A vércsoport

A vércsoport: a földműves
az első vegetáriánus
érzékeny emésztőrendszer
toleráns immunrendszer
jól reagál a stresszre, nyugodt természetű
jól alkalmazkodik az állandósághoz
Az A vércsoportú emberek számára a vegetáriánus vagy ahhoz közeli étrend a legmegfelelőbb, ami földműves őseink öröksége.

Az A-típushoz tartozók hajlamosak túlreagálni a stresszt. Mellékveséjük magasabb dózisú stresszhormont állít elő. Ez a reakció a kortizol-szint növekedésével mérhető. Több adrenalint is termelnek a stresszre adott válaszként. Nem tudnak olyan mértékben profitálni a stresszcsökkentő gyakorlatokból, mint a többi vércsoporthoz tartozók, ezért sokkal többet kell tenniük kisebb eredményért. A magas kortizol-szint pusztító hatással van az egészségre. Számos gyilkos kór köthető a kortizolhoz, többek között a daganatos betegségek, a magas vérnyomás, a szívbetegségek. Fontos, hogy már kisgyermekkorukban megtanulják: a helyes életmód kialakítása számukra elengedhetetlen.

Autonóm személyiségek

Az A-s vércsoportúaknak nagy az igénye az autonómiára. Többnyire egyedül dolgoznak. Inkább befelé fordulók, introvertáltak, érzékenyek mások véleményére. Fantasztikus energiával vetik bele magukat az elvállalt feladatok végrehajtásába. Hivatásukat lelkiismeretesen látják el. Képesek szinte minden mást háttérbe szorítani annak érdekében, hogy teljesítményük felülmúlhatatlan legyen. A felszínességet nem ismerik semmiben. Vagy szenvedélyesen tesznek valamit, vagy sehogyan. Gyerekeknél a magas kortizolszint összefüggésbe hozható a félénkséggel és az óvatos viselkedéssel, az anyáknál a szülés utáni depresszióval és a szorongással, a hiperaktív, érzelmeit elfojtó, valamint a dadogó és a kommunikációs nehézségekkel küszködő gyerekekkel.

Pihenjenek, relaxáljanak!
Az A-sok gyakran akkor érik el a mentális egyensúlyi állapotot, amikor lehetőségük van az önkifejezésre.Tanulják meg beosztani a saját idejüket, és kerüljék a megoldatlan helyzeteket, mert azok krónikus stresszt okoznak a számukra. A rendezetlen érzelmek rontják az egészséget, az élet minőségét, korlátozzák a világos gondolkodást, a termelékenységet és a stresszhez való alkalmazkodást. A pozitív elfogadó érzések jelentik a legjobb védekezést a stressz ellen. Ezért olyan fontosak a relaxációs folyamatok az A-soknak. Amikor olyan munkát végeznek, amely fokozott koncentrációt igényel, okvetlenül tartsanak pihenőket. Teremtsenek harmonikus környezetet, a zenehallgatás a tapasztalatok szerint hatásos stresszoldó.
 

Minden vércsoport más-más betegségekre hajlamos, más életmódot igényel, így a különböző ételek is különböző hatást váltanak ki náluk. Egészségük megőrzése érdekében érdemes fokozottan odafigyelni a táplálkozásra.

A legtöbb magas fehérjetartalmú étrendhez köthető betegség gyakrabban fordul elő az A-soknál, mivel gyengébben ellátottak az állati fehérje hatékony emésztéséhez szükséges enzimmel és gyomornedvvel. A vörös hús serkenti az A-s vércsoporthoz tartozóknál a poliamin termelését, ez is fokozza a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát. Kerüljék tehát a túlzott húsfogyasztást. A sósav és a vékonybél alkalikus foszfatáz alacsony szintje miatt a húst igen rosszul emésztik, a húsfogyasztás ezért számos anyagcsere-problémát okozhat náluk. A fehérjeszükségletüket elsősorban szójatermékekből és tengeri halakból fedezzék. Kis mennyiségben fogyaszthatnak baktériumkultúrával készített tejtermékeket. A bab alapvető növényi fehérjeforrásuk. Egyenek sok gyümölcsöt és zöldséget. A diófélék és az olajos magvak is ajánlottak – nagy mennyiségben fogyasztva jótékony hatásúak a szívműködésre és az érrendszerre.

