Az emésztési zavarok természetes kezelése

Egyre többen szeretnének természetes eszközökkel segíteni magukon mindennapos hasi fájdalom, kellemetlen puffadás és emésztési zavarok esetén.

Sokan meggyőződéssel állítják, hogy a természetes szerek veszélytelenek, saját felelősségére bárki szedheti őket. Azonban a régi közhely – „Nincs hatás mellékhatás nélkül” – sok természetes készítményre igaz. Végül is a legtermészetesebb szer, a tiszta víz is rejt magában némi kockázatot. Egy hideg fürdő, egy hideg zápor vagy egy pohár rosszkor elfogyasztott hideg víz is komoly panaszokat okozhat.

Melyek a természetes gyógymódok?

a fizikai ingerek (fény, levegő, meleg, hideg)

a táplálék

a növényi és más természetes alapanyagú gyógyhatású  készítmények (például a homeopátiában és a fitoterápiában használatosak)

a pszichoszociális tényezők (beszélgetés, tanácsadás).

Az emésztési zavarok összetett, az egész testre kiható problémák. Életmódváltással, a megfelelő táplálkozással a legtöbb probléma megszűntethető. Sokszor segíthet egy átfogó méregtelenítés is, amely tehermentesíti az emésztőrendszert. Erre alkalmas a Reg-enor program, amely sejtszintű méregtelenítéssel és egy magyaros, egészséges étrenddel helyreállíthatja az emésztőrendszer munkáját.

A Reg-enor egy speciális készítmény, magyar szabadalom, amely beindítja a máj epetermelését, ezzel felszabadítja a májat a lerakódásoktól. A máj méregtelenítő funkciói így újra fokozódnak, a termelt epesav pedig az emésztést és a zsírbontást indítja be. Ezek a kedvező folyamatok - a méregtelenítés és az anyagcsere fokozása - az egész test tisztulására és öngyógyítására hatással lesznek, mellékhatásként segít megszabadulni a túlsúlytól.

A REG-ENOR fogyasztásához egy speciális étrend betartása javasolt.

A termékről további információt ITT találhatsz.

Részletes recept ajánlat ITT letölthető!

Saját recept ötletgyűjteményünket  ITT találod!

A növényi alapú gyógymódok esetén hatóanyagokat erősen befolyásolja a termőhely, az időjárás és az érettség foka. Ezért a gyógynövények gyógyászati célból való gyűjtése laikusok számára nem ajánlott. Ezenkívül sok növénynél fennáll az összetéveszthetőség veszélye is.

A legismertebb természetes gyógymód közül most hármat ismertetünk bővebben: a fitoterápiát, a homeopátiát és a Bach-virágterápiát.

Fitoterápia

Különböző teák és növényi alapú készítmények tartoznak ide. A gyógyszertárakban kapható gyógyteák hatóanyag-tartalma garantált. Néhány növény esetében még ma sem tudják pontosan, hogy számos összetevőjük közül valójában melyik fejti ki gyógyhatását. Ilyen esetben nem ritkán több komponens összjátékáról van szó. Ezért a kivonatok gyakran kevésbé hatnak, mint a teljes növény. ezért a személyre szabott receptet és adagolási útmutatót szakembertől tanácsos kérni.

Bach-virágterápia

Vadvirágokból készült eszenciák. Ezeket néhány óra hosszat forrásvízben áztatják, kiteszik a napra, majd mérsékelt hőmérsékleten főzik. Dr. Edward Bach angol orvos vette észre, hogy a betegségek oka elsősorban a negatív kedélyállapot és a védekező rendszer azzal összefüggő gyengesége. Ennek megfelelően a Bach-virágok elsősorban a lélekre hatnak. A 38 eszencia szükség szerint egymással vegyíthető. Egy Bach-virágtáblázat segítségével mindenki maga állíthatja össze saját keverékét.

Késztermékként  a Moksa Elixirt ajánljuk.

 

Hasi fájdalom – a leggyakoribb ok a székrekedés

A stresszt, félelmet, izgalmat sok ember a gyomrában, beleiben érzi meg. Nem csoda, hiszen az emésztés szorosan összefügg a lélekkel. A legtöbb embernél a panaszok (felfúvódás, hasmenés vagy székrekedés) csak átmenetiek. A felnőtt lakosság kb. 12%-a azonban krónikus székrekedésben szenved. A nőket 2-3-szor gyakrabban érinti, mint a férfiakat. A tendencia az életkorral együtt emelkedik. Az öndiagnózis is lehet azonban téves. Nem feltétlenül szükséges ugyanis a napi székletürítés. A nagyobb intervallumok még nem jelentenek székrekedést. Csak ha emellett még más panaszok (felfúvódás, szorulás stb.) is jelentkeznek. A problémát minél hamarabb meg kell beszélni az orvossal. Minél tovább tart a krónikus székrekedés, annál nehezebb ellene küzdeni. Először általában enyhébb módszerekkel próbálkozunk

   A panaszok fennmaradása esetén azonban érdemes először megkeresni az okot.

  • A slow-tranzit székrekedés a vastagbél keverő és szállító mozgása közötti zavart egyensúlyon nyugszik: a béltartalom csak lassan szállítódik tovább, ezért túl sok vizet von el. Az okok: idegrendszeri betegségek, gyógyszerek mellékhatásai, izom- és kötőszöveti változások, hormonális befolyások (terhesség, pajzsmirigy-működési zavarok), táplálkozási hibák.
  • Szervi vagy működési zavarok (máj-, epe-, hólyagbetegségek, záróizmok szűkülete, zavara stb.)
  • Viszonylag gyakori az úgynevezett idiopatiás székrekedés, minden olyan eset, amikor nem találnak egyértelmű kiváltó okot.

Klasszikus tanácsok krónikus székrekedésre:

  • több ballasztanyag fogyasztása,
  • több mozgás és
  • bőséges folyadék bevitel, reggel ébredéskor  6 dl langyos citromos víz fogyasztása,
  • hasznos bélflóra pótlása pro- , pre-, és primbiotikummal.

A ballasztanyagok emészthetetlen tápanyagrészek, csak csekély részüket tudják a bélbaktériumok zsírsavvá lebontani. A legtöbb ballasztanyag a bélben megduzzad, és mennyiségénél fogva serkenti a bélmozgást. (Aki teljes értékűen táplálkozik, naponta sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyaszt, az 40 gramm ballasztanyaghoz juttatja szervezetét.) Különösen gazdag ballasztanyagban barack, a körte, a szőlő, a szilva és a rebarbara. Gyakran ajánlanak lenmagot és búzakorpát és útifűmaghéjat, teljes kiőrlésű gabona készítményeket A lenmagban levő zsír rostként és síkosító anyagként is hat, elősegítve a bélperisztaltikát.

Késztermékként ajánljuk:

Ha a bél ellustult

Aki a ballasztanyagoktól a mozgáson keresztül a hasmasszázsig már mindent eredménytelenül kipróbált, előbb-utóbb hashajtószerhez nyúl. Idővel azonban egyre többre van belőlük szükség, mivel a bél hozzászokik, megsérülhet, mellékhatásként pedig vesekárosodás, sőt akár daganatveszély is fennállhat.

A ma használt hashajtók jobbak a hírüknél. Hatáselvük szerint három csoportba sorolhatók:

  • Ballasztanyagok: rostos béltisztítók
  • Ozmózisos hashajtók: ezek visszatartják a bélben a vizet és felpuhítják a székletet. Ide tartoznak egyes sók (keserűsó, glaubersó), a cukor és a cukoralkoholok (például laktulóz), illetve a gyógyvizek.
  • A bélmozgást és a kiválasztást befolyásoló anyagok: ide tartoznak többek között a szenna, a kutyabengekéreg, a szűztealevél és az aloé, és több szintetikus termék is. Ezek rendszeres használata azonban semmiképp nem javasolt!

Fontos, hogy az adagot egyénileg állapítsa meg szakember.. A hashajtóteák részben hatásos vegyi anyagokat tartalmaznak, de nem ajánlottak huzamos idejű öngyógyításra.

Csak kivételesen vagy ritkán használja őket! A következő szerek csak akut székrekedés, illetve böjtkúra esetén használhatók:

  • szűztea, szenna és kutyabengekéreg tartalmú szerek – ásványvesztést okoznak és gyengítik a bélfalat!
  • beöntés – a legszelídebb módszer
  • 1-2 evőkanál ricinusolaj, hatása körülbelül 2 óra múlva – csak ritkábban ajánlott
  • glaubersó, keserűsó – ne legyen rendszeres!

Gyengéd szabályozás - akut vagy krónikus székrekedés esetén is:

  • Az emésztést serkentő ételek leginkább reggel hatnak: szilva, füge, sárgabarack, datolya – a szárított gyümölcsöket éjszakára áztassuk be és reggel fogyasszuk el, az áztató levet is igyuk meg. Hasonló hatású még a papaya, rebarbara, bodza és savanyú káposzta, illetve azok leve.
  • A búzalisztet árpaliszttel vagy teljes kiőrlésű Graham-liszttel helyettesítsük.
  • A máj-, eperendszer zavaraival összefüggő emésztésproblémák esetén az articsókakészítmények segítenek. Segítségükkel csökkenthető a vérzsírérték is.
  • A magnézium-citricum is lehet hashajtó hatású.
  • Lazítás, kevesebb stressz pozitívan hat ki az emésztésre. A rendszeres életmód, a jó kedvvel végzett sport is segít a székrekedésen.
  • Egyszerűen hangzik, a legtöbb székrekedésben szenvedő mégsem gyakorolja: legyen mindig ideje a WC-n való tartózkodásra. Nem lehet olyan határidő vagy kötelesség, ami ezt háttérbe szoríthatja! A bél reggel a legaktívabb. Megéri korábban felkelni, hogy maradjon idő a székletürítésre.

Hajnalban könnyebben megy a bélürítés.

A kínai orvostudomány felfogása szerint a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás, így az egyes szervrendszerek különféle időpontban aktívak. A vastagbél energiája reggel 5-7-ig van maximumon, tehát ilyenkor legcélszerűbb vécére menni!

Ha erősen puffad

Felfúvódáskor a gázok idegi, szervi vagy táplálkozásfüggő okok miatt gyűlnek össze, a nem teljesen megemésztett ételekből a bélben található baktériumok hatására keletkeznek. Hibás bélflóra is létrehozhatja. Figyelje egy ideig, melyek azok az ételek, melyek felfúvódáshoz vezetnek (például tejérzékenység). A túl gyors/bőséges evés és sok ivás is okozhat a bélben gázokat.

  • Gyógyteák felfúvódás ellen: kamilla, citromfű, ánizs, édeskömény.
  • A hagymaolajak (például póré-, fokhagyma) is szélhajtó hatásúak.
  • Bevált házi szerek a meleg fürdő, meleg vizes palack és a forró borogatás is.

Ha a felfúvódás hosszabb ideig tart, orvoshoz kell fordulni, mert komoly betegségek tünete is lehet, mint például hasnyálmirigy-gyulladás, béldiverticulum. Böjtkúra, kolon-hidroterápia és a bélflóra regenerálása csak orvosi felügyelet mellett végezhető!

Kíméljük a beleket!

Hasmenéskor akut betegségről, fertőzésről vagy táplálékérzékenységről van szó. Sokan a szokatlan helyzetekre és terhelésekre is hasmenéssel reagálnak.

Kezelés:

  • Lehetőség szerint ágynyugalom, erős hasmenés esetén (ami esetleg hányással jár együtt) teaböjt. Néha még a folyadék sem marad meg a szervezetben és ez súlyos folyadékveszteséghez vezet. Ilyen esetben a folyadék legyen inkább hideg, és kanalanként kell a szervezetbe juttatni.
  • A gyógyföld és a széntabletta megköthetik a bélben a méreganyagokat.
  • Nagyon fontos a velünk élő baktériumok védelme és zavarának korrekciója is. A hasznos bélbaktériumokat ma már lehet vizsgálni és egyensúlyukat célirányos kezeléssel korrigálni is lehetséges.

Mikor forduljon orvoshoz?

  • Ha a székrekedés kólikaszerű hasfájással, heves hányással, keringési panaszokkal jár (esetleg bélelzáródással).
  • Ha a székrekedés 7 napnál tovább tart.
  • Ha székrekedés és hasmenés váltja egymást.
  • Ha a hasmenés két napnál tovább tart, lázzal, hányással, végtagfájdalommal jár és a széklet véres.
  • Ha a hasmenés déli országokban való utazás után lép fel.

Forrás: Dr. Balaicza Erika