Diéta köszvény esetén

Ha a laboreredmények magas húgysavszintet mutatnak, ideje, hogy változtass étrendjén mielőtt az olyan betegség, mint a köszvény kialakulna és olyan táplálékokat fogyassz, melyek purin tartalma alacsony.

Miért válasszuk a húgysav-diétát?

Tudtad, hogy a húgysav-diéta segítségével csökkentheted véred húgysavszintjét? Ennek eredményeképpen mérsékelheted a köszvény kellemetlen tüneteit, mint amilyen pl. az érzékeny, fájó nagylábujj.

A diéta lényege tehát, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek purin tartalma alacsony. A purin vegyületek lebontása során keletkezik ugyanis a húgysav szervezetünkben. Ha túl sok húgysav termelődik szervezetünkben, s nem vagyunk képesek teljes egészében kiválasztani, ízületeinkben lerakódva gyulladások kialakulásához vezethet.    

  • Néhány ételt és italt teljesen ki kell iktatnia étrendjéből, ezek elsősorban a magas purin tartalmú ételek: ajóka, élesztő, szardínia, vagdalt hús, péksütemények. 
  • Közepes purin tartalmú ételek: hal, bab, spárga, gomba, kagyló, spenót. Ezeket az ételeket nem kell teljesen kiiktatnunk étrendünkből, de lehetőség szerint csökkentsük bevitelüket.
  • A szénhidrátok közül ne az egyszerű szénhidrátokat, hanem az összetett szénhidrátokat fogyasszuk: gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek. 
  • Csökkentsük a fehérjebevitelt! Lehetőség szerint alacsony zsírtartalmú fehérjéket fogyasszunk: sovány, fehér húsok, szója, csírák. A fehérjék a bevitt kalória kb. 15%-át tegyék ki. 
  • Purin diétába építhető gyümölcsök: lime, alma, banán, narancs, cseresznye. A banán és a cseresznye különösen javasolt köszvény esetén, mivel mindkettő erős, természetes gyulladáscsökkentő. 
  • A tofu alkalmas a vér húgysavszintjének csökkentésére, fogyasszuk főtt formában. 
  • Az alkoholt teljes egészében ki kell iktatni a húgysav-diétából, mivel nagyon jelentősen emeli a vér húgysavszintjét. 
  • A folyadékok közül a legjobb a tiszta víz, de ihatunk gyümölcsteát vagy feketeteát is a diéta során.
  • Csökkentsük a só bevitelünket.
  • Használjunk az- ételek ízesítésére paprikát, paradicsomot, citromlevet és ecetet.
  • Kerüljük a magas feldolgozottságú, tartósítószerekben gazdag ételeket.
  • Folyamatosan lúgosítsuk szervezetünket.

A hirtelen fogyás is átmeneti húgysavszint emelkedéssel jár, többek közt ezért sem ajánlottak a drasztikus fogyókúrák.