Cukor helyett fruktóz: van értelme?

Lehet, hogy rosszul teszed, ha fruktózzal édesíted a lekvárokat vagy a süteményeket?

Mind fogyókúrázók, mind inzulinproblémákkal küzdők számára sok táplálkozási szakember ajánlotta korábban a cukor fruktózzal való helyettesítését. A közelmúltban azonban felmerült, hogy talán mégsem olyan jó ötlet ez a csere.

Cukor vagy fruktóz: mi a különbség?

A szacharóz vagy más néven étkezési cukor - nádcukor, répacukor, juharcukor - egy diszacharid, melyet egy glükóz- és egy fruktóz-molekularész alkot. A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában, és egyik komponense a szacharóznak.

Milyen hatást gyakorolnak a szervezetre?

A szervezetben a gyümölcscukornak - fruktóznak - a szőlőcukorrá - glükózzá - való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a szőlőcukor.

A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor a szervezet triglicerideket állít elő belőle, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktózbevitel hatására tehát fokozódik a zsírraktározás, hízáshoz vezet.

Tekintve, hogy a szénhidrátok lebontási folyamata a szervezetben utolsó lépésként jut el a szőlőcukorig - glükózig -, ezért maga a szőlőcukor a legegyszerűbb szénhidrát, melynek felszívódása roppant gyors, szinte azonnal megtörténik. Hirtelen energiaforrás a szervezet számára - ezért is kedvelt sportolás vagy vizsga közben. Tisztán fogyasztáskor azonnal, lökésszerűen megemeli a vércukorszintet.

Mivel a szacharóz - étkezési cukor - egy glükóz- és egy fruktózmolekulából áll, így feldolgozása az előbb említett két hasznosulási folyamat közé esik.

Termékajánlatunk:

  • Reg-Enor méregtelenítő testsúlycsökkentő kúra, mely a hasnyálmirigy működését is regenerálja, a vércukorszintet stabilizálja
  • BLD Sugar Balancer gyógynövényalapú vércukor csökkentő és hasnyálmirigy támogató
  • Xilit

Érdemes fruktózzal édesíteni, ha fogyni szeretnél?

Újabb vizsgálatok sorozatosan igazolják a fruktózfogyasztás kedvezőtlen hatásait: emeli a trigliceridszintet, fokozhatja az elhízást, növelheti a húgysavszintet és vesekövességet okozhat. Mindezen hatások összegzéseként gyorsíthatja az érelmeszesedés kifejlődését, melyet önmagában a cukorbetegség fennállása is felgyorsíthat - mondja dr. Kuklis Eszter.

James Rosenzweig, a Bostoni Egyetem kutatója foglalta össze legutóbb a fruktóz mindezen káros hatásait, aminek nyomán az Amerikai Diabétesz Társaság - ADA - nem javasolja a fruktóz bármely diétában történő alkalmazását, ugyanakkor hangsúlyozza a gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsök rendszeres fogyasztásának jelentőségét a diabéteszdiéta keretében. Édesítésre - ha mindenképpen igény van rá - leginkább a sztívia javasolható, ami a cukornál két-háromszázszor édesebb. Ami a fogyókúrázók és a cukorbetegeknek számára fontos lehet, hogy kalóriamentes, és nem emeli a vércukorszintet.

Mennyi a napi cukorlimit?

Az irányadó napi beviteli érték felnőttek részére az összes cukorra nézve nem több mint 90 gramm. Az Amerikai Szív Szövetség - AHA - ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm - vagy hat teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi kilenc teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

Az egészségesen összeállított étrenden belül érdemes arra törekedned, hogy minél kevesebb cukrot használj édesítésre, hiszen egyébként is fogyasztasz cukrokat a gyümölcsökben gyümölcscukor formájában, a tejben tejcukor formájában.

Az étrendi ajánlások szerint napi energiabeviteled legfeljebb 10%-a legyen finomított cukor, és érdemes figyelned arra, hogy csak heti két-három alkalommal fogyassz édességet.

A túlzott cukorfogyasztás  egészségkárosító hatású is lehet. Ne ijedj meg, nem kell lemondanod az édes ízekről, hiszen léteznek mesterséges és természetes cukorpótlók is., mint pl a  Stivia, Eritritol, Xilit, vagy a szaharin alapú mesterséges  édesítők.

Mindenképpen tanácsos leszokni a nagyon édesen elkészített finomságokról, melyekkel már az ízlelő bimbóinkat is megvezették. Néhány hét fegyelmezés alatt átalakíthatjuk az ízértékelésünket, amikor már csak a mérsékelten édesített ételek, italok ízlenek.

Gyümölcsből naponta legalább fél kilogrammot fogyassz, és lehetőleg többfajta gyümölcsből válogass. A gyümölcsök cukortartalmuk mellett rostot, sok értékes vitamint és ásványi anyagot, antioxidánst és flavonoidokat is tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Cukorbetegek számára napi 50 grammnyi fruktóz ajánlott, amiből legfeljebb 15 gramm használható édesítésre, a többi gyümölcs formájában javasolt.

 

Forrás: femina. Öko-Natura