontos fogalma az egészség magatartás.

Akinél ez erős, az egészsége érdekében utánajár annak, mi jó és mi rossz neki, mérlegeli a kockázatok és a várható haszon arányát. Az egészség és a betegségmegelőzés a legnagyobb hozamú befektetésnek tűnik, de kockázat nélkül nincs nyereség.Ez a helyzet a DHEA esetében is.

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!

Forrás: „Szendi Gábor: Fiatalság? Erő? Egészség? Röviden: DHEA.