Ellenségünk a cukor?

Egyre több kutatás és tudományos cikk születik arról, hogy a "fehér méreg" a finomított cukor (szacharóz) káros hatással van a szervezetünkre: számos civilizációs betegség kialakulásával van összefüggésben a nagyobb mennyiségű cukorfogyasztás. A cukor gyorsan megemeli a vércukorszintet, a tartósan magas vércukorszint pedig egy sor komoly egészségügyi problémához vezethet (cukorbetegség, keringési problémák, elhízás, stb.) Ráadásul a finomított cukor függőséget is okoz. Minél többet eszünk belőle, annál jobban hozzászokik a szervezetünk és egyre nagyobb mennyiség szükséges ahhoz is, hogy az édes ízt érezzük.

Az a megdöbbentő, hogy sokszor olyan termékbe is megtalálható a kristálycukor, amiben nem is keresnénk. Pl.: felvágottak, virsli, chips, joghurt, öntetek, mártások, abonett kenyér stb. és a gyors éttermek, kínai éttermek minden egyes terméke.  

Gondoltad volna, hogy szinte minden készen vásárolt termékkel cukrot viszünk be a szervezetünkbe, ha étel helyett élelmiszert fogyasztunk, akkor is ha  sósat eszünk?

Legyél tudatos vásárló, olvasd el mindig, mit tartalmaz az, amit megveszel! Ilyen néven találod meg a cukorokat, a mesterséges cukorokat és a cukorszármazékokat az élelmiszerekben:

1. barna cukor
2. nádcukor
3. glükóz - szőlőcukor
4. demerara cukor
5. turbinado cukor
6. nyerscukor
7. invertcukor
8. kukorica szirup
9. fruktóz
10. galaktóz
11. szacharóz
12. glukomalt
13. dextrin
14. dextróz
15. xilóz
16. maltodextrin
17. szukróz
18. melasz
19. laktóz - tejcukor
20. karamella
21. barna rizs szirup
22. rizsszirup
23. malátacukor
24. árpamaláta
25. kókusz cukor
26 kókuszpálma cukor
27. pálmacukor
28. juharszirup
29. szőlőlé koncentrátum
30. sűrített cukornádlé
31. agavészirup
32. cirokszirup
33. méz

Édesítésre leggyakrabban használt cukorszármazékok:

- kukoricaszirup
- cirokszirup
- szőlőlékoncentrátum

Ne fogyasszunk cukrot?

A finomított cukrot kikerülni nagyon nehéz, hiszen a feldolgozott élelmiszerek nagy része tartalmaz cukrot, de megoldás lehet, ha igyekszünk tudatosan vásárolni. Másik lehetőség, ha otthon igyekszünk kiváltani a cukrot.  

De mivel?

A természetes és mesterséges édesítők összetételüknél fogva sokfélék. A választásnál mindig az egyéni igényeket kell számításba venni: betegségek esetén a vércukorszint-emelési értéket (glikémiás indexet), kalóriatartalmat, felhasználásuk esetén pedig az oldódási és hőálló tulajdonságaikat.

A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a 100%-ot képviselő szőlőcukorhoz képest. Vércukorszinten a vér szőlő-. gyümölcs- és egyéb cukortartalmát értjük. Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.

Természetes édesítőszerek:

Méz

Természetes helyettesítője lehet a cukornak. Magas a tápértéke, szőlő és gyümölcscukrot,  sokféle ásványi anyagot, vitaminokat és enzimeket tartalmaz és gyógyászati célra is alkalmazható, különösen megfázásra és a bőr sérüléseire. Glikémiás indexe 55. A méz felhasználásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz: Méz, a szuperfegyver

ő

Xylit, xylitol, nyírfacukor

Cukoralkohol, állaga és kinézete hasonlít a cukorhoz, de kémiai összetétele más.Természetes édesítőszer, hiszen a nyírfából vagy a bükkfából, illetve kukoricaszárból állítják elő. 20-30 %-kal édesebb a cukornál, de glikémiás indexe rendkívül alacsony, 9-12  között mozog. ellentétben a 100-as répacukoréval.

Nagyon sok kedvező hatása van. Például gátolja a fogszuvasodást, prebiotikumként is funkcionál, ugyanis lecsökkenti a vastagbél pH-ját, amely serkenti az emberrel szimbiózisban élő Bifidobaktériumok és Lactobacilusok szaporodását. Túlzott fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

Kókuszvirág cukor

A természet csodája a  hagyományos módszerrel előállított kókuszvirág cukor, így a benne lévő vitaminok (B1, B2, B3, B6,kálium, magnézium, cink, vas) valamint 16-féle aminosav nagy része nem veszik el. Glikémiás indexe 35, ami jóval alacsonyabb a többi cukorhoz képest. Külleme hasonlít a nádcukoréhoz, viszont édesítő ereje gyengébb. Íze enyhén karamellás, hő-és sütésálló.

Gyümölcscukor

A fruktóz nem vált ki inzulinválaszt, kizárólag a máj bontja le, ellentétben a többi cukorfajtával, ezért módjával fogyaszthatják a cukorbetegek is. Glikémiás indexe 19. Viszont a megnövekedett fruktóz fogyasztás és a máj megbetegedései közötti összefüggés egyenlőre az orvostudomány egyik vitatott területe, tehát csak mértékkel használjuk.

Barna cukor

Tulajdonképpen a finomított fehér cukor, egy igen kevés melasszal színesítve és ízesítve, tehát  nem  mondható egészségesebbnek a  fehér változatánál.

Nádcukor

Kémiailag hasonló szerkezetű, mint a fehér cukor, de a növények különbözőségéből adódhat kisebb ízbéli különbség.Tehát a nádcukor sem egészségesebb a cukorrépából előállított változatnál.

Agave nektár

Felkapott édesítőszer, egy dél-amerikai növényből állítják elő. Állaga a mézhez hasonlít, de összetételét illetően főleg fruktózt tartalmaz, glikémiás indexe 20 körüli

Eritriol

Cukorpótló polialkohol vegyület, jó alternatíva a cukor kiváltására, a hűsítő hatása, édesítőereje kb. 70%-os a répacukorhoz képest. Egyre népszerűbb, mert állítólag egyáltalán nem emeli a vércukorszintet, mivel változatlanul ürül a szervezetből, és így a glikémiás indexe 0. Vízben nehezebben oldódik, és vízmegkötő képessége is csekély, így az eritritollal édesített sütemények hamarabb  kiszáradhatnak.

Stevia

A Stevia kivonata 100%-ban természetes, és akár 2-300x édesebb a cukornál, jellegzetes ízzel. Sütésre, főzésre használható Ezt a növényt dél-amerikai indián törzsek tradícionálisan több száz éve használják, mint gyógynövényt cukorbetegség (!), és koronária betegség gyógyítására. Jelenleg folyik a kutatás, hogy valóban javít-e az inzulinrezisztencián. 

Mesterséges édesítőszerek:

Nem emelik a vércukorszintet, glikémiás indexük és kalóriaértékük 0. Sokkal édesebbek a cukornál, az élelmiszeripar higított változatban használja édesítésre. Ilyen az aszpartam, - melyet tartalmazó ételek fogyasztását inkább kerüljük - valamint a biztonságosnak mondható szukralóz, a nátrium-ciklamát és a  szaharin.

Az aszpartamról bővebben itt olvashatsz: Az aszpartam - (édes) mérgezés - de lehetőség szerint kerüld a fogyasztását!

Az Édesgyökér gyógynövény szintén használható édesítésre, melyből egy nagyon kicsi darab a teába forrázva már édesíti az italunkat.

Sajnos a diabetes egyre inkább népbetegség, és egyre fiatalabbakat érint, ezért érdekünk, hogy ne hagyjuk az ízlelőbimbóink által megvezetni  magunkat.
Ha természetes megoldásra vágyunk, javaslom a mézet, steviát, nyírfacukrot, eritritet, kókuszvirág cukrot, édesgyökeret, de a legegyszerűbb és legnagyszerűbb, ha egy kicsit visszaveszünk az édes ízből, így nincs szükség annyi hozzáadott cukorra, sem természetesre, sem mesterségesre. Néhány hét odafigyelés után azt tapasztalhatjuk, hogy már nem is ízlenek az agyoncukrozott ételek.

Eperjesi Klára fitoterapeuta