A napozószerek helyes használatáról

Nyár nyaralás, leégés? Ne legyen többé ez a sorrend!

A napozószerek megfelelő használatával elkerülheted a leégést és a legégés következtében létrejövő - akár maradandó - bőrelváltozásokat. Tarts be néhány egyszerű szabályt és egészséges barnasággal, leégés nélkül élvezheted a nyarat és a nyaralást!

Képtalálat a következőre: „napozó szerek  helyes használataképekkel”

  • A tavalyi napozószereket lehetőleg idén már ne használjuk újra.
  • A szezon/vakáció elején magasabb napvédőfaktort használjunk, mert a bőrt szoktatni kell a napsugarakhoz.

  • Fürdés vagy izzadás után újra be kell kenekedni! Még a vízálló krémek sem biztosítanak teljes védelmet.

  • Vannak olyan napvédő krémek, amelyekben vegyi vagy fizikai szűrő van, vagy mindkettő. A fizikai szűrők visszatükrözik a napfényt, a vegyiek elnyelik azt. Fontos infó a napimádóknak: a fizikai szűrők azonnali védelmet nyújtanak, a vegyiek csak 20-30 perc után.

  • A naptejet az EU- ajánlás szerint 2 mg/köbcentiméter vastagságban kell magunkra kennünk. Ez kb. hat teáskanálnyi mennyiség: egy tk az arcra, egy a karokra, egy a felsőtestre, egy a hátra és egy a lábakra.

  • Aki egyidejűleg használ napvédőt és rovarirtót, az így járjon el:  előbb kenje be magát naptejjel, hagyja ezt pár percig felszívódni, majd amikor a bőr már száraz, akkor vigye fel a rovarirtót. Fontos, hogy ilyenkor magasabb faktorszámú naptejet használjunk, mert a rovarűző szer csökkentheti a naptej hatékonyságát.

  • Kerüljük a déli napsütlést! Különösen a magas hegyekben vagy a déli országokban 11 és 16 óra között ne napozzunk-, ajánják a szakemberek.

  • A túl gyakori krémezés sem véd meg a leégéstől.

  • A napozás utáni termékek visszaadhatják a bőr nedvességét és ápolnak.

  • Kerüld az Orbáncfű tartalmú gyógyteák és készítmények használatát a nyári hónapokban, mert az fotosensibilis, azaz fokozza a fényérzékenységet.

  • A fényérzékenységet fokozhatja többek között a B6 vitamin, a ciklamát tartalmú édesítőszerek, a parfümök használata napozáskor és bizonyos gyógyszerek ( a mellékhatások leírásában megtalálható )

 

Mi az UVA és UVB sugárzás közti különbség?

    A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, ás 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, e sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben. Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságáról és a leégésről is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB-sugárzásnak vagyunk kitéve.

    Mit jelentenek a napozószereken olvasható SPF vagy UVA-faktor kifejezések?

      Az SPF a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis a fényvédőfaktorra utal. Az UVA-faktor az UVA-sugárzás elleni védelem erősségét jelenti. A fényvédőfaktor melletti szám arra utal, hogy hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül 3 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30×3 percre, azaz kb. 90 percre tolódik ki.

      Kinek milyen faktorszám ajánlott?

        1. bőrtípusba tartoznak a vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sohasem barnulnak le.

        2. típus először leég, majd lebarnul, 

        3. típus már ehhez képest jól barnul.

        4. típus szinte sohasem ég le

        5. típusba az észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térségek lakói sorolhatók

        6. típus a fekete bőrűeké.

        A gyerekek bőrszínüktől függetlenül és az 1. típusba tartozók válasszanak minimum 40-es faktorszámú fényvédőt. A 2. típusnak legalább 20-as, a 3.-nak legalább 10-es fényvédő faktorra van szüksége, a 4.-es és az afölötti bőrtípusokba tartozók az alacsonyabb jelölésű készítményeket is használhatják.

        Kattints ide és fogadd meg öko-kozmetikusunk napozási tanácsait is!

        Forrás: Oszták Egészségügyi Minisztérium, Napidoktor