D-vitamin - Folyékony napfény?

Télen biztosan nem ér minket elég napfény az elegendő D-vitamin termeléshez, de tavasszal-nyáron vajon igen? És egyáltalán, fontos ez?

Kapcsolódó kép

Az ember az egyenlítő környékéről, Afrikából ered, ahol rengeteg nap sütött minket egész évben, és nem mostuk le magunkról az így a bőrünkben termelődött D3-vitamint állandóan mosakodáskor. Ezért elődeink magas D-vitamin szinthez voltak szokva. Genetikailag ehhez adaptálódtunk, nem csoda hát, hogy hiánya annyi betegséget okoz. Egyszerűen nem úgy vagyunk felépítve, hogy alacsonyabb D-vitamin szinttel is tudjunk megfelelően működni.

Az utóbbi 1-2 évtizedben rengeteg kutatás foglalkozott a szervezet D3-vitamin szintje és a betegségek közti összefüggésekkel. Már régen kiderült, hogy nem csak a jó csontozat és fogazat kialakulásában és megtartásában játszik fontos szerepet. A magasabb D-vitamin szinttel rendelkező emberek és populációk körében jelentősen csökken többek közt a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, az idegrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Tehát jelentősen csökken az ún. civilizációs betegségek kockázata, különösen a ráké. A D3-vitamin ezeken felül megelőzi a felső légúti fertőzések és influenza kialakulásának kockázatát is, hiszen talán a legjobb immunerősítő. És lehetne még sorolni bőven...

Hogyan érhetünk el megfelelő D-vitamin szintet?

A közhiedelem szerint napozással. Szomorú, de az orvosok többségétől, tankönyvekből és a médiából is arról tájékozódhatunk, hogy elég, ha pár percig enyhe napsütés éri az arcunkat és kézfejünket. Minden létező kutatás ennek ellentmond. Ahhoz hogy picinyke D3-vitamint termeljünk, talán elég, de hogy legalább a D-vitamin szint egészséges alsó határát elérjük, ahhoz biztosan nem.

A nap UV-B sugarai hatására a bőrünkön és a bőrünkben lévő koleszterin származék átalakul D3-vitaminná. Ez utána 2-3 nap alatt szívódik be a véráramunkba, már ha nem mossuk le. A véráramunkba jutott D3-vitamint utána a májunk, majd vesénk aktív hormonokká alakítja.

A nap sugarai közül az UV-B csak akkor jut el hozzánk, ha a nap beesési szöge elég magas, nem felhős az ég, nem túl nagy a légszennyezettség, és nem használunk napvédő krémet. Az UV-A sugarak viszont nem ilyen "kényesek", azok még a felhőkön és ablaküvegen is átjutnak. Ez azért lényeges, mert az UV-A visszabontja az UV-B által már megtermelődött D3-vitamint. A megfelelő D3-vitamin képződéshez tehát lényeges az UV-B és UV-A sugarak aránya. Ez annál kedvezőbb, minél magasabb a nap beesési szöge. Azaz a nyári déli napsütés a legoptimálisabb a D3-vitamin képződéséhez, míg az alacsony napálláskor vagy üvegen keresztüli napozás inkább csak csökkenti a D3-vitamin szintünket!

Leégni viszont sosem szabad, az fokozza a bőrrák kockázatát, és leégés után bőrünk akár hónapokig is képtelen lesz D3-vitamint szintetizálni. A recept tehát nem egyszerű: napozzunk tűző napon minél gyakrabban és hosszabban, de mindig csak annyit, hogy le ne égjünk, és kizárólag csak hideg vízzel mosakodjunk, tusfürdő és szappan nélkül, ugyanis már a meleg víz is kimossa a bőrben képződött D3-vitamint, hát még a tusfürdők... Étkezéssel szintén nehéz D3-vitaminhoz jutni, mert annak élelmi forrásai sokkal több A-vitamint tartalmaznak mellette, ami pedig a D3-vitamin hasznosulását csökkenti.

Termékeink D-vitamin pótláshoz:

Mivel a D3-vitamin zsíroldékony, ezért a legjobb, ha olajos cseppekben vagy olajos lágykapszulában szedjük, de a legfontosabb, hogy zsiradékot is tartalmazó étkezéskor vegyük be. Lehetőleg reggel vagy nappal. Napi 5-10ezer NE (=125-250mcg) D3-vitamint is érdemes szedni, ne lepődjünk meg, hogy az itthon és az EU-ban kapható D3-vitamin készítményeken sokkal alacsonyabb ajánlás szerepel. 

"Az orvosoknak és az embereknek meg kéne végre érteni, hogy a D vitamin nem csupán a csontok "vitaminja", hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben -mivel állandóan napon voltunk - igen magas szintű volt. A ma érvényes nevetséges napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki. Ezek az ajánlások felelősek igen sok megbetegedésért és közvetve igen sok halálért. Ideje volna legalább a szakembereknek elolvasni a szakirodalmat. És ideje volna megszüntetni azt az abszurd helyzetet, hogy ósdi nézeteket valló orvosok és közegészségügyisek makacsul ragaszkodjanak az elavult dózisokhoz, és a D vitamin vényköteles gyógyszerként való kezelésével megakadályozzák az embereket abban, hogy az egészségüket megóvják." Szendi Gábor

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!

Forrás: Szendi Gábor