Csíra kisokos

Képtalálat a következőre: „csíra”

ADZUKI BAB: Könnyen csírázik. Próbálja ki rövid és hosszú csírával is. Jó minőségű fehérje, vas, C-vitamin. Ragukban, keleti ételekben, salátákban, szendvicsekben, csírapástétomként.

LUCERNA: Leszedés előtt 1-2 nappal tegye fényre, hogy klorofill termelődhessen benne.  A, B, C, E és K vitamin; ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag.  Zöldséglevekben, salátákban, szendvicsekben, levesekben, csírapástétomként.

KÁPOSZTA: Ha megérett, klorofill termelődik benne. A, C és U vitamin; nyomelemek.  Salátákban, szendvicsekben, levesekben.

CSICSERIBORSÓ: Lencsével és búzával is keverheti. Szénhidrátok, rost, fehérje, ásványi anyagok.  Kenyerekben, ragukban, mártásokban, salátákban, krémként, csírapástétomként.

LÓHERE: Keverje más magokkal. Klorofill termelődik benne. A és C-vitamin; nyomelemek.  Kenyerekben, salátákban, szendvicsekben, levesekben.

GÖRÖGSZÉNA: Csípős ízű, keverje más magokkal. Vasban, foszforban és nyomelemekben gazdag.  Ragukban, currykben, zöldséglevekben, salátákban, levesekben, csírapástétomként.

ZÖLDBORSÓ: Csak egész borsót csíráztasson. Szénhidrátok, rost, fehérje, ásványi anyagok, A és C-vitamin. Ragukban, mártásokban, öntetekben, salátákban, levesekben, csírapástétomként.

LENCSE: Földes ízű. Próbálja ki rövid és hosszú csírával is. Fehérje, vas és egyéb ásványi anyagok, C vitamin. Kenyerekben, ragukban, currykben, marinált zöldségekhez, salátákban, levesekben, krémként, csírapástétomként.

KÖLES: Hántolatlan kölest csíráztasson. Szénhidrátok, rost, B és E vitamin, fehérje. Kenyerekben, ragukban, gabonamüzliként, salátákban, levesekben.

MUNGÓBAB: Nevelje sötétben. Jó minőségű fehérje, vas, kálium, C-vitamin. Zöldséglevekben, keleti ételekben, salátákban, szendvicsekben, levesekben, csírapástétomként.

MUSTÁR: Csípős ízű, keverje más magokkal. Mustárolaj, A és C-vitamin, ásványi anyagok.   Zöldséglevekben, salátákban, szendviscsekben, levesekben.

ZAB: Keressen teljesen kicsírázó fajtát. B és E vitamin, fehérje, szénhidrátok, rost, ásványi anyagok.  Kenyerekben, ragukban, gabonamüzliként, levesekben, csírapástétomként.

RETEK: Csípős ízű, keverje más magokkal. Klorofill termelődik benne. Kálium, C-vitamin. Öntetekben, zöldséglevekben, mexikói ételekben, salátákban, szendvicsekben, levesekben.

ROZS: Próbálja ki búzával és lencsével elkeverve is. B és E vitamin, fehérje, szénhidrátok, ásványi anyagok.  Kenyerekben, gabonamüzliként, müzliszeletben, salátákban, levesekben.

SZEZÁMMAG: Apró csírák, túl hosszúra hagyva megkeseredik. Fehérjében, kalciumban és egyéb ásványi anyagokban gazdag; B és E vitamin, zsírok, rost. Kenyerekben, édességekben, gabonamüzliként, öntetekben, salátákban.

NAPRAFORGÓMAG:Héjától megtisztítva csíráztassa. Keverhető lucernával, nevelje 4-5 napig. Ásványi anyagok, zsírok, fehérje, B és E vitamin Kenyerekben, gabonamüzliként, desszertekben, öntetekben, salátákban, levesekben, csírapástétomként.

BÚZA:  Próbálja ki rövid és hosszú csírával is. Édesebb íz eléréséhez keverje más magokkal. Szénhidrátok, fehérje, B és E vitamin, foszfor Kenyerekben, gabonamüzliként, desszertekben, müzliszeletben, salátákban, levesekben

Eperjesi Klára természetgyógyász

Forrás: csirak.hu.