Dohányzás - mitől válhatunk függővé?

A gyártás során adalékanyagokat is tesznek a cigarettába.  Az adalékanyagok céljuk szerint lehetnek nikotinszint-növelők, ízfokozók és szagelrejtők.

  

Az égés során keletkező mintegy 4000 anyag aránya más a főfüstben és más a mellékfüstben. A sokezer vegyület közül a szénmonoxid, a policiklikus szénhidrogének, a nitrózaminok és a nikotin a legfontosabbak.

A ciánhidrongén legfőbb hatása, hogy a légutak kéményseprőjeként működő csillós hengerhám aktivitását csökkenti vészesen.

Ezek mellett egyre nő azon bizonyítottan rákkeltő anyagok száma, amelyeket megtalálnak a dohányfüstben is: policiklusos aromas szénhidrogének, aromas aminok, dohányspecifikus nitrózaminok, radioaktív polonium, azaarének, aldehidek, benzén, butadién, vinilklorid, akrilamid, arzén, króm stb.

Ezekről az anyagokról angol nyelven ide kattintva olvashatsz bővebben.

A dohányzás függőséget adalékanyagok hozzáadásával érik el.
4000-5000 féle anyag teszi kellemesebbé, és kívánatosabbá.
Köztük olyanok, mint pl.:

  • cukorszármazékok (glukuronolaton),
  • mentol, hűsíti a torkot és mélyebbre szívja a dohányos
  • aldehid származék, általa a káros anyagok mélyebbre jutnak a sejtekbe.

Az íz- és adalékanyagok arra szolgálnak, hogy „célcsoport specifikusan tudják kommunikálni” a dohánygyárak a termékeiket, valamint azt is befolyásolják, hogy hogyan szívódik fel a nikotin, mondja Urbán Róbert egészségpszichológus, egyetemi docens.

A mentolt mint adalékanyagot például azért találták ki, mert hűti a torkot, így a mentolos cigaretta elszívásakor a füst mélyebben lejut a tüdőbe.

A nők emancipációs törekvéseik során kezdték el tömegesen a "cigizést". A dohányzás a női szervezetet jobban megterheli, több szövődményes elváltozást okoz, mint a férfiaknál.

A függőség kialakulása a nőknél hozzávetőleg 3 hét, míg a férfiaknál 17 hét!

A leszokásban segíthet a Reg-enor  életmódváltó testtisztító és regeneráló program, mely a salakanyagok eltávolítása mellett  hatással van a hormon- és idegrendszer  harmonizálására is.

További információk www.okonatura.hu

 

 

 

 

Legjobb  védekezés, ha ki sem próbáljuk!