Almakivonattal a rák ellen?

Az oligoszacharidok természetes, az egészség megőrzését elősegítő vegyületek, melyek széles körben megtalálhatóak gyümölcsökben és zöldségekben.
Az almában található oligoszacharidok a végbélrák sejtek 26 százalékát pusztították el in vitro (kémcsőben végzett) kísérletekben, nagy fölénnyel felülmúlva ezzel a leggyakrabban használt kemoterápiás gyógyszereket.

Nők esetében a vastagbélrák jelenleg a második vezető halálok a rákos megbetegedések közül férfiaknál pedig a harmadik.
A vastagbél rák természetes kezelésének lehetőségét keresve a kutatók az almát kezdték el vizsgálni, mivel az a legelterjedtebben fogyasztott gyümölcs sok országban és jótékony hatásait bizonyította már mellrák, petefészek rák, tüdőrák esetén is.
A vizsgálat középpontjában az almalé előállítása során keletkezett hulladékból az almatörkölyből nyert oligoszacharidok álltak.

Kínai kutatók az oligoszacharidokat kisebb molekulákra bontották, majd különböző koncentrációban adták tenyésztett ht29 vastagbél rákos sejtekhez és összehasonlították a leggyakrabban használt kemoterápiás gyógyszerrel. Az oligoszacharidok minden vizsgált koncentrációban felülmúlták a kemoterápiás készítményt a programozott sejthalál (apoptózis) kiváltásában.

Kutatási eredmények bizonyítják az oligoszacharidok egyéb jótékony hatásait is, melyek a következők lehetnek:

  • támogatja a bélflóra egyensúlyát,
  • ellenőrzés alatt tartja a vércukor szintet,
  • jótékony hatással van az immunrendszerre is.

Oligoszachridot tartalmazó ételek:

  • zöldség,
  • gyümölcs,
  • alga,
  • méz,
  • tej.

A nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mindenképpen ajánlatos, mivel sokkal egészségesebb és a jótékony összetevők nagy része feldolgozás és hőkezelés hatására lebomlik.