Hízást elősegítő ételek:

  • húsfélék
  • tejtermékek
  • bizonyos babfajták 
  • búza túlzott mennyiségben

Fogyást segítő:

  • növényi olajok
  • szója
  • zöldségek
  • ananász

 

H ú s o k   é s   b a r o m f i:

Jótékony hatású: nincs
Semleges hatású: csirke, pulyka, max. heti 2-4 alkalom
Kerülendő: kacsa, liba, sertés, marha, sonka, szalonna

H a l a k   é s   t e n g e r g y ü m ö l c s e i:

Jótékony hatású: ponty, pisztráng, sügér,
Semleges hatású: tonhal, csuka, keszeg, busa, harcsa
Kerülendő: angolna, rákok, kagyló, kaviár

T e j t e r m é k e k é s t o j á s: 

Jótékony hatású: szójatej, szójasajt
Semleges hatású: kecsketej, kecskesajt, kefir, joghurt, fetasajt, mozarella, zsírszegény túró, tojás heti 2-3 db
Kerülendő: tej, vaj, zsíros sajtok, zsíros túró, jégkrém
 

O l a j o k – z s í r o k :

Jótékony hatású: olivaolaj, lenmagolaj, szójaolaj
Semleges hatású: ligetszépe-, tökmagolaj, szőlőmagolaj
Kerülendő: kukorica-, szezámolaj

O l a j o s m a g v a k :

Jótékony hatású: földimogyoró, tökmag
Semleges hatású: dió, mák, mandula,mogyoró, napraforgó, szezám,fenyő
Kerülendő: kesudió, pisztácia
 

H ü v e l y e s e k :

Jótékony hatású: bab, lencse, zöldbab, szójabab
Semleges hatású: zöldborsó, felesborsó
Kerülendő: fehérbab, limabab

G a b o n a f é l é k :

Jótékony hatású:
hajdina, szója, rozs, amarántmag,
Semleges hatású: tönkölybúza, durumbúza, graham,zab,köles,kukorica, árpa, barna-és fehér rizs
Kerülendő: búza- teljes kiőrlésű is, macesz, búzakorpa,

Z ö l d s é g e k :
 
Jótékony hatású: sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem,hagymák, brokkoli, torma,kelkáposzta, spenót
Semleges hatású: karfiol, kelbimbó, tök, fejes saláta, uborka, retek, kukorica, zeller, cukkini, karfiol, kelbimbó,avokádó, gesztenye,erdei gomba
Kerülendő:burgonya, zöldpaprika, paradicsom,padlizsán, vörös-fehér káposzta, termesztett gomba

G y ü m ö l c s ö k , g y ü m ö l c s l e v e k :

Jótékony hatású: ananász, grapefruit, füge,citrom, szilva, cseresznye,
Semleges hatású: alma, körte, szőlő,eper,görögdinnye,málna,egres, sárgabarack, áfonya, kiwi, ribizli, bodza, datolya, őszibarack
Kerülendő:banán,narancs, kókusz, mandarin,sárgadinnye,paradicsomlé

F ű s z e r e k, í z e s í t ő k:

Jótékony hatású: fokhagyma, mustár, gyömbér
Semleges hatású: paprika, petrezselyem, só, kurkuma, majoranna, kapor, szerecsendió, oregano, tárkony, fahéj, vanília,csokoládé, tárkonykakukkfű, babérlevél,juhar-szirup
Kerülendő: fekete- fehér bors, kapribogyó ,zselatin, alma- és borecet, ketchup, majonéz.

G y ó g y t e á k é s k é s z í t m é n y e k :

Jótékony hatású: galagonya, kamilla, zöldtea, csipkebogyó, lucerna, gyömbér, ginzeng, echinacea orbáncfű, macskagyökér, bojtorján, aloe, máriatövis, algák, articsóka, cikória, golgotavirág
Semleges hatású: gyermekláncfű, martilapu, édesgyökér, komló, zsálya, málnalevél, borsmenta , kakukkfű, pemetefű, hárs, tyúkhúr, nyírfalevél, vasfű, cickafark, szenna, ökörfark-kóró, tölgyfakéreg.
Kerülendő: macskamenta, kukoricabajusz, rebarbara.

I t a l o k:

Jótékony hatású: vörösbor, zöldtea, kávé
Semleges hatású: fehérbor
Kerülendő:sör, kóla,üdítők, tömény-szeszes ital,szénsavas vizek, fekete tea

T e r m é s z e t e s   n ö v é n y i   t á p l á l é k k i e g é s z í t ő k:

Jótékony hatású: B-complex vitamin, C-vitamin, E- vitamin, Kálcium, vas, cink, szelén, bromelain, probiotikum, króm, kvercetin, rutin.
Semleges hatású: összes többi szükség szerint
Kerülendő: A- vitamin, béta-karotin (kivéve természetes formában: répa, sütőtök,spenót, brokkoli, tojás).

A jótékony hatású ételek gyógyszerként működnek, a kerülendők pedig anyagcsere melléktermékekkel folyamatosan mérgezik a szervezetet. A semleges ételek egyszerűen csak ételként viselkednek és a szervezet számára szükséges tápanyagokat biztosítják. Pl. ha ételallergiában vagy vastagbél gyulladásban szenved valaki, akkor a gyógyulásig célszerű teljes mértékben követni a diétát. Ha nincs konkrét problémánk, akkor alkalmanként olyan ételt is fogyaszthatunk, ami nem része az ajánlott étrendnek, mert a méregtelenítő rendszerünk eltávolítja az ilyenkor képződő melléktermékeket.