4 szabály, amely meghosszabbíthatja az életet

Aki elsajátítja az egészséges életmódot akár 65%-kal csökkentheti a halálozási rizikót.

Csak 4 szabályt kell betartanunk: tudatos táplálkozás, fizikai aktivitás, nem dohányzás, kevés alkohol.

A wageningeni egyetem tudósai egy tanulmányban igazolták, hogy ez a 4 egyszerű életvezetési intézkedés elsajátítása az idősebb emberek halálozási rizikóját megfelezte. Az óvatosabb bánásmód a táplálkozással, alkohollal, testmozgással és dohányzással a halálozási rizikót 65%-kal csökkentette. A kutatók 10 éven keresztül követtek nyomon 70 és 90 életév közötti 1500 idősebb embert 11 európai országból.

A tudósok a 4 faktor egyenkénti, valamint kombinált hatásait vizsgálták a várható életkorra. Ezek a következők: mediterrán diéta (sok zöldség, gyümölcs és hal, kevés vörös hús és tejtermék), fizikai aktivitás (legalább 30 perc naponta), mérsékelt alkoholfogyasztás (kb. 4 pohár bor vagy hasonló hetente) és nem dohányzás.

Ezen tényezők mindegyike önmagában is csökkentheti a halálozási rizikót. Legnagyobb védőmechanizmus az idő előtti halálozás ellen a fizikai aktivitás volt, a rizikó 37%-os csökkentésével. A nem dohányzásnál ez 35%, a mediterrán diétánál 23% és a mérsékelt alkoholfogyasztásnál 22%. Ha egy idősebb ember mind a 4 életvezetési intézkedést magáévá tette, a halálozási rizikó a vizsgálat 10 évében 65%-kal csökkent.

A tanulmány szerzőinek megállapítása: növényi ételekben gazdag mediterrán diéta, a nem dohányzás és a mérsékelt alkoholfogyasztás kombinációja, valamint naponta legalább 30 perc testmozgás összefüggésben állnak a szignifikánsan csökkent halálozási rátával, magas életkorban is.

forrás: impulsermagazin.